Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Yönetim Kurulu, 2026-2027 yıllarını kapsayan TİS’te yer alan nöbet ücretlerinin artırımlı ödenmesine ilişkin hükmün Sağlık Bakanlığı’nın görüş yazısıyla daraltıldığını belirterek yetkili sendikaya çağrıda bulundu: “Madem bir TİS imzaladınız, anlaşmanızın arkasında durun ve uygulatın.”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube Yönetim Kurulu, nöbet ücretlerine ilişkin Toplu İş Sözleşmesi (TİS) hükmünün Sağlık Bakanlığı tarafından daraltıldığını belirterek hem Bakanlığa hem de yetkili sendikaya sert eleştiriler yöneltti.
SES tarafından yapılan açıklamada, 27 Ağustos 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve 2026-2027 yıllarını kapsayan TİS metninin 7. maddesinin 4. fıkrası uyarınca nöbet ücretlerinin 20.00-08.00 saatleri arasına denk gelen kısmının yüzde 10 artırımlı ödenmesinin kararlaştırıldığı hatırlatıldı.
“TİS hükmü daraltıldı”
Açıklamada, Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün 4 Şubat 2026 tarihli görüş yazısına dikkat çekilerek, mesai sonrası tutulan nöbetlerde yüzde 10 artırımlı ödemenin yalnızca 20.00-08.00 saatleri arasındaki süreyle sınırlandırıldığının ifade edildiği belirtildi.
SES, bu yaklaşımın TİS metnini “oldukça daralttığını” savunarak, sözleşme hükmünün açık ve net olduğunu vurguladı.
“Anlaşmanızın arkasında durun”
Yetkili sendikaya çağrıda bulunan SES, “TİS maddesi bu kadar açık ve net ifade edilmişken, Bakanlığın bu görüş yazısını nasıl izah etmektedir?” diye sordu.
Açıklamada, “Yetkili sendika olarak madem bir TİS imzaladınız, o halde anlaşmanızın arkasında durun, sahip çıkın ve uygulatın. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine karşı sorumluluğunuzu yerine getirin” ifadelerine yer verildi.
“Grevli toplu sözleşmeli sendika yasasına ihtiyaç var”
SES, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin grevli ve gerçek anlamda toplu sözleşme hakkı tanıyan bir sendika yasasına ihtiyaç duyduğunu belirtti.
“Kazanım gibi gösterilen çok sınırlı ekonomik iyileştirmelere bile sahip çıkamayan bir sendikal anlayış, nasıl hâlâ sağlık emekçilerinin yetkisini alabilmektedir?” denilen açıklamada, mevcut sendikal yapının emekçilerin haklarını korumakta yetersiz kaldığı ifade edildi.
“24 saat ve gece çalışması bir bütündür”
Sağlık ve sosyal hizmet alanındaki çalışma koşullarının ağır ve riskli olduğuna dikkat çeken SES, 24 saatlik ve gece çalışmalarının bir bütün olarak riskli olduğunu, buna göre ücretlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yetersiz istihdam ve esnek çalışma uygulamalarının hem çalışanların güvenliğini hem de sunulan sağlık hizmetinin niteliğini olumsuz etkilediği belirtilen açıklamada; insanca yaşamaya yetecek ücret düzenlemesi yapılması, tüm ödemelerin emekliliğe yansıtılması, yeterli personel istihdamı sağlanması ve fazla çalışmanın ortadan kaldırılması gerektiği ifade edildi.
SES, sağlıksız çalışma koşullarının iyileştirilmesinin öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu belirterek, tüm işyerlerinde bu sorumluluğu hatırlatmaya devam edeceklerini kaydetti.
Açıklama, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin tek ve gerçek mücadele örgütü olan SES’te örgütlenerek gerçek ve özgür pazarlık yapacağımız günleri yakın edelim. SES var, umut var” sözleriyle sona erdi.





