İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve onun milliyetçi koalisyon hükümetinin yargı reformuna karşı Tel Aviv'de düzenlenen bir gösteri sırasında "The Handmaid's Tale"den hizmetçiler gibi giyinmiş kadınlarda dikkat çekti.

Ekran görüntüsü 2023-05-21 081345Cumartesi günü, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Yüksek Mahkeme üzerindeki denetimleri sıkılaştırmaya yönelik tartışmalı planlarına karşı ülke genelinde on binlerce İsrailli, 20. haftasına giren protestolara katıldı.

Hükümete Yargıtay'a yargıçların atanması konusunda denetim verecek ve parlamentonun birçok kararı geçersiz kılmasına izin verecek olan planlı revizyon, muhaliflerin İsrail'de şimdiye kadar görülen en büyük sokak protestolarından bazılarını düzenlemesinin ardından duraklatıldı.

Hükümet, aktivist yargıçları parlamentonun rolünü giderek daha fazla gasp etmekle suçluyor ve yargı ile seçilmiş politikacılar arasındaki dengeyi yeniden sağlamak için revizyona ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Eleştirmenler, bunun demokratik bir devletin temelini oluşturan hayati kontrol ve dengeleri ortadan kaldıracağını ve kontrolsüz gücü hükümete vereceğini söylüyor.

Protestoların sembolü haline gelen mavi ve beyaz İsrail bayrakları Tel Aviv'deki merkezi bir otoyolu kapladı. Protestocular, "İsrail neredeyse bir diktatörlük" sloganları atarken, kalabalık tarafından "Onları durdurun" yazılı bir pankart açıldı.

Tel Aviv'de Reuters'e konuşan 40 yaşındaki bilgisayar programcısı Sagi Mizrahi, "Demokrasiden diktatörlüğe geçişten herhangi bir anda hâlâ birkaç saat uzakta olmamız beni korkutuyor." "Yargı sistemi ve hala masada oturan yasalar nedeniyle buradayım, bu sadece korkutucu."

Geçen Cumartesi İsrail ile militan İslami Cihat grubu arasındaki ateşkesin resmen yürürlüğe girmesi ve 2021'deki 10 günlük bir savaştan bu yana en kötü sınır ötesi ateş olayı olan beş günlük tırmanışı sona erdirmesiyle protestolara daha az katılım oldu. Daha sonra ki protestolara yaklaşık 90.000-100.000 kişi katıldı.

65 yaşındaki biyoloji profesörü Hava Golan, "Ben, çocuklarım ve torunlarım, burada demokratik bir devlette yaşama ve herkesin hak ettiği gibi normal bir yaşama sahip olma umudunu yavaş yavaş kaybediyoruz." dedi.  

(Raporlayan Emily Rose, Düzenleyen Louise Heavens)

Editör: Haber Merkezi