Kadınlar İçin Çalışan Şehirler Tasarlamak” adlı yayın, dört temaya odaklanıyor: güvenlik ve emniyet, adalet ve eşitlik, sağlık ve esenlik ve zenginleştirme ve gerçekleştirme.

Şehirlerin, onları ezici bir çoğunlukla güvensiz ve hoş karşılanmayan olarak tanımlayan kadınlara karşı yerleşik bir önyargısı var . Pazartesi günü yayınlanan bir BM raporu, şehir tasarımının tamamen elden geçirilmesi ve kadınların şehir planlamasına daha yakından dahil edilmesi çağrısında bulunuyor.

Nüfusun yarısını oluştursalar da, kadınlar ve kızlar şehir tasarımı söz konusu olduğunda kaba bir anlaşma yapıyorlar: anketlerde, Birleşik Krallık'ta 18-24 yaş arasındaki kadınların yaklaşık yüzde 97'si kamusal alanlarda cinsel tacizden şikayet ederken, İrlanda'da ankete katılan kadınların yarısından fazlası hava karardıktan sonra toplu taşıma araçlarında kendilerini güvende hissetmediklerini söylüyor.

Diğer sorunlar, uygun kamu tesislerinin eksikliğini içerir. örneğin, dünyadaki kadınların üçte biri yeterli tuvalete erişimlerinin olmadığını söylüyor.

“Kadınlar İçin Çalışan Şehirler Tasarlamak” adlı yayın, dört temaya odaklanıyor: güvenlik ve emniyet, adalet ve eşitlik, sağlık ve esenlik ve zenginleştirme ve gerçekleştirme.

Temsil eksikliği

Sokak aydınlatmasından heykellere kadar çok çeşitli şehir tasarımı yönleri kapsanmaktadır. Geçmişin ve günümüzün kahramanlarını kutlayan anıtların yalnızca yüzde üçü kadınları tasvir ediyor.

Güvenlikten cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve kaliteli eğitim ve istihdam fırsatlarına erişim eksikliğine kadar kadınların ihtiyaçları ve istekleri inceleniyor.

Çalışma, kadınların gelecekteki çevreyi herkes için etkileyen kilit kararlarda iyi temsil edilmediğini gösteriyor: yedi çevre bakanlığından yalnızca birinde görev yapıyorlar ve şehir planlama, inşaat ve liderlik pozisyonları gibi önemli alanlarda engellerle karşılaşıyorlar.

 Başkanı Achim Steiner , “Cinsiyet eşitliğinin sağlanması, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin her birinin ayrılmaz bir parçasıdır” dedi . “Şehirler büyük ölçüde her yaştan ve kimlikten kadının farklı ihtiyaçları ve anlayışları dikkate alınmadan tasarlandığında, bu sadece onların yaşamları üzerinde değil, aileleri üzerinde de olumsuz bir etkiye sahip olabilir.”

Kadın dostu çözümler

Küresel tasarım ve mühendislik şirketi Arup, Liverpool Üniversitesi ve BM Kalkınma Programı (UNDP) tarafından geliştirilen rapor, dünyanın dört bir yanındaki kadınların seslerinden ve deneyimlerinden ve ayrıca veri ve araştırmaların kapsamlı bir incelemesinden yararlanıyor. .

Karar vericiler için çözümlere ve bunları bulmanın yollarını bulmaya güçlü bir odaklanma vardır.

şehirlerin kendileri için daha iyi çalışmasını, daha dayanıklı ve kapsayıcı olmasını sağlamak için kadınları şehir tasarımı ve planlamasının her aşamasına aktif olarak dahil etmek.

Somut öneriler arasında şehir çapında toplumsal cinsiyet eşitliği görev güçleri, eğitim ve gelişim programları ve tasarım eylem planları oluşturulması yer alıyor.

Şehir yetkilileri ile işletmeler ve sivil toplum grupları gibi diğer paydaşlar arasındaki işbirliği de kadınlar ve kızlar için daha güvenli ve eşitlikçi alanlar yaratmada önemli bir unsur olarak gösterilmektedir.

Editör: Haber Merkezi