BM ajansları Cuma günü yaptığı açıklamada, Sudan'ın en savunmasız çocuklarının durumunun o kadar umutsuz ki, en ciddi şekilde yetersiz beslenen gençlerin yarısının acil insani müdahale olmadan ölmesinin beklendiğini söyledi.

“Bugün konuştuğumuz gibi, 650.000 çocuk şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip . BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) Sudan Temsilcisi Mandeep O Brien,  tedavi edilmezse, bunların yarısı ölecek” dedi ve  emektar yardım çalışanlarının eşi görülmemiş bir kriz dediği şeyin altını çizdi .

Sudan'daki son zamanlardaki sarmal sorunların kökleri, Ekim 2021'de yardım operasyonları için uluslararası fonların dondurulmasına neden olan ve  BM yardım ekiplerini  bazı durumlarda erzakları yarıya indirmeye zorlayan bir askeri darbede yatmaktadır.

BM Dünya Gıda Programı'nın ( WFP ) Sudan Ülke Direktörü Eddie Rowe, devam eden siyasi “kargaşanın” dramatik gıda fiyatları artışları ve kabileler arası şiddetle mücadele etmek zorunda kalan ailelere yönelik devlet destek yapılarını da zayıflattığını söyledi .

Artan açlık

“Şu anda WFP, açlık mevsimi başladığından beri her gün yaklaşık 15 milyon insanın aç kalacağını öngördü ve şu anda bir değerlendirme yapıyoruz çünkü göstergelerimiz bunun sonunda 18 milyona çıkabileceğini öngördü. ay " dedi.

“ Hâlâ artan kabileler arası çatışma ve şiddet vakalarıyla boğuşuyoruz ve bu aslında şimdi sadece Darfur'a değil, ülkenin diğer bölgelerine de yayıldı…Ukrayna Savaşı'nın da önemli bir etkisi oldu. Siyasi istikrarsız bir ülke bağlamında tüm bunlar, bu yıl benzeri görülmemiş bir insani krizle sonuçlandı.”

Sudan ile Dayanışma

UNICEF'ten Mandeep O Brien, uluslararası topluma “Sudanlı çocuklarla dayanışma içinde olmaya” yönelik bir çağrıda, krizin gıda eksikliğinden çok daha fazlasını yansıttığını ve temel sağlık hizmetleri, temiz su, sanitasyon ve eğitimin ciddi şekilde eksik olduğunu kaydetti.

Rutin bağışıklama maalesef Sudan'da düşüyor. 2019 ve 2021 yılları arasında tek doz hayat kurtaran aşı almayan çocukların sayısı iki katına çıktı ” dedi.

Hızla yükselen yaşam maliyetleri

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ( UNHCR ) Sudan Temsilcisi Axel Bisschop, bu endişeleri dile getirerek, Sudan'daki mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin (IDP'ler) yaşam maliyetlerinin “fırtına” gördüğü konusunda uyardı.

Bu, “Ukrayna'daki savaşın dalgalanma etkileri, COVID-19 pandemisinin kalıcı etkileri ve iklim krizinden kaynaklanan aşırı hava koşulları” ile bağlantılıydı.

UNHCR yetkilisi, “Sudan bugün yaklaşık 1,1 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor” diyerek, bu yıl yeni toplumlar arası çatışmaların ve Darfur eyaletleri, Kordofan ve Mavi Nil Eyaletleri genelinde köylerin, pazarların, evlerin ve hayvanların yakılıp yağmalanmasının ülkeyi yerinden ettiğini belirtti. 177.000 kişi.

“Ayrıca ülke içinde yerinden edilmiş yaklaşık 3,7 milyon insanımız var. Ve buradaki meslektaşlarım tarafından ana hatlarıyla belirtildiği gibi, aslında bir gıda krizine yol açan insani kriz, marjinal toplulukları ve bunların arasında mültecileri ve yerinden edilmiş kişileri etkiliyor.”

Finansman açığı

Her üç kurum için de insani fon seviyeleri, etkili önleme desteği sağlamak için olması gerekenin çok altında. Korkulan şu ki, taahhütler yakında verilmedikçe, çok daha büyük bir acil duruma müdahale etmenin maliyeti çok daha yüksek olacaktır.

BMMYK, 13 Eylül'e kadar finansman açığının boyutunu gösteren bir şekilde, etkili bir yanıt vermek ve artan ihtiyaçlar arasında hayat kurtaran yardım ve koruma sağlamak için bu yıl ihtiyaç duyulan 348,9 milyon doların sadece üçte birini almıştı .

Editör: Güven BOĞA