BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen için bu, kaybedilen sayısız hayatı ve zorla yerinden edilenler veya keyfi olarak gözaltında tutulanlar, kaybolanlar ve kayıplar da dahil olmak üzere milyonlarca kişinin maruz kaldığı kötü muamele ve acıları hatırlama fırsatıydı. 

Savaş dayanamaz 

"Suriye'deki durum savunulamaz ve aynı şekilde devam etmek insanlığa ve mantığa meydan okuyor” dedi .   

Ayrıca, geçen ay meydana gelen ölümcül depremlere müdahalede karşılaşılan zorluklar, "statükonun sürdürülemez ve savunulamaz olduğunun kesin bir hatırlatıcısıydı" diye ekledi. 

Deprem yardımını 'depolitize edin' 

Kuzey Suriye ve Türkiye'nin güneyi, 6 Şubat'ta her iki ülkede de 50.000'den fazla insanı öldüren ve geniş çapta yıkıma neden olan depremlerle sarsıldı. 

Suriye'de dokuz milyona yakın insan etkilendi ve en kötü hasar muhalefetin son kalesi olan kuzeybatıda meydana geldi. 

Bay Pedersen, "yardım çabalarını depolitize etmek için kolektif insani zorunluluğu" vurguladı ve tüm yöntemler, cömert kaynaklar ve sürekli sükunet yoluyla erişim ihtiyacının altını çizdi. 

Siyasi çözüm gerekli 

Ancak toplu çabalarımızı yalnızca insani müdahale ile sınırlayamayız. Suriye harap olmuş, bölünmüş ve yoksullaştırılmış, aktif bir çatışma durumunda, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü tehlikeye atılmıştır” dedi. 

“Bu sorunları çözmek için Suriye'nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis eden ve Suriye halkının onurlu bir şekilde yaşamasını ve kendi geleceğini çizmesini sağlayan kapsamlı bir siyasi çözüm olmaksızın, Suriyelilerin acısı devam edecek.” 

Olası 'dönüm noktası' 

 Elçi, depremlerin "geçici de olsa önceki konumların ötesine geçen tüm taraflardan gelen son insani adımların" kanıtladığı gibi "bir dönüm noktası olabileceğini" söyledi. 

Adım adım güven artırıcı önlemler, anayasal müzakereleri sürdürmek ve önemli ölçüde ilerletmek ve bir çözüm için çalışmak gibi eylemlere atıfta bulunarak, "İleriye giden bir yol bulmaya yardımcı olmak için aynı mantığın siyasi cephede uygulandığını görmemiz gerekiyor" dedi . ülke çapında ateşkes 

Anlatılmamış kayıplar, rekor ihtiyaçlar 

Bu arada, BM'nin üst düzey yardım yetkililerinden ikisi, Suriye halkının savaşın başlamasından bu yana katlandığı can, geçim kaynağı, ev ve umut kaybı da dahil olmak üzere katlandığı anlatılmamış acılara odaklandı. 

Ortak bildiri, BM geçici Suriye Mukim Koordinatörü ve İnsani Yardım Koordinatörü El-Mostafa Benlamlih ve Suriye Krizi Bölgesel İnsani Yardım Koordinatörü Muhannad Hadi tarafından yayınlandı. 

Açıklamada, "Suriye , bu yıl ülke genelinde insani yardıma ihtiyaç duyduğu değerlendirilen  15,3 milyon insanla dünyanın en karmaşık insani ve koruma acil durumlarından biri olmaya devam ediyor - çatışmanın başlangıcından bu yana ihtiyaç sahibi en yüksek insan sayısı" dediler.

Hayatta kalmak için mücadele 

Suriye aynı zamanda dünyanın en büyük yerinden edilme krizleri arasında yer alıyor. Ülke içinde yaklaşık 6,8 milyon insan yerinden edildi, birçok kez defalarca ve kabaca bir o kadarı da yurtdışında mülteci olarak yaşıyor. 

Ek olarak, milyonlarca Suriyeli, temel hizmetlerin çökmesi, devam eden kolera salgını, hızla artan gıda ve enerji fiyatları ve ekonomik krizin ortasında hayatta kalmanın eşiğine itiliyor.  

Depremin sadece “bir trajedi ve umutsuzluk katmanı daha” eklediğini söylediler. 

Yardım yeterli değil 

BM yetkilileri, insani yardım topluluğunun Suriye'deki insanlara yardım etmeye devam etme taahhüdünün ve dayanıklılık ve erken iyileşme çabalarına verdiği desteğin altını çizdi. 

Ancak insani yardım yeterli veya sürdürülebilir değil” dediler.  

“ Suriye'deki çatışmayı sona erdirmek için kalıcı ve kapsamlı bir çözüm bulunmalıdır . Tüm paydaşlar, Suriye halkının harap olmuş hayatlarını yeniden inşa etmesi için kalıcı barışı sürdürme kararlılığını göstermelidir.” 

Çocuklarda yetersiz beslenme artıyor 

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) Çarşamba günü,  devam eden savaş ve depremlerin milyonlarca Suriyeli genci yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya bıraktığı konusunda uyardı .

Ajans, çatışmaların başlamasından bu yana 13.000'e yakın erkek ve kız çocuğunun öldürüldüğünü de sözlerine ekledi. 

UNICEF, beş yaşın altındaki yaklaşık 609.000 Suriyeli çocuğun, kronik yetersiz beslenmeden kaynaklanan ve geri dönüşü olmayan fiziksel ve zihinsel hasara neden olan bir durum olan bodur olduğunu tahmin etmektedir. 

Akut yetersiz beslenme de artıyor. Şiddetli akut yetersiz beslenmeden muzdarip küçük çocukların sayısı 2021'den 2022'ye yaklaşık yüzde 50 arttı.  

UNICEF, "Çocuklar akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduklarında, bağışıklık sistemleri zayıflar ve iyi beslenmiş çocuklara göre 11 kat daha fazla ölme olasılığı vardır" dedi. 

Çocuklar bekleyemez 

Nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı yoksulluk içinde yaşayan Suriyeli aileler de yükselen fiyatlar ve ekonomik kriz nedeniyle geçim sıkıntısı çekiyor. 

“Suriye çocukları daha fazla bekleyemez. UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, “   Yıllarca süren çatışma ve iki yıkıcı depremden sonra milyonlarca çocuğun geleceği pamuk ipliğine bağlı ” dedi.

"Çocuklara , onların geleceğinin bizim de önceliğimiz olduğunu yeniden teyit etmek bizim ortak sorumluluğumuzdur ." 

Editör: Haber Merkezi