Bienal panelinin teması, ölüm cezasının uygulanmasına ilişkin insan hakları ihlalleri, özellikle de uygulamanın yalnızca en ciddi suçlarla sınırlandırılmasıyla ilgili.

Şartın Taahhüdü

Volker Türk, bunun nihai olarak Birleşmiş Milletler Şartı'nın bu yıl 75'inci yılını kutlayan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin ruhuna uygun olarak tüm insanların en yüksek standartlarda korunması vaadiyle ilgili olduğunu söyledi .

“Ölüm cezasının ertelenmesine karşı çıkanlar , kurbanların haklarının gözden kaçırılma riskinin olduğunu söylüyor ; İntikamın en iyi tepki olduğunu iddia ediyorlar," dedi, yüksek sesle insanlığın intikam almak için nerede olduğunu merak ederek. “Başka bir insanı hayatından mahrum ederek toplumumuzu küçük düşürmüyor muyuz?”

Dünya çapındaki deneyimlerinden yararlanan ceza adaleti uzmanları, uygun yanıtın suçları kontrol altına almak ve önlemek olduğunu söylüyor. Faillerin hesap verebilirliğini sağlayan ve mağdurların ve hayatta kalanların adalete , tazminata ve haysiyete erişimini sağlayan, işleyen , insan haklarına dayalı ceza adaleti sistemlerinin kurulmasını tavsiye ediyorlar.

BM hakları şefi ayrıca hükümetleri, kullanımı ve gerçek etkinliği hakkında kamuya açık verileri toplamaya, analiz etmeye ve kullanıma sunmaya çağırdı.

Zorluklar ve başarılar

BM insan hakları şefi, idam cezasını kaldırma hedefine yönelik başarıların dünyanın farklı bölgelerinde görülebileceğini söyledi.

Afrika İnsan ve Halkların Hakları Komisyonu'nun konuyla ilgili çalışma grubuna başkanlık eden Idrissa Sow, Afrika Birliği'nin Ölüm Cezasının Kaldırılmasına İlişkin Şart için bir protokol taslağı üzerinde düşündüğünü , 26 ülkenin uygulamayı tamamen kaldırdığını ve 14 ülkenin bu uygulamayı tamamen kaldırdığını söyledi. diğerleri moratoryum uyguluyor.

"Yapılan tüm çabalara rağmen, Afrika kıtasında açık adli hata riskleri ile ölüm cezası ilan edilmeye devam edildi " dedi ve tüm Afrika uluslarının yarısından fazlasının hala idam cezasını uyguladığına dikkat çekti. Bunu ele almak için, evrensel olarak ortadan kaldırmaya doğru ilerlemek için diğer ulusal ve uluslararası kurumlarla ortaklıklar geliştirme ihtiyacının altını çizdi.

Malezya Hukuk ve Kurumsal Reform Bakanı Azalina Othman Said, Malezya Hükümeti'nin zorunlu ölüm cezasını kaldırma yolunda ilerlediğini söyledi.

"Ölüm cezası tamamen kaldırılmamış olsa da, zorunlu ölüm cezasının kaldırılması doğru ve yanlış arasında bir dengeydi" dedi.

77 ülke yetersiz kalıyor

Avustralya'daki Monash Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Doçent olan Mai Sato, ölüm cezasını uygulayan 79 ülkeden sadece ikisinin, uygulamayı en ciddi suçlarla sınırlayan uluslararası standartlara uyduğunu söyledi.

Yine de, geri kalan 77 ülke "en ciddi" standardı karşılayamadığını, 11 ülkenin zina, "sözde dini suçlar" ve benzerleri de dahil olmak üzere hiçbir şekilde suç sayılmaması gereken ölüm cezasını uyguladığını söyledi. -seks cinsel eylemler.

Denge kurmak

Sivil toplum kuruluşu Justice Project Pakistan'a başkanlık eden Sarah Belal, her ülkenin yürürlükteki 30 ölümcül suçla ilgili olarak orada yaklaşık 4.000 kişinin “ölüm hücresinde” olduğunu belirterek, her ülkenin uluslararası standartlara uyum veya kaldırılma yolculuğunun kendilerine bağlı olduğunu söyledi. kendi sosyokültürel bağlamı.

Pakistan, yıkıcı bir terör saldırısının ardından 2014 yılında yedi yıllık ölüm cezası moratoryumunu kaldırdığında , 2015 yılında idam sırasındaki 325 kişinin idam edildiğini söyledi. Bununla birlikte, yıllarca süren stratejik savunuculuk ve uluslararası insan hakları hukukuna artan bağlılık " infazların siyasi maliyetini artırdı " dedi ve 2019'dan bu yana hiçbir infaz gerçekleştirilmediğini kaydetti.

Farklı bakış açıları

Panel sunumlarının ardından konuşmacılar farklı görüşleri dile getirdi. Bazı delegeler, bu konuda fikir birliğine varılamadığının altını çizerek , idam cezasını yasaklayan bir uluslararası hukuk olmadığını yinelediler. Herkesin kültürel özelliklerine ve dini inançlarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunan bazı delegeler, tüm Devletlerin kendi yasalarını belirleme hakkına sahip olduğunu söylediler.

Birçok konuşmacı, köleliğin kaldırılmasına yönelik hamleleri desteklediğini dile getirdi . Bazı delegeler, ölüm cezasının hiçbir Devlet tarafından gösterilere katılan kişileri cezalandırmak ve halka korku salmak için kullanılmaması gerektiğini söylediler.

Doğru yolda

"Ölüm cezasının kaldırılmasına yönelik açık bir uluslararası eğilim var ." Taraf Devletlerin Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi'ni uygulamalarını izleyen bağımsız uzmanlardan oluşan BM İnsan Hakları Komitesi üyesi José Santos Pais, dedi.

Tüm bölgelerden farklı hukuk sistemlerine, geleneklere, kültürlere ve dinlere sahip devletler ölüm cezasını kaldırdılar, infazları moratoryum haline getirdiler veya 10 yılı aşkın bir süredir infazları askıya aldılar” dedi.

BM insan hakları şefi, "her ulus ölüm cezasını kaldırana kadar, insanlık onurunu savunmaya giden yolun asla tam olarak tamamlanmayacağını" yineledi.

Aralık ayında rekor sayıda 125 ülke , ölüm cezasının nihai olarak kaldırılması amacıyla dünya çapında bir moratoryumun kullanılmasına yönelik küresel bir çağrıyı destekleyen Genel Kurul kararının lehinde oy kullandı.

Türk, "Bu bir mihenk taşı ve gerçek bir ilerlemenin işaretidir" dedi. "Bu insanlık dışı cezayı kesin olarak ortadan kaldırmak için bu ivmeyi sürdürürsek, toplumlarımızın dokusuna yeniden bir haysiyet ipliği örebiliriz."

Editör: Haber Merkezi