Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Şubat 2023 Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı. Yardım hattına gelen 592 çağrının 137’sinin şiddet ihbarı olduğu belirtilen raporda, şiddet ihbarlarının 68’ini ev içi şiddet ve bunun da 45’ini eş şiddetinin oluşturduğu kaydedildi. Raporda, “İhbar edilen şiddet vakalarının yüzde 46,67’si psikolojik ve yüzde 27,78’inin fiziksel şiddet vakalarıdır. Kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır” ifadelerine yer verildi.

TKDF, Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı Şubat 2023 Veri ve Analiz Raporu’nu açıkladı. Raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) tarafından yönetilen Ev İçi Şiddet Acil Yardım Hattı, 1-28 Şubat tarihleri arasında toplam 592 çağrı almıştır. Bu çağrıların 50’si İstanbul’dan gelmiştir. İstanbul’u, Hatay 35 ve Ankara 28 çağrıyla izlemiştir.

Bu iller dışında 34 farklı ilden çağrılar gelmiştir. Bu iller şöyle sıralanmaktadır:

Adana 1, Adıyaman 9, Antalya 7, Aydın 21, Balıkesir 2, Bilecik 1, Bursa 4, Çanakkale 1, Çorum 2, Denizli 2, Edirne 2, Erzurum 1, Eskişehir 2, Gaziantep 10, Mersin 4, Isparta 1, İzmir 7, Kahramanmaraş 6, Kayseri 2, Kırklareli 1, Kocaeli 2, Konya 1, Malatya 15, Manisa 6, Mardin 1, Muğla 4, Ordu 3, Samsun 1, Tekirdağ 1, Tunceli 1, Van 1, Zonguldak 1, Şırnak 3, Yalova 1.

En çok çağrı İstanbul'dan

En çok çağrının geldiği İstanbul ilinde çağrıların ilçelere göre dağılımı ise şu şekilde olmuştur:

Ataşehir 1, Çekmeköy 1, Kadıköy 1, Kartal 1, Sancaktepe 2, Sultanbeyli 2, Pendik 2, Tuzla 1, Ümraniye 3, Üsküdar 3, Arnavutköy 1, Avcılar 1, Bağcılar 1, Bahçelievler 1, Beylikdüzü 1, Esenler 1, Esenyurt 7, Eyüp 2, Gaziosmanpaşa 1, Küçükçekmece 6, Sarıyer 2, Sultangazi 1, Şişli 2.

"Acil müdahale gerektiren 3 vaka ihbarı olmuştur"

Şubat ayı içerisinde Ev içi Şiddet Acil Yardım Hattı’na ihbarı gelen ve yeni kayıt açılan toplam 137 şiddet vakasının 68’i ev içi şiddet ihbarıdır. Bu şiddet ihbarlarının 45’i eş şiddeti ihbarlarıdır. 15 çağrı sığınak talebinde bulunmuştur. Acil müdahale gerektiren 3 vaka ihbarı olmuştur. 70 çağrıya hukuki bilgilendirme yapılmıştır. 38 çağrı karakola, 11 çağrı ise barolara yönlendirmiştir. Şubat ayı içerisinde hatta gelen şiddet ihbarlarında belirtilen maruz kalanların yaşları 16-76 arasında değişmiştir. Gelen aramalar göstermektedir ki, ev içi şiddetin maruz kalanlarının büyük çoğunluğu kadınlardır (yüzde 93,3). Bu oranı yüzde 4 ile erkekler izlemektedir.

"Şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir"

İhbar edilen şiddet vakalarının önemli çoğunluğu psikolojik ve fiziksel şiddet vakalarıdır (psikolojik şiddet yüzde 46,67; fiziksel şiddet yüzde 27,78). Bu şiddet türlerinin dışında gelen çağrıların yüzde 11,11’i sosyal şiddet, yüzde 6,67’si cinsel şiddet ve yüzde 7,78’i ekonomik şiddeti ihbar eden çağrılar olmuştur. Burada şunu belirtmekte fayda bulunmaktadır: Her ne kadar analiz yaparken şiddet türlerini birbirlerinden kavramsal olarak ayırmak kolayken, gerçek hayatta bu durum o kadar kolay olmamaktadır. Çoğu vakada birçok şiddet türü birlikte yer alabilmektedir, fakat bir ya da iki tanesi mağdur üzerindeki derin etkileri nedeni ile diğerinden öne çıkmakta ve mağdur tarafından dile getirilmektedir. Aynı zamanda fiziksel şiddet dışındaki şiddet türleri mağdurlar tarafından bilinmiyor olabilir. Ayrıca, farklı şiddet türleri biliniyor olsa dahi ihbarda bulunmak, o konuda yardım talep etmek için yeterince acil ve ciddi bir durum olarak değerlendirilmiyor olabilir.

Eşler yüzde 58,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş grup

Acil yardım hattına gelen çağrılar göstermektedir ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğramaktadır. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğunu varsaydığımız ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşler ve diğer aile bireyleri tarafından uygulandığını göstermektedir. Eşler yüzde 58,3 ile saldırganlar içerisinde en geniş grubu oluşturmaktadır. Eşleri, yüzde 5,0 ile anne takip etmektedir. Aile içerisinde genel anlamda aile, baba, ağabey, abla, kız ve oğlan çocuklar şiddet uygulayanlar olarak mağdurlar ya da ihbarda bulunanlar tarafından belirtilmiştir. Şubat 2023 içerisinde şiddeti uygulayanların yüzde 1,7’si polis olmuştur.” (ANKA)

Editör: Haber Merkezi