CHP Şanlıurfa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mahmut Tanal, 21 Ocak 2025’te Bolu’nun Kartalkaya bölgesinde meydana gelen ve 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin ise yaralandığı yangın faciasına ilişkin açılan davayı yerinde takip etti. Duruşma sonrası yaptığı açıklamada "ihmallerin cezasız kalmaması gerektiğini" vurgulayan Tanal, başta Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere birçok kamu kurumunun sorumluluğuna dikkat çekti.

Davanın Seyri: 32 Sanık, Yüzlerce Yıl Hapis Talebi

Kartalkaya’daki faciada tamamen yanan otelle ilgili açılan davada, aralarında otel sahibi ve belediye yetkililerinin de bulunduğu 32 kişi yargılanıyor.

  • 13 sanık için 1998'er yıl,

  • 19 sanık için ise 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı Personeli Yargılanmalı"

Mahkeme sürecinin ardından basına açıklamalarda bulunan Tanal, hazırlanan bilirkişi ve inceleme raporlarına işaret ederek, yangında sorumluluğu bulunan kurumları şöyle sıraladı:

  • Kültür ve Turizm Bakanlığı,

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

  • İçişleri Bakanlığı,

  • Bolu İl Özel İdaresi,

  • Bolu Belediyesi ve itfaiye ekipleri.

Ancak bu kurumlar içerisinde sadece bazı personelin yargılandığını belirten Tanal, "iki bakanlığın yetkili personelleri hâlâ yargılanmıyor" diyerek tepki gösterdi.

Silahlar Susturuldu, Gözler Şimdi Demokratik Hukuki Adımlarda: Toplum Barışın Kalıcı Olmasını Bekliyor
Silahlar Susturuldu, Gözler Şimdi Demokratik Hukuki Adımlarda: Toplum Barışın Kalıcı Olmasını Bekliyor
İçeriği Görüntüle

“Soruşturma izinleri verilirse ipin ucu bakanlara kadar uzanacak diye korkuyorlar. Ama gerçekler ortaya çıkmalı. Cumhurbaşkanının, Kültür ve Turizm Bakanının ve Çalışma Bakanının yüzüne baka baka bu çağrıyı yapıyorum.”

"Siyasi Sorumluluk Cumhurbaşkanı'ndadır"

Tanal, soruşturma izni verilmediği takdirde bu sürecin siyasi sorumlusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti:

“Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin başıdır. İdari olarak bakanlardan sorumludur. Eğer bu personellerin soruşturulması engellenirse, bunun adresi bellidir: Cumhurbaşkanı.”

Savcıya Eleştiri: “İddianameye Sahip Çıkılmıyor”

Duruşmaya katılan savcının pasifliğini de eleştiren Tanal, iddianameyi hazırlayan savcının ortaya koyduğu ayrıntıların savunulmadığını söyledi. Savcının duruşmada sanıklara tek bir soru sormadığını ifade eden Tanal:

“Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 201. maddesi açık. Çapraz sorgu yapılmalı. Avukatlar bile ‘düğmeyi baştan yanlış iliklersek sonuç yanlış olur’ diyor. Savcılar görevini yerine getirmeli.”

“Hukuk Devleti Olacaksak, Herkes Yargılanmalı”

Tanal, hukuk devletinin gereği olarak sorumluluğu bulunan herkesin yargılanması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Burası Muz Cumhuriyeti değil. Güçlülerin devleti de değil. Anayasamızın 2. maddesi uyarınca Türkiye bir hukuk devletidir. Kim olayda dahli varsa yargılanmalıdır. Aksi takdirde cezasızlık, başka suçluları cesaretlendirir.”

"17-25 Aralık’ta Nasıl 4 Bakan Yargılanmadıysa..."

Tanal, açıklamasının sonunda 17-25 Aralık sürecine de atıfta bulunarak şunları söyledi:

“O dönem 4 bakan yargılanmadı. Bugün de 2 bakanı yargılatmıyorlar. Ama gün gelecek bunun hesabını hep birlikte soracağız.”

Kartalkaya yangını davası, yalnızca bir adli süreç değil, aynı zamanda siyasi ve idari sorumlulukların sorgulandığı bir kamu davası haline dönüşmüş durumda. Mahmut Tanal ise bu süreci kamuoyu adına yakından takip edeceğini açıkladı.

Muhabir: Haber Merkezi