BM insani yardım ofisi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşlarının Afganistan'ın 2023 için yardım planı bütçesini yılın başındaki 4,6 milyar dolardan 3,2 milyar dolara revize ettiğini söyledi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi yaptığı açıklamada, Taliban yönetiminin kadın yardım görevlilerine yönelik kısıtlamalarının ardından "değişen operasyon bağlamının" revize edilen plana katkıda bulunduğunu söyledi.

Taliban yetkilileri, birçok Afgan kadın STK ve Birleşmiş Milletler çalışanının çalışmasını yasaklayan birkaç emir yayınladı ve yardım kuruluşları, dindar muhafazakar ülkede teslimatı ciddi şekilde engelleyebileceği konusunda uyardı.

BM bildirisinde, "Afgan kadınların STK'lar ve BM için çalışmasına yönelik son yasaklar, halihazırda inanılmaz derecede zorlu bir koruma ortamına bir başka karmaşıklık katmanı daha ekledi ve ortakların operasyonel kapasitesini daha da kısıtladı."

Açıklamada, nüfusun üçte ikisinden fazlasının insani yardıma ihtiyaç duyduğu Afganistan, dünyanın en kötü insani krizlerinden biri olmaya devam ediyor.

Bazı insani yardım yetkilileri ve diplomatlar, Taliban'ın kadın işçilere yönelik kısıtlamaları ve rekabet halindeki küresel krizleri ve ekonomik öncelikleri değerlendiren bağışçı hükümetler nedeniyle savaşın harap ettiği ulusa sağlanan fonda potansiyel bir düşüş olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Revize edilen bütçenin ne kadarının yabancı bağışçılar tarafından finanse edileceği açık değildi.

Küresel insani yardım çağrıları genellikle talep edilen toplam miktarın altında kalıyor. 2022'de insani müdahale planı 4,4 milyar dolar olarak bütçelendi ve yaklaşık 3,2 milyar dolar aldı. BM, muhtaç insan sayısının geçen yıldan bu yana arttığını söylüyor.

Nisan ayında Birleşmiş Milletler kalkınma ajansı, yardımda %30'luk bir düşüş olursa Afganistan ekonomisinin küçüleceğini ve enflasyonun yükseleceğini tahmin etti.

Editör: Haber Merkezi