BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF Salı günü yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgalarının birçok ülke için kaçınılmaz bir sağlık tehlikesi haline geldiğini, ancak yeni verilerin  2050 yılına kadar dünyadaki hemen hemen her çocuğu etkilemeye hazır olduğunu gösterdiğini belirtti. 

BM ajansına göre, bugün en az yarım milyar genç zaten çok sayıda sıcak hava dalgasına maruz kalıyor ve bu da onları iklim değişikliğinin ön saflarına yerleştiriyor.

Üstelik, bu yüzyılın ortalarında, iki milyardan fazla çocuğun “ daha ​​sık, daha uzun süreli ve daha şiddetli” sıcak hava dalgalarına maruz kalacağı tahmin ediliyor.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, “İklim krizi bir çocuk hakları krizidir ve şimdiden çocukların yaşamları ve gelecekleri üzerinde yıkıcı bir etkiye sahip” diye uyardı.

Hindistan, Avrupa ve Kuzey Amerika'yı kasıp kavuran bu yılki orman yangınları ve sıcak hava dalgaları “iklim değişikliğinin çocuklar üzerindeki etkisinin bir başka ayık örneği” dedi.

Gençler daha fazla risk altında

Ajansın Hayatlarının Geri Kalanının En Soğuk Yılı adlı raporunda yayınlanan yeni veriler,  küçük çocukların aşırı sıcak olaylarıyla karşı karşıya kaldıklarında yetişkinlerden daha büyük risklerle karşı karşıya olduklarının altını çiziyor.

Bunun nedeni, yetişkinlere kıyasla vücut sıcaklıklarını daha az düzenleyebilmeleridir. Çocuklar ne kadar çok sıcak hava dalgasına maruz kalırsa, kronik solunum rahatsızlıkları, astım ve kardiyovasküler hastalıklar dahil olmak üzere sağlık sorunlarının ortaya çıkma olasılığı o kadar artar.

UNICEF, " Dünyanın, dayanıklılıklarını geliştirmeye ve çocukların hızla değişen iklimin zorluklarını karşılamak için güvendiği tüm sistemleri uyarlamaya acilen yatırım yapması gerekiyor " dedi.

Bu, sera gazı emisyonları düşükse ortalama küresel sıcaklıkların sanayi öncesi seviyelerin 1,7 santigrat derece üzerine çıkıp çıkmamasından veya emisyonların yüksek olması durumunda 2,4 derece artmasından bağımsızdır.

Koruma – öncelik

UNICEF, “ küresel ısınmayı kontrol altına almak ve hayatları korumak için acil ve dramatik emisyon azaltım önlemleri ” çağrısında bulunurken, çocukları sıcak hava dalgalarının artan etkilerinden korumanın tüm ülkeler için bir öncelik olması gerektiğini söyledi .

BM Çocuklara Yardım Fonu verilerine göre, kuzey bölgelerdeki çocuklar yüksek sıcak hava dalgası şiddetinde en çarpıcı artışlarla karşı karşıya kalacaklar.

İklim aktivisti ve UNICEF İyi Niyet Elçisi Vanessa Nakate, “ Bunun çocuklar üzerinde yıkıcı bir etkisi olacak ” dedi. “Çocuklar ne kadar sık, uzun süreli ve daha şiddetli sıcak hava dalgalarına maruz kalırsa, sağlık, güvenlik, beslenme, eğitim, suya erişim ve gelecekteki geçim kaynakları üzerindeki etkiler o kadar büyük olur.”

Adaptasyon çağrısı

Dört başarısız yağışlı mevsimin ardından Afrika Boynuzu'ndaki kuraklığın yıkıcı etkisini vurgulayan Nakate, “dünyanın hafifletme konusunda çok yavaş hareket etmesi ve uyum için yeterli desteği sağlamaması nedeniyle, önlenebilir nedenlerden dolayı hayatlar kaybedilmekte” ısrar etti.

“İklim değişikliğinden en az sorumlu olan çocuklar, en büyük maliyetlerini üstleniyor ” diye devam etti ve Afrika'nın küresel emisyonların yüzde dörtten daha azını üretmesine rağmen, iklim krizinin bazı “en acımasız” etkilerinden muzdarip olduğunu belirtti.

UNICEF, "Neredeyse her ülkede değişen sıcak hava dalgaları yaşanıyor" dedi. "Her hükümetin şimdi yaptığı şey, bu krizden en az sorumlu olanların, çocuklarımızın ve gençlerimizin hayatta kalmasını belirleyecek." 

Editör: Güven BOĞA