Dünya Alzheimer Farkındalığı Günü nedeniyle bir açıklama yapan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Alzheimer Derneği Adana Şube Başkanı Prof. Dr. Ahmet Evlice, Alzheimer hastalığının özellikle gelişmekte olan ülkelerde hızla arttığını ve bu ülkelerde yeterli sağlık altyapısının bulunmadığını belirtti.

Diyabet Tedavisinde Devrim: Sensör Teknolojisi Diyabet Tedavisinde Devrim: Sensör Teknolojisi

Her yıl Eylül ayında dünya genelinde Alzheimer hastalığı farkındalığını artırmaya yönelik etkinlikler düzenleniyor. Bu kapsamda Yüreğir Belediyesi’nde Alzheimer hastalığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Evlice, hastalığı durduracak bazı araştırmaların yapıldığını, ancak bu çalışmaların henüz tamamlanma aşamasında olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Evlice, gelecekteki olası gelişmeleri şöyle özetledi: “Beyin omurilik sıvısında bakılan bazı proteinler Alzheimer tanısı için kullanılmakta iken, son dönemlerde artık kan tahlili ile Alzheimer tanısı konulabilmektedir. Kan tahliliyle Alzheimer teşhisi, kandaki belirli proteinlerin ölçülmesiyle yapılır ve %90’a varan doğruluk oranları vardır. Ancak şu an için bu testler rutin pratikte kullanılabilir durumda değil. Türkiye’de bu testlerin klinik pratikte rutin olarak kullanılabilmesi için zamana ihtiyaç var.”

Ayrıca, Evlice, kan tahliliyle Alzheimer testinin uygulanabilir hale gelmesi durumunda, özellikle Alzheimer riski yüksek olan bireyler için (65 yaş üstü, ailesinde Alzheimer öyküsü olanlar ve unutkanlık yaşayanlar) düzenli aralıklarla yapılmasının önerildiğini belirtti. İleriki yıllarda bu testlerin yaygınlaşmasıyla Alzheimer hastalığının çok erken dönemde teşhis edilebileceği ve kanda saptanan Alzheimer ile ilişkili proteinlerin temizlenmesinin mümkün olabileceğine dikkat çekti. Bunun, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceğini, ancak özellikle Alzheimer tedavisi için zamana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

Editör: Haber Merkezi