Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Rusya'nın Ukrayna savunmasını yıkmak için savaşa giderek daha fazla asker göndermesiyle doğu cephesindeki durumun daha da zorlaştığı konusunda uyardı.

Zelenskyy'nin Cumartesi günü yaptığı açıklamalar, doğu Donetsk bölgesinde bombardıman devam ederken Odesa'nın güney bölgesindeki bir elektrik santralinde meydana gelen bir kaza yaklaşık 500.000 evi elektriksiz bırakırken geldi.

"Cephedeki durumun zor olduğunu ve daha da zorlaştığını sık sık söylemek zorunda kaldım ve yine o zaman. İstilacı, savunmamızı yıkmak için giderek daha fazla kuvvetini devreye sokuyor,” dedi Zelenskyy gece videolu konuşmasında.

"Bakhmut, Vuhledar, Lyman ve diğer yönlerde artık çok zor" diye devam etti.

Aylarca süren başarısızlıkların ardından savaş alanında önemli bir zafer elde etmek için bastıran Rus birlikleri, Bakhmut kasabasındaki kontrollerini kapatmaya çalışıyor ve aynı zamanda yine doğu bölgesindeki kömür madenciliği şehri Vuhledar'ı da ele geçirmeye çalışıyor. Donetsk.

Günün erken saatlerinde Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Malyar, Telegram'da Rusya'nın Bakhmut ve Lyman'daki savunmaları kırma çabalarının başarısız olduğunu yazdı.

Bakhmut'un hemen kuzeyinde yer alan Lyman, Ekim ayında Ukrayna güçleri tarafından kurtarıldı.

Malyar, "Bu hafta, Rus işgal güçleri savunmamızı yarıp Bakhmut'u kuşatmak için tüm çabalarını sarf etti ve Lyman bölgesinde güçlü bir saldırı başlattı" dedi. Ancak askerlerimizin direnci sayesinde başarılı olamadılar” dedi.

Ukrayna sınır muhafız servisi, askerlerinin son saldırıyı savuştururken dört muhalif gücü öldürdüğünü ve yedi muhalif gücü yaraladığını bildirdi.

Kremlin, Bakhmut çevresindeki çatışmaların Rusya için askerlerin canına mal olduğunu kabul etti.

Rusya'nın bağımsız haber kuruluşu Meduza, Ocak ayı sonlarında, güçlü Wagner özel askeri grubunun oradaki harekata katılan 50.000 askerden yaklaşık 40.000'inin ya ölü ya da kayıp olduğunu bildirdi.

Yabancı kayıplar

Bu arada Ukraynalı yetkililer, Chernihiv, Zaporizhia, Dnipropetrovsk, Kharkiv, Luhansk, Donetsk ve Mykolaiv bölgelerinde bombardımanın devam ettiğini bildirdi.

Ayrıca, insanları doğudaki savaş bölgesinden tahliye etmeye yardım etmeye çalışırken öldürülen iki İngiliz gönüllünün cesetlerini bulduklarını da bildirdiler. 28 yaşındaki Chris Parry ve 47 yaşındaki Andrew Bagshaw olarak tanımlandılar.

Çift, bildirildiğine göre araçlarına Donetsk bölgesindeki Soledar'da bir mermi isabet ettikten sonra öldü ve cesetleri, Kiev'in 116 ve Rusya'nın 63 mahkum aldığı daha geniş bir takasın parçası olarak Ukrayna makamlarına iade edildi.

Zelenskyy'nin genelkurmay başkanı Andriy Yermak, "Ölen yabancı gönüllülerin cesetlerini iade etmeyi başardık" dedi ve onları iki İngiliz adam olarak adlandırdı.

Odesa'da yetkililer, aşırı yüklü bir trafo merkezinde meydana gelen kaza sonucu çıkan yangının güney bölgesinde elektriği kestiğini bildirdi.

Odesa bölge yönetiminden Maksym Marchenko, "Bugün itibarıyla yaklaşık 500.000 müşterinin elektriği yok" dedi. Enerji Bakanı Herman Halushchenko, bunun oradaki "tüketicilerin yaklaşık üçte birine" geldiğini söyledi.

Başbakan Denys Shmygal, mesajlaşma uygulaması Telegram'da "Durum karmaşık, kazanın ölçeği önemli" dedi.

Ülkenin enerji operatörü Ukrenergo, buradaki elektrik şebekesinin son aylarda tekrarlanan Rus bombardımanı nedeniyle kademeli olarak bozulduğunu söyledi. Sonuç olarak, bölgedeki güç kaynağının güvenilirliği azaldı.”

Kanada Savunma Bakanı Anita Anand Twitter'da yine Cumartesi günü Kanada'nın vaat edilen dört Leopard 2 tankından ilkini Ukrayna'ya sevk ettiğini söyledi.

Fransa, İtalya ve ABD, Ukrayna'ya yeni silah teslimatı sözü verdiler ve Kiev, taahhüt edilen silahlar için minnettarlığını ifade ederken, savaş uçakları da dahil olmak üzere daha fazlası için şimdiden baskı yapıyor.

Bu arada Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bir röportajda, Batı tarafından sağlanan silahların Rus topraklarına saldırmak için kullanılmayacağına dair anlaşma olduğunu söyledi.

Şansölye Olaf Scholz haftalık Bild am Sonntag'a "Bu noktada bir fikir birliği var" dedi.

Editör: Haber Merkezi