"Toplumun güvenilir gıdaya yeterli miktarda erişiminin bir insan hakkı olduğuna inancımız, mesleki alanımız ile ilgili çalışmalarımızın başlıca hareket noktalarından birini oluşturdu."

Ekran görüntüsü 2024-01-13 195542

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ 9. OLAĞAN GENEL KURULU ŞUBE BİNASINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Genel Kurulu Yönetmek Üzere Divan Başkanlığına Prof.Dr. Işıl Var, Başkan Yardımcılığına Ayça Dost ve Kadir Erdal getirildi.

Genel Kurula Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, CHP Adana Milletvekilleri Dr. Müzeyyen Şevkin ve Ayhan Barut, TMMOB İKK Sekreteri Ahmet Uncu, Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur, KESK Dönem Sözcüsü ve SES Adana Şube Eş Başkanı Belgin Işık, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, ZMO Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, JMO Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Tarım Orkam Sen Şube Başkanı Eser Demirçin, DİSK Genel-İş 2 No’lu Şube Başkanı Serdar Çapar katıldılar.

Ekran görüntüsü 2024-01-13 195612

Divan seçildikten sonra Şube Başkanı Şehmus Alparslan tarafından açılış konuşması yapıldı. Konuklarında söz alarak yaptığı konuşmalarda gıda güvenliğine dikkat çekildi.

Ekran görüntüsü 2024-01-13 195845

Ayhan Barut; “Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Genel Kurulundayız. Eşit, hakça bölüşen, gıda egemenliğini sağlamış, genç mühendislerin istihdam sorunu yaşamadığı bir düzen istiyoruz ve mutlaka başaracağız!” dedi.

Ekran görüntüsü 2024-01-13 195634

Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve bir çok konuk söz alarak odanın çalışmalarının önemine dikkat çektiler.

Oda Başkanı Alparslan; “TMMOB’de 2 yıllık periyotlarla yaşanan, hepimizce demokrasi şenliği olarak tarif edilen ve bu kavrama uygun olacak nitelik ve içerikte gerçekleştirdiğimiz Genel Kurul sürecinin bu günlerde Şube basamağını gerçekleştirmekteyiz” dedi.

ÇSG, 1 Mayıs'ı alkışlıyor ÇSG, 1 Mayıs'ı alkışlıyor

Şehmus Alparslan sözlerine şu şekilde devam etti;

WhatsApp Image 2024-01-13 at 16.18.40

Şube 8. Dönem Yönetim Kurulu olarak dönem içerisinde mesleki çalışmalarımızı yürütürken demokratik kitle örgütü olduğumuz bilinciyle toplumsal sorumluluğumuzu da unutmadık. Her etkinliği üyelerimizle birlikte planlamaya ve üyelerimizin bir araya gelme aracı haline dönüştürmeye çalıştık.

Toplumun güvenilir gıdaya yeterli miktarda erişiminin bir insan hakkı olduğuna inancımız, mesleki alanımız ile ilgili çalışmalarımızın başlıca hareket noktalarından birini oluşturdu.

Bununla beraber her türlü sömürüye karşı yeryüzünde yaşayan her canlının yaşam hakkına dair söyleyecek sözümüz vardır. Ancak günümüzde düşünce sistematiğimizin, gündelik yaşamımızı sürdürme kaygısı uğruna zaman zaman bu odağından maalesef kaydığını belirtmemiz gerekiyor.

Son yıllarda ülkeler arası siyaseti dahi belirleyici duruma gelmekte olan “Gıda Hegemonyası”nın yeni bir sömürü aracı haline geldiğini, dolayısıyla bu durumun toplumlar için trajik sonuçlar doğurduğunu görmekteyiz. Rusya-Ukrayna savaşında gümdeme gelen “Tahıl Koridoru” gibi konulara karşı gıda güvencesinin devletlerarası politikalardan etkilenmeyeceği bir temele oturtulması zorunludur.

Ülkemiz tarım potansiyeli ve gıda sanayi bakımından önemli bir birikim ve olanağa sahipken gıdada dışa bağımlı hale getirilebilmiş olması bir tercihin sonucu değilse önemli bir yönetsel beceri problemini göstermektedir.

Üretimde mühendis varlığının gerek verimlilik ve gerekse sağlıklı gıda tüketimine katkısı tartışılmazken 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem kanunu ile gıda sanayinde mühendis istihdamı istisna düzeyine geriletilmiştir.

Bu kapsamda Odamızca geliştirilen “Gıda Danışmanlığı Projesi” yaşama geçirilmeli, gıda işletmelerinin sağlıklı gıda üretimine yönelik ihtiyaç duydukları bilgi desteğinin konunun uzmanlarından sağlanabileceği olanaklar devletin katkısıyla oluşturulmalıdır.

Bununla beraber; planlama yapılmadan her İle hatta ilçeye bir üniversite veya fakülte açma anlayışı sonucunda, asgari ücretle iş bulabilen mühendis arkadaşlarımızın buna bile mutlu olabildiği ibretlik tablolarla karşı karşıyayız.

Üyelerimizin çalışma koşulları ve mesleğin icrasından kaynaklanan problemlerin genel toplumsal sorunlardan bağımsız olamayacağı ortadadır. Amaçlarımız doğrultusunda sonuç alıcı olabilmenin yolunun, uygulanan politikalardan olumsuz yönde etkilenen toplumun diğer katmanları ile birlikte göstereceğimiz daha etkin karşı duruşlardan geçtiği açıktır.

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan Genel Seçimler sonrasında demokrat, çağdaş, laik toplumsal kesimlerin yaşadığı hayal kırıklığının yeni umutları yeşertmeye doğru eğriltmenin en gerekli olduğu zamanlardayız. Yine bir yerel yönetim seçimleri sürecinde olduğumuz bu günlerde yerel yönetimlerin yaşamlarımıza olan doğrudan etkisinin de bilinciyle toplumcu, demokrat, çağdaş anlayışların başarısının hepimizin ortak mücadelesiyle mümkün olacağı açıktır.

şehmus

Dönem süresince çalışmalarımızda; üst birliğimiz olan TMMOB ve Odamızın mesleki ve toplumsal sorumluluğu çerçevesinde geleneğini oluşturan ilkesel duruşunu esas aldık.

Bu kapsamda ilimizde Şube ve Temsilciliği bulunan TMMOB’ye bağlı Odalarımızla birlikteliğimizi güçlendiren iletişime ve ortak çalışmalara özen gösterdik.

Bu yıl Odamızın 27. kuruluş yılını kıvançla kutlamaktayız. 68 yıllık TMMOB’nin kamucu, demokratik, özgürlükçü ve toplum yararına üretimi önceleyen anlayışını hareket zemini olarak belirleyerek kurulmuş olan Odamız, geçen 27 yıl boyunca çalışmalarını bu eksende yürütmüştür.

Öncelikle belirtmek gerekir ki Odamız üyeleri ile vardır ve meslektaşlarımızın mesleki saygınlığını, özlük haklarının iyileştirilmesi ve mesleki problemlerin elbirliği ile çözülmesinin yegane çatısı durumundadır. Dolayısıyla her üyenin karar süreçlerinin her aşamasında sözü kıymetlidir. Yönetimsel işleyişe dair eleştiri mekanizması sağlıklı bir şekilde işlemektedir. Oda işleyişine üyenin katılımı, mevcut yönetimlerin her biri için istenen ve özlenen bir durumdur.

Gıda Mühendisleri Odası yönetimleri, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aynı ilkelerle meslek ve meslektaşlarımız için çalışmaya devam edecektir.

Şubemiz 8. Dönem Yönetim Kurulu olarak çalışmalarımızda bir arada olduğumuz üyelerimiz ve öğrenci üyelerimize ayrıca özveri ile ve mesai anlayışından uzak bir şekilde bizlere destek olan şube çalışanımız Fikriye UZUN’a teşekkürü bir görev saymaktayız.

Bilimin ve emeğin hak ettiği değeri bulacağı özgürlük ve demokrasi mücadelesinde bir arada olma irademizi bir kez daha ifade ederken, barışa, insan ve doğa sevgisine dayalı toplumsal dönüşümün gerçekleştiği bir gelecek özlemiyle hepinize saygılarımı sunuyorum.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ADANA ŞUBESİ 9. OLAĞAN GENEL KURULUNDA TEK LİSTE 

Genel Kurulunun birinci gününü bugün tamamlayan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi 14 Ocak Pazar Günü seçimleri gerçekleştirerek tamamlayacak.

Tek liste ile gidilecek olan seçimlerde mevcut başkan Şehmus Alparslan'ın görevine devam edeceği ve yönetim kurulunun ise şu isimlerden oluşacağı öğrenildi;

Şehmus Alparslan, Levent Yergök, Deniz Kaypak Tona, Eyüp Civelek, Şule Pan, Gülşah Batman, Volkan Özçelik

Editör: Süleyman Devrim Boğa