BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü Genel Kurul Salonunda ilk Uluslararası Sıfır Atık Günü münasebetiyle düzenlenen bir etkinlikte, gezegen kelimenin tam anlamıyla çöp içinde boğuluyor ve artık temizleme zamanının geldiğini söyledi.

Üst düzey toplantı, sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerini teşvik eden “yeşil” ve döngüsel bir ekonomiye acil geçiş ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmak için düzenlendi. Hareket, hükümetleri milyarlarca dolar kurtarabilir ve yüzbinlerce iş yaratabilir.

İnsanlık şu anda yılda iki milyar tondan fazla belediye katı atığı üretiyor ; bunlara plastikler, tekstil ürünleri, çürüyen yiyecekler, atılan elektronikler ve madencilik ve inşaat alanlarından çıkan molozlar dahildir. 

'Tek evimizi çöpe atıyoruz' 

Genel Sekreter'in açıkça ifade ettiği gibi, temelde "gezegenimize bir çöplük gibi davranıyoruz" ve dağınık dağın 2050 yılına kadar dört milyar tona ulaşacağı konusunda uyarıda bulunuyoruz. 

“Tek evimizi çöpe atıyoruz” dedi . “ Çevremizi, ekonomimizi ve sağlığımızı etkileyen bir atık ve kirlilik seli yayıyoruz .”  

Atıkla savaş 

Bay Guterres, üç cephede “atıkla savaş” zamanının geldiğini söyleyerek, çevreyi kirletenlerin başı çekmelerini istedi. 

"Atık üretenler, daha az kaynak ve malzeme kullanan ürün ve hizmetler tasarlamalı , ürünlerinin yaşam döngüsünün tüm aşamalarında oluşan atıkları akıllıca yönetmeli ve sattıkları ürünlerin ömrünü uzatmak için yaratıcı yollar bulmalıdır" dedi. 

Bu şirketlerin ayrıca faaliyet gösterdikleri topluluklarda atık yönetimi, geri kazanım ve geri dönüşüm sistemlerine yatırım yapmaları gerekeceğini de sözlerine ekledi.  

Yeniden kullanın, geri dönüştürün, yeniden düşünün 

BM başkanı ülkeleri, şehirleri ve yerel yönetimleri modern atık yönetim sistemlerini ve plastik şişelerin, eskiyen elektronik eşyaların ve diğer öğelerin yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini teşvik eden politikalar geliştirmeye ve ölçeklendirmeye çağırdı. 

Son noktası, tüketicilerin daha sorumlu olması gerektiğine odaklandı.   

"Hepimizin her gün satın aldığımız mal ve ürünlerin kökenlerini ve etkilerini göz önünde bulundurması ve bunları nasıl elden çıkaracağımızı yeniden düşünmesi gerekiyor" dedi.  

“ Kullandığımız ürünleri yeniden kullanmak, geri dönüştürmek, yeniden kullanmak, onarmak ve geri kazanmak için fırsatlar bulmalıyız . Ve bu eşyaları çöpe atmadan önce  iki kez düşünmemiz gerekiyor .”

Türkiye'den ilham 

Genel Sekreter ayrıca, yeni kurulan Emin Kişiler Danışma Kurulu Başkanı Emine Erdoğan'ın öncülüğünü yaptığı Türkiye'nin Sıfır Atık projesi gibi örneklerden ilham almaları konusunda da ülkeleri teşvik etti.  

Açılış konuşmasını yapan Erdoğan, dünyadaki tüm yaşamın birbiriyle bağlantılı olduğunu ancak sanayileşmenin gezegeni kirleten aşırı tüketime yol açtığını kaydetti. 

Hepsi bir arada 

"Bu korkutucu manzarayı insanlar yarattı. Ancak biliyoruz ki bu yıkımı durdurmak ve ortak evimiz olan dünyayı kurtarmak bizim elimizde ” dedi. 

"İnsanlık olarak bir an önce ve birlikte hareket etmekle yükümlüyüz, çünkü bu denklemde  ya birlikte kazanacağız ya da birlikte kaybedeceğiz ."

Sıfır Atık Projesi ile yaklaşık 650 milyon ton hammadde tasarrufu yapıldığını ve geri dönüşüm yoluyla 4 milyon ton sera gazı emisyonunun ortadan kaldırıldığını bildirdi.  

Yükü paylaşmak 

First Lady , gezegeni korumak ve iklim değişikliğiyle mücadele söz konusu olduğunda    adalet ve eşitlik ihtiyacını da vurguladı .

Eşi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi olan Çin, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık'a atıfta bulunarak "haklı olarak dünyanın beşten büyük olduğunu öne sürdüğünü" söylediğini aktardı. Devletler. 

İklim değişikliğinin sonuçlarından derinden etkilenen ve en başta hiçbir rolü olmayan ülkeleri gözettiğimiz adil bir sistem kurmak ve yük paylaşımına dayalı tedbirler almakla yükümlüyüz” dedi. 

'Akıllı israf' olun 

BM'nin kentsel gelişim ajansı UN-Habitat'ın başkanı Maimunah Mohd Sharif, ülkeleri, öğeleri atmadan önce yeniden kullanmanın değerini bulmak da dahil olmak üzere, "atık konusunda akıllı" olmaya çağırdı. 

“Sıfır Atık, israfa duyarlı toplumlar yaratmanın ilk adımıdır” dedi. “İlk adım sorumluluk almak ve tek kullanımlık plastik tüketimimizi azaltmak için bilinçli bir çaba sarf etmektir . Kullandığımız ve attığımız her şeyin bir yere gitmesi gerektiğini unutmayın.” 

Gıda sistemlerini dönüştürmek 

 ) göre, küresel nüfus 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşma yolunda ve gıda ve gıda dışı tarım ürünlerine olan talebin de yüzde 56'ya kadar artması bekleniyor . 

FAO Genel Direktörü Qu Dongyu bir video mesajında, bu talebin karşılanmasının daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir gıda üretimi ve tüketimi gerektireceğini söyledi.

Küresel olarak üretilen gıdanın yüzde 13'ünden fazlasının tedarik zincirinin üretim ve toptan satış aşamaları arasında kaybolduğunu belirtti. 

"Daha verimli, daha kapsayıcı, daha dirençli ve daha sürdürülebilir hale getirmek için tarımsal gıda sistemlerimizdeki verimsizlikleri ve eşitsizlikleri acilen ele almalıyız " dedi. 

Bay Qu, küresel tarımsal gıda sistemlerini dönüştürerek sıfır atık hedefine ulaşmak için FAO'nun tüm ortaklarla birlikte çalışma taahhüdünün altını çizdi. 

Editör: Haber Merkezi