İktidar grubunun yönetiminden bir sözcü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Taliban güvenlik güçlerinin Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir gecede düzenlediği operasyonda altı IŞİD üyesini öldürdüğünü söyledi.

Sözcü Kari Yusuf Ahmadi, sığınaklarına yapılan baskında öldürülen IŞİD üyelerinin son haftalarda biri şehir camisine, diğeri ise düzinelerce kız öğrencinin öldürüldüğü bir eğitim enstitüsüne yönelik iki büyük saldırıya karıştığını söyledi. Operasyonda bir Taliban güvenlik gücü üyesinin öldürüldüğünü söyleyen Ahmedi, "Onlar Vezir Ekber Han camisinin ve ayrıca Kaaj Enstitüsünün saldırganlarıydı" dedi.

Her iki saldırıyı da hiçbir grup üstlenmedi.

Kaaj Enstitüsü eğitim merkezinin kadınlar bölümünde 30 Eylül'de meydana gelen patlamada çoğu kız ve genç kadın 53 kişi hayatını kaybetmişti. 

23 Eylül'de, bir zamanlar büyükelçilikler ve yabancı güç üslerinden oluşan "Yeşil Bölge"ye ev sahipliği yapan ve oldukça müstahkem bir mahalle olan Vezir Ekber Han'daki bir caminin yakınında meydana gelen patlamada en az yedi kişi öldü ve 40'tan fazla kişi yaralandı. 

Taliban 2021'de yönetimi devraldığından beri, onlarca yıllık savaşın ardından ülkeyi korumaya odaklandıklarını söylüyorlar.

Bununla birlikte, son aylarda başkenti ve diğer kentsel alanları bir dizi patlama sarstı ve Birleşmiş Milletler güvenliğin kötüleştiğini söyledi.

Bölgenin eski bir adından sonra İslam Devleti Horasan olarak bilinen İslam Devleti'nin Afgan kolu, Taliban'ın düşmanlarıdır.

IŞİD'e bağlı teröristler ilk olarak 2014'te doğu Afganistan'da ortaya çıktı ve daha sonra diğer bölgelere baskın düzenledi.

Editör: Güven BOĞA