"Migros 20.000 civarında kadın işçi çalıştırıyor.  Çalışanlarının yüzde 40’ı kadın ve 30 yaş civarında. Çok sayıda anne var. Migros toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacağı ve kadın istihdam edeceği sözü vererek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 60 milyon Avro kredi kullanıyor. 20.000 kadın çalışanı var ama hiçbir belge ya da beyanın da bir kez bile kreşin adı geçmiyor. Kadınları hem sömürüp hem de markanız için “vitrin” haline getiremezsiniz!"

Adana'da Türkiye İşçi Partisi üyesi kadınlar Migros önünde "Çocuklar kreşe, kadınlar işe!" başlıklı basın açıklaması yaptılar.

TİP'lşi Kadınlar adına basın açıklamasını İl Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Demir okudu.

Demir; "Bu ülkede 13.3 milyon kadın evde çocuk bakmak zorunda olduğu için iş arayamıyor" dedi.

TİP'li kadınlar adına Demir sözlerine şu şekilde devam etti;

Maaşımızın neredeyse tamamını vermek zorunda kaldığımız özel kreşler her yanı sarmışken çocukların sadece yüzde 2,8’i kreş veya anaokuluna gidebiliyor.

Son on beş yılda AKP hükümeti çocuklara ücretsiz ve kaliteli kreş hizmeti sunmak bir yana  kamu kreşlerinin yaklaşık yüzde 80'ini kapattı.

 4-6 yaş aralığındaki yarım milyondan fazla çocuğumuz tam da bu hizmet verilmediği için, ücretsiz ve güvenilir devlet kreşleri olmadığı için birçoğu denetimsiz Kuran kurslarına gönderiliyor.

Patronlar işyerlerinde kreş açma yükümlülüğü olmasına rağmen, sembolik para cezalarını ödemeyi tercih ediyor.  Ya da çalışan kadın sayısını düşük tutarak bu sorumluluktan kaçınıyor.

Binlerce, on binlerce kadın işçi çalıştıran koca koca firmalar, markalar tek bir kreş bile açmıyorlar.

Migros da bu firmalardan biri.

Migros 20.000 civarında kadın işçi çalıştırıyor.  Çalışanlarının yüzde 40’ı kadın ve 30 yaş civarında. Çok sayıda anne var. Migros toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacağı ve kadın istihdam edeceği sözü vererek Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 60 milyon Avro kredi kullanıyor. 20.000 kadın çalışanı var ama hiçbir belge ya da beyanın da bir kez bile kreşin adı geçmiyor. Kadınları hem sömürüp hem de markanız için “vitrin” haline getiremezsiniz!

PATRONLARIN “KADIN DOSTU” İMAJLARINA KARNIMIZ TOK.

Migros’ta çalışan kadınlar da tıpkı diğer firmalarda çalışan çocuklu kadınlar gibi aldıkları maaşının büyük bölümünü kreşe yatırıyorlar, ya da çalışabilmek için başka bir kadının bakım emeğine yaslanıyorlar. Bu karşılığı ödenmemiş emek Migros’un kasasında kara dönüşüyor.

Türkiye’deki kanunlara göre 150 ve üzeri kadın işçi çalıştıran işletmeler kreş açmak zorundadır. Şimdi 20.000 kadın çalıştıran Migros’a soruyoruz:

Bir tane kreşiniz var mı?

Çalışanlarınıza çocuklarını doğru düzgün bir kreşe gönderebilecek bir kreş parası ödüyor musunuz?

Sendika ile yaptığınız toplu iş sözleşmesine koyduğunuz “çocuk parası” ile çocuğu gönderebileceğimiz bir tek kreş gösterebilir misiniz?

WhatsApp Image 2022-11-13 at 14.58.12

Firmaları denetlemekten sorumlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sesleniyoruz.

Sorumluluk sizde, denetim görevi sizde. Türkiye’nin en fazla kadın istihdam eden ilk 3 şirketinden biri olan Migros 20.000 kadın istihdam ederken kreş açmayacaksa hangi firma kreş açacak, hangi firma kreş ücreti ödeyecek?

Migros yetkililerine sesleniyoruz:

Toplumsal cinsiyet eşitliği lafını etmeyi bırakın ve somut bir adım atın!

Çalışanlarınızın çocukları için kreş açın, ya da çalışanlarınıza çocukların kreşe gitmesini sağlayacak bir ödeme yapın.

Yalnızca Migros’a değil, binlerce kadın çalışanıyla övünen hatta 8 Mart’larda bir bir reklam veren patronlara sesleniyoruz. Hepinizi tek tek ifşa edeceğiz!

Türkiye İşçi Partili Kadınlar olarak emeğimizden ve bu ülkenin geleceğinden çalan patronların huzurlarını kaçırmaya kararlıyız! 

Bizler “yeter artık” diyoruz, yeter artık! Bu ayrımcılığı kabul etmiyoruz!

Çarşıda pazarda fiyatlar el yakarken gece gündüz çalışıp kazandığımız üç kuruş parayı da kreş parası olarak harcamayı kabul etmiyoruz!

Özel kreşlere paramız yetmediği için çocuğumuzla birlikte eve kapanmak istemiyoruz!

Kadın-erkek ayrımı yapılmaksızın ebeveyn çalıştıran işyerlerinde kreş açılmasını sağlamak, açmayanı caydırıcı biçimde cezalandırmak devletin görevidir!

Bizi işe, ekmeğe, hayata aç bırakanların; çocuklarımızı kreşe, oyuna, eğitime hasret bırakanların ne "fıtrat" laflarını ne de “çağdaş, kadın dostu” pozlarını kabul etmiyoruz!

Çağdaş, nitelikli, ücretsiz kreş, her çocuğun, her anne babanın hakkıdır! 

Çocuklar kreşe, kadınlar işe!

 

Editör: Güven BOĞA