BM insan hakları ofisi OHCHR Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Afganistan'daki fiili Taliban yetkililerinin kız çocuklarını ve kadın haklarını savundukları için gözaltına alınan aktivistleri derhal serbest bırakması gerektiğini belirterek, devam eden tutuklamalarla ilgili endişelerini dile  getirdi.

Yılın başından bu yana çok sayıda sivil toplum aktivisti ve gazeteci, kadınların ve kız çocuklarının eğitime, işe ve kamusal yaşamın diğer birçok alanına erişimini kısıtlayan Taliban politikalarına karşı konuştukları için gözaltına alındı. 

OHCHR Sözcüsü Jeremy Laurence yaptığı açıklamada , "Temel haklarını ve başkalarının haklarını savunan kimse tutuklanmamalı" dedi. 

"Düşünce ve ifade özgürlüğü hakları gibi temel hakların meşru kullanımı nedeniyle ceza olarak tutuklama veya tutuklama, uluslararası insan hakları hukukuna göre keyfidir" diye ekledi. 

En iyi kampanyacı tutuklandı 

OHCHR'ye göre açıklama, Pazartesi günü meydana gelen son tutuklamanın ardından geldi. 

Kız okullarının yeniden açılması için kampanya yürüten bir sivil toplum kuruluşu olan PenPath'in başkanı Matiullah Wesa, işaretsiz bir araçta seyahat eden kimliği belirsiz kişiler tarafından gözaltına alındı. Onun nerede olduğu bilinmiyor. 

Aynı kişiler ertesi gün Bay Wesa'nın evine de girdiler ve birkaç saat sonra serbest bırakılan iki erkek kardeşini yakaladılar. 

OHCHR, diğer aktivistlerin ve gazetecilerin de nerede olduklarına, sağlık durumlarına veya kendilerine karşı herhangi bir suçlamaya dair net bir bilgi olmaksızın gözaltına alındığını söyledi.  

İnsan haklarına saygı gösterin 

Bay Laurence. “Tutukluların insan haklarına saygı gösterilmelidir, özellikle de tutuklandıkları sırada tutuklanma nedenlerinin kendilerine bildirilmesi hakkı, kendilerine yöneltilen herhangi bir suçlamadan hemen haberdar edilme hakkı ve aileleriyle görüşme hakkı. üyeler ve yasal temsil, ”dedi

Afganistan'ın uluslararası insan hakları anlaşmalarına taraf olduğunu hatırlattı. Bu nedenle, Taliban liderleri, ifade özgürlüğü, fikir ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarına saygı duymak ve bunları güvence altına almakla ve ayrıca eğitime erişim ve çalışma hakkı sağlamakla yükümlüdür. 

Taliban, Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidara geri döndü ve kızların ve kadınların okumasını ve çalışmasını etkili bir şekilde yasakladı.   

Oradaki BM Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva, bu ayın başlarında Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada , Afganistan'ın kadın hakları konusunda “dünyanın en baskıcı ülkesi” olmaya devam ettiğini söyledi. 

Editör: Haber Merkezi