Türkiye-Suriye İlişkileri Panelinde Diplomasi, Ticaret ve Kültürel İş Birliği konuşuldu…

Uluslararası Stratejik Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (USPUM) öncülüğünde düzenlenen Türkiye-Suriye ilişkilerine odaklanan panelde, ikili ilişkilerin farklı boyutları ele alındı. Toplantının panel bölümünde konuşmacılar, yeniden yapılanma sürecinde farklı sektör ve aktörlerin üstleneceği sorumluluklara dair değerlendirmelerde bulundu.

 Mersin, Suriye’nin yeni dönemine ilişkin atılacak ortak adımların konuşulacağı dev bir panele ev sahipliği yaptı. USPUM tarafından Mersin’de Türkiye Suriye İlişkilerinde Yeni Dönem: Suriye’nin Yeniden Yapılanma Sürecinde Güvenlik, Diplomasi ve Ticaret konulu panel gerçekleştirildi. Mersin'in yanı sıra çevre illerden çok sayıda iş, siyaset ve akademi dünyasından çok yoğun katılımın olduğu panelde her yönüyle Suriye'nin geleceği ve yeniden yapılanması konuşuldu.

Whatsapp Image 2025 05 28 At 13.29.08 (4)

“YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÇOK ÖNEMLİ”

Mersin Hilton Otel'de gerçekleşen panelin açılış konuşmasını yapan USPUM Başkanı Muhammed Taha Gergerlioğlu, bu etkinlikle Suriye’nin yeniden yapılanmasına katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi. Yeniden yapılanma sürecinde Türkiye'nin rolünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, "Alışkanlıklarınızı var terk etmemiz lazım. Son dönemde Suriye konusunda diyaloğumuz malum. Bu diyaloğu imkanlı hale getirmemiz lazım. Dünyaya yeni öneriler sunarak bütünlüğü yeniden sağlayabiliriz. Suriye'de neler yapabiliriz konusunda bizim de bir önerimiz olacak demek için bu paneli düzenledik. Değerli katılımcılarımız çok değerli fikirlerini bizlerle paylaşacak" dedi.

Şahin Bilgiç, “İklim değişikliğinin olumsuz etkileri rekolteyi vurdu” Şahin Bilgiç, “İklim değişikliğinin olumsuz etkileri rekolteyi vurdu”

“SAVAŞIN BİTMESİ VE YENİDEN YAPILANMASI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır da, "Savaş bitti ve Suriye'de bir yeniden yapılanma süreci başlayacak.  Doğal olarak bir süreliğine zorunlu olarak burada yaşayan, bu nedenle bizim dilimizi, kültürümüzü iyi bilen bir kesim oluştu. Bu durum yeniden yapılanma sürecinde bizim için büyük bir avantaj. Aynı zamanda büyük bir coğrafi yakınlığını da var. Savaşın bitmesi ve yeniden yapılanması bizim için çok önemli. Suriye'ye yaptığımız ziyaretimizde oradaki bakanların heyecanını bizim bakanlarımızın heyecanını gördük. Bu da bizim için büyük avantaj. Bugün gerçekleştirilen zirve yapılacakları daha iyi analiz etmemiz açısından son derece değerli" diye konuştu.

“ORTAK GENETİK KODLARIMIZ VAR”

Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı ise Suriye ve Türkiye'nin komşuluk ilişkisi dışında manevi bir bağı olduğuna da dikkat çektiği konuşmasında, "Biz Bosna Hersek'i imar ederken turizm ya da inşaat geliri için değil, o topraklarda bağlarımız, kültürel ortaklığımız, hatıralarımız olduğu için yaptık. Suriye'de de bu durum geçerli. Suriye ile geçmişimiz bir sınır ticareti ve komşuluk değil orada bağlarımız oluşmuş, akrabalarımız ve dostlarımız, ortak genetik kodlarımız var. Bu zirve bu genetik kodlardan dolayında daha önemli hale geliyor. Türkiye Cumhuriyeti’ne bu tarihsel süreçte çok büyük görevler düşüyor. İnşallah buradan çıkan sonuca göre öneri kitabı hazırlarız" ifadelerine yer verdi.

PANEL 3 OTURUMDAN OLUŞTU

Toplantının birinci oturumunda “Türkiye-Suriye İkili Ticaret İlişkileri ve Yatırım Fırsatları” başlığı altında ticaret, sanayi ve finans sektörlerindeki iş birliği olanakları konuşuldu.

Oturum Başkanlığını USPUM Başkan Yardımcısı Av. Dr. Ahmet T. Keşli üstlendi. MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Mehmet Sait Kayan, iki ülke arasındaki ticari ve sanayi ilişkilerinin mevcut durumunu ve potansiyelini değerlendirdi.

Golden Global Yatırım Bankası Genel Müdürü Yavuz Yeter, Türkiye-Suriye ilişkilerinde yatırım ve finansman alanındaki fırsatlara dikkat çekti.

ASKON Dış İlişkiler Komisyonu Başkan Yardımcısı Muhammet Veysel Vural ise “Yeni dönemde Suriye’nin kalkınmasında Türkiye’nin oynayacağı rol oldukça kritik” ifadeleriyle sürece dair görüşlerini paylaştı.

Oturumun sonunda Ahde Vefa Derneği Genel Başkanı Harun Maral, sivil toplum kuruluşlarının yeniden yapılanma sürecine katkılarına ilişkin bir konuşma gerçekleştirdi.

LEVANT DENİZ TİCARETİ TARTIŞILDI

İkinci oturumda ise “Levant Deniz Ticareti” başlığı altında bölgenin denizcilik potansiyeli masaya yatırıldı. Oturum Başkanlığını USPUM Yönetim Kurulu Üyesi Sadık Uslu yaptı.

Suriye Deniz Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kanafani, Suriye’nin Levant bölgesindeki deniz ticaretindeki yeri ve Türkiye ile iş birliği imkanlarını aktardı.

Argaz A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Derviş Dabak, Mersin’in Levant deniz ticareti ve ulaşımındaki önemine işaret ederken; Yüksel Lojistik May Shipping Genel Müdürü Kemal Yüksel, gemi inşası ve bakım süreçlerine dair teknik değerlendirmelerde bulundu.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır ise “Levant Ticaret Havzası'nda Mersin, stratejik bir liman şehri olarak önemli bir rol üstleniyor” dedi.

DİPLOMASİ VE KÜLTÜREL İŞ BİRLİĞİ ELE ALINDI

Üçüncü oturumda “Türkiye-Suriye İlişkilerinde Diplomasi – Güvenlik ve Kültürel İlişkiler” başlığı altında iki ülke arasında yeniden kurulacak ilişkilerin politik ve kültürel temelleri tartışıldı.

Oturum Başkanlığını USPUM Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İhsan Çomak yaparken, Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, güvenlik ve savunma alanlarında iş birliği olanaklarını ele aldı.

Mersin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı, “Suriye'nin toprak bütünlüğü ve egemenliği konusunda Türkiye'nin dengeli ve yapıcı bir rolü bulunuyor” ifadelerini kullandı.

MEÜ Öğretim Görevlisi ve Mersin Kent Tarihi Müzesi Kurucusu Dr. Mustafa Erim ise kültürel miras ve vakıf eserleri üzerinden Türkiye-Suriye ilişkilerini değerlendirdi.

Panelin sonunda USPUM Başkanı Sayın Muhammed Taha Gergerlioğlu, genel bir değerlendirme konuşması yaptı ve katılımcılara teşekkür etti. Panelin sonunda katkı verenlere plaket takdim edildi.

Editör: Haber Merkezi