Pakistan ordusu, Tehreek-e-Taliban Pakistan olarak da bilinen Pakistan Taliban'ının uzun süredir kalesi olan Kuzey Veziristan bölgesinde meydana gelen olayı anlatan açıklamada, "Teröristler ile kendi birliklerimiz arasında çatışma çıktı" dedi.

Ordu onlarla çatışmaya girdiğinde üç savaşçı da öldürüldü ve daha fazla saldırganın saklanıp saklanmadığını belirlemek için Hayber Pakhtunkhwa vilayetindeki bölgeyi araştırdığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada daha fazla ayrıntı verilmedi ve saldırganların kim olduğu belirsizdi, ancak bölge, onlarca yıldır süren şiddet olaylarında on binlerce insanı öldüren Pakistan Taliban'ının yuvası.

Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, askerlerin "şehit olmasından" duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

"Güvenlik güçlerimiz, polisimiz ve istihbarat teşkilatımızın bu üstün fedakarlıkları, vatanı terör ve militan belasından koruma konusundaki sarsılmaz ulusal kararlılığımızın bir göstergesidir. Şerif, Twitter hesabından, geride kalanların ailelerine başsağlığı, hayatını kaybedenlerin ruhları için dualar diliyorum” dedi.

Saldırı, aynı gün, aynı vilayetteki Kurram aşiret mahallesinde mezhepsel olduğu anlaşılan bir saldırıda en az yedi öğretmenin öldürüldüğü sırada meydana geldi.

Kan dökülmesi, Pakistan'ın Şubat ayında 100'den fazla kişinin ölümüne yol açan cami bombalaması da dahil olmak üzere saldırıların yeniden canlanmasının ardından silahlı gruplara karşı yeni bir saldırı ilan etmesinden sonra geldi.

Son haftalarda ordu, Afganistan sınırındaki dağlık bölgede isyancıların sığınaklarına düzenlediği çok sayıda baskında düzinelerce savaşçıyı öldürdü ve tutukladı.

Afganistan'da güvenli bölge

İslamabad, Pakistan'da İslam hukukunun sert bir versiyonunu oluşturmak isteyen savaşçıların saldırıları planlamak ve gerçekleştirmek için Afganistan'da güvenli bir sığınak olduğunu söyledi, Kabil ise bu suçlamayı reddetti.

Afganistan'ın Taliban yönetiminin dışişleri bakanı Amir Khan Muttaqi, Pakistanlı ve Çinli mevkidaşlarıyla görüşmek üzere Cuma günü İslamabad'a geliyor. Görüşmelerin gündemi açıklanmadı.

Olay, Hayber Pakhtunkhwa'daki Lakki Marwat aşiret bölgesinin hemen dışındaki bir askeri üs kampına giren ve üç askeri öldüren bir intihar bombacısının saldırısı da dahil olmak üzere, savaşçıların saldırılarından bir hafta sonra meydana geldi.

Pakistan Talibanı, geçen yıl Afgan Taliban'ın aracılık ettiği ateşkesi iptal etmesinden ve İslamabad'da hükümetle barış görüşmelerinin çökmesinden bu yana daha sık hale gelen devlete yönelik birkaç saldırının arkasında.

Pakistan ve Afganistan Talibanı ayrı gruplar ama ortak bir ideolojiyi paylaşıyorlar.

Hükümet, barış görüşmelerinin yüzlerce silahlı savaşçının ve liderlerinin hapishaneden salıverilmesine, yeniden bir araya gelmelerine ve yeni saldırılar başlatmalarına olanak tanıdığını söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilawal Butto Zerdari, önceki Başbakan İmran Han hükümetini Pakistan Taliban'ına karşı "yanlış bir yaklaşım" izlemekle suçladı.

Editör: Haber Merkezi