Her yıl farklı bir Avrupa şehrinde düzenlenen EuroPride haftasının sonunu kutlamak için Sırbistan'da düzenlenen LGBTQ yürüyüşüne binlerce kişi katılırken, Cumartesi günü polis sağcı protestocularla çatıştı.

Başbakan Ana Brnabiç, polisin yürüyüşü engellemeye çalışan iki sağcı grupla çatıştığını, 10 polis memurunun hafif yaralandığını, beş polis aracının hasar gördüğünü ve 64 protestocunun tutuklandığını da sözlerine ekledi.

Kendisi de Sırbistan'ın ilk eşcinsel başbakanı olan Brnabiç gazetecilere verdiği demeçte, "Daha ciddi olaylardan kaçınmayı başardığımız için çok gururluyum."

Milliyetçiler ve dini grupların protestolarının ardından hükümet geçen hafta yürüyüşü yasaklamıştı. Ancak Avrupa Birliği yetkilileri ve insan hakları aktivistlerinin çağrılarıyla karşı karşıya kalınca, yürüyüş için daha kısa bir rotaya izin verildi.

Katılanlar, bir konserin gerçekleştiği Tsmajdan stadyumuna birkaç yüz metre yürüdüler.

Yürüyüşe ABD'nin Sırbistan Büyükelçisi Christopher Hill ve Avrupa Parlamentosu'nun Sırbistan Özel Raportörü Vladimir Bilcik katıldı.

Önceki Sırp hükümetleri, insan hakları grupları ve diğerlerinden eleştiri alarak Onur Yürüyüşlerini yasaklamıştı. 2000'lerin başındaki bazı Onur yürüyüşleri şiddetli muhalefetle karşılaştı ve şiddetle gölgelendi.

Ancak, EuroPride organizatörleri tarafından bu yılki ev sahibi olarak Belgrad'ın seçilmesinin bir nedeni olarak gösterilen bir değişiklik olarak, Sırbistan'daki son Onur yürüyüşleri barışçıl bir şekilde geçti. 2021'de ev sahibi Kopenhag oldu.

Sırbistan AB'ye katılma adayıdır, ancak önce hukukun üstünlüğünü ve insan ve azınlık hakları konusundaki sicilini iyileştirme taleplerini karşılaması gerekiyor.

Editör: Güven BOĞA