Konseyin özel bir toplantısında konuşan Roza Otunbayeva, büyükelçilere, kızların liseye gitmesinin yasaklanması, kadınların üniversiteye gitmelerinin engellenmesi ve insani yardım çalışmaları yapmalarının engellenmesi de dahil olmak üzere Taliban kararlarının hepsinin "ağır temel hakların ihlali" olduğunu yineledi. 

BM Sözcüsü Stéphane Dujarric'e göre.

New York'taki öğlen brifinginde gazetecilere verdiği demeçte, Taliban'ın ülke çapında Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından kadınların köktendinci yönetimleri altında ülkede oynayacakları rol hakkında "çelişkili güvenceler" verdiğini söyledi.

Yardım sevkiyatı engellendi

Dujarric, "Özel Temsilci ayrıca , bu tür kararların, en acil durumda, çaresiz durumdaki Afganlara insani yardım sağlanması da dahil olmak üzere, olası olumsuz etkilerini de özetledi" dedi. "Bu kararlar karşısında Konsey birliğine duyulan ihtiyacı vurguladı."

Geçen ay kadınların sivil toplum kuruluşlarında veya diğer yardım sektöründeki işlerde çalışmasının yasaklanmasının ardından birçok STK, yardım ve personel operasyonlarının yerel kadınların katılımı olmadan dağıtılmasının imkansız olacağı gerekçesiyle hayat kurtarma operasyonlarını askıya aldı.

Dağıtımlar 'ciddi şekilde etkilendi'

Afganistan'daki BM yardım koordinasyon ofisi ( OCHA ) Cuma günü tweet attı, insani yardım ortaklarının oradaki ailelere ısınma ve yakıt için nakit para ve sıcaklıklar -35C'ye düşerken sıcak giysiler dahil olmak üzere kışlama desteği sağladığını, ancak "dağıtımlar ciddi şekilde etkilendi" kadın yardım görevlilerine yasak.

BM Sözcüsü, Konsey'e , "brifingini Afganistan'daki kız ve çocukların durumuna odaklayan" BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF İcra Direktörü tarafından da brifing verildiğini kaydetti .

Toplantı öncesinde, Kadınlar, Barış ve Güvenlik (WPS) gündeminin imzacısı ve destekçisi olan Güvenlik Konseyi üyeleri, "Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının kritik durumuna ilişkin ciddi endişelerini dile getirmek için" bir bildiri yayınladılar.

Tedbirler derhal geri alınmalıdır

11 ülke Taliban'ı " kadınlara ve kızlara yönelik tüm baskıcı önlemleri derhal geri almaya ", Güvenlik Konseyi'ne verilen taahhütlere bağlı kalmaya, kadın ve kız çocuklarının haklarına saygı duymaya ve "tüm yönleriyle tam, eşit ve anlamlı katılım ve dahil etmeye" çağırdı. siyasi ve ekonomik, eğitim ve kamusal alana kadar Afganistan'daki toplum.

Ocak ayı için mevcut başkan olan Japonya Büyükelçisi Kimihiro Ishikane tarafından Konsey odasının dışında yapılan açıklamada, kadınların insani yardım operasyonlarında "merkezi ve kritik" olduğunun ve erkek meslektaşlarının ulaşamadığı nüfuslara erişim konusunda "benzersiz uzmanlığa" sahip olduğunun altı çizildi.

WPS grubu ayrıca BM'nin Afganistan'daki Yardım Misyonu UNAMA'ya “en azından toplumsal cinsiyet eşitliğine yaptıkları değerli katkılardan dolayı” güçlü desteğini yineledi .

Açıklamada, "cinsiyetten bağımsız olarak" insani aktörlerin tam, güvenli ve engelsiz erişim talebi yinelendi.

Ölümcül IŞİD saldırısına kınama

Perşembe günü Güvenlik Konseyi, Taliban kaynaklarından alıntı yapan haberlere göre IŞİD veya DAEŞ terör örgütü tarafından üstlenilen 11 Ocak'ta Afganistan Dışişleri bakanlığı yakınlarında düzenlenen saldırıyı "en güçlü ifadelerle" kınayan bir bildiri yayınladı. en az 20 kişinin ölümüyle sonuçlandığını ve onlarca kişinin de yaralandığını söyledi.

Konsey üyeleri “bu kınanması gereken terör eylemlerinin faillerinin, organizatörlerinin, finansörlerinin ve sponsorlarının hesap vermeleri ve onları adalet önüne çıkarmaları gerektiğinin altını çiziyor.”

Haberlerde, bir intihar saldırganının binaya giremeyince Kabil'deki bakanlığın önünde kendini havaya uçurduğu söylendi.

Editör: Güven BOĞA