Gazetecilerin güvenliğini desteklemek ve onlara saldıranların cezasız kalmasıyla mücadele etmek, UNESCO'nun basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü desteği kapsamındaki temel eylemlerdir. 

Özgür ve demokratik bir toplum, gazetecilerin işlerini yapabilmelerine bağlıdır. Hükümetler, gazetecileri sansürlemeye çalışanları yargılamak için kolluk kuvvetlerine ve yargıya yetki vermelidir.

İlgili uluslararası taahhütler  doğrultusunda BM Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorununa ilişkin Eylem Planına öncülük ederek Gazetecileri #Koruyoruz . Öldürülen Gazeteciler Gözlemevi'nde yansıtıldığı gibi ve adli soruşturmaların durumu hakkında Üye Devletlere bilgi talep ederek cinayetleri izliyor ve raporluyoruz. Gazetecilere yönelik saldırıları önlemek, korumak ve kovuşturmak için ulusal ve bölgesel kapasiteler oluşturuyor ve geliştiriyoruz ; belirli riskleri dikkate almayı savunmakkadın gazetecilerin karşılaştığı; ve dünya çapında gazetecilerin yasal olarak korunmasını desteklemek . Dünya Basın Özgürlüğü Günü ve Uluslararası Gazetecilere Karşı Suçların Cezasızlığının Sona Erdirilmesi Günü anmalarına öncülük ediyoruz; ve zorlukları  anlamak ve ele almak için bilgi kaynakları geliştirmek.

UNESCO'nun Öldürülen Gazeteciler Gözlemevi, dünya çapında gazetecilerin ve medya çalışanlarının öldürülmesini izliyor.

Gözlemevi, UNESCO'nun gazetecilerin güvenliğini izleme ve raporlama konusundaki çalışmalarını ve ayrıca bu suçların cezasız kalması konusunu kamuya açık hale getiriyor. Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorununa ilişkin BM Eylem Planı'nın uygulanmasının temel bir parçasını oluşturur .

UNESCO'nun gazeteci cinayetlerini izleme yetkisi, 1997'de UNESCO Genel Konferansı'nın 29. Oturumunda kabul edilen Gazetecilere Yönelik Şiddetin Kınanmasına ilişkin 29   sayılı Karardan kaynaklanmaktadır. gazetecilere karşı topluma karşı işlenmiş bir suçtur”.

2008 yılında, Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorunu Hakkında Karar, UNESCO'ya Genel Direktör tarafından kınanan cinayetlerin takibinin izlenmesinde merkezi bir rol verdi. O zamandan bu yana, Uluslararası İletişimin Geliştirilmesi Programı'nın (IPDC) Hükümetlerarası Konseyi tarafından kabul edilen Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Sorununa ilişkin birbirini izleyen Kararlar, en son 2022'de olmak üzere UNESCO'nun yetkisini güçlendirdi .

Gazeteci cinayetlerine ilişkin adli soruşturmalar konusunda Üye Devletler tarafından sağlanan bilgilere dayanarak, her iki yılda bir Genel Direktör tarafından IPDC Hükümetlerarası Konseyi'ne Gazetecilerin Güvenliği ve Cezasızlık Tehlikesi konulu bir analitik rapor sunulur.

UNESCO, uluslararası hukuk kapsamındaki bu izleme mekanizmalarından ve diğer ilgili BM kurumlarıyla birlikte Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin 16.10.1 SDG'si için veri toplanmasından sorumludur.

Editör: Haber Merkezi