Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İran İş Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Bölgemizde güvenlik, istikrar ve refahın hâkim kılınmasında, bölgesel sahiplenme ve iş birliğinin önemi vazgeçilmezdir. Dolayısıyla, iki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran, refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini mutlaka ilerletmelidir. Bu anlayışla, geçmişte İran’la ortaya koyduğumuz 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz” dedi.

Saygıdeğer: ‘Usta’, basın tarihinin amiral gemisidir Saygıdeğer: ‘Usta’, basın tarihinin amiral gemisidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile birlikte Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen, Türkiye-İran İş Forumu’na katılarak bir konuşma yaptı.

Türkiye ile İran arasında ekonomik ve ticari iş birliğini daha da güçlendireceğine inandığı iş forumunun hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün burada düzenlediğimiz faaliyetin, Türkiye ve İran için hayırlı olmasını, ekonomik ve ticari ilişkilerimizde yeni projeleri, iş birliklerini ve yatırımları teşvik etmesini ümit ediyorum” dedi.

“İKTİSADİ VE TİCARİ İLİŞKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN CİDDİ BİR POTANSİYEL VAR”

Türkiye ve İran’ın yaklaşık 170 milyonu aşan toplam nüfusa, muazzam kaynaklara ve insan gücüne sahip iki komşu ve kardeş ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış ülkelerimiz arasında köklü, çok boyutlu ilişkiler mevcuttur. İran, ülkemizin Asya’ya açılan kapılarından biriyken, Türkiye de İran’ın Avrupa’ya açılan kapısıdır. Ülkelerimiz arasındaki iktisadi ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi için ciddi bir potansiyelin olduğunu görüyoruz.”

Bugüne kadar bu potansiyelden çeşitli sebeplerle yeterince istifade edemediklerini de kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere ilişkilerimizi halklarımızın refahını artıracak şekilde ileriye taşıma irademizi koruduk. Sayın Reisi’yle gerçekleştirdiğimiz ikili ve heyetler arası görüşmelerde iş birliğimizi geliştirme irademizi yeniden teyit ettik. Farklı alanlarda imzaladığımız anlaşmalar, ilişkilerimizin hukuki zeminini tahkim etmiştir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve İran’ın bulunduğu bölgede; güvenlik, istikrar ve refahın hâkim kılınmasında, bölgesel sahiplenme ve iş birliğinin önemli olduğunu vurgulayarak, “Dolayısıyla, iki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran, refah, kalkınma ve istikrar için aralarındaki iktisadi iş birliğini mutlaka ilerletmelidir. Bu anlayışla, geçmişte İran’la ortaya koyduğumuz 30 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşma kararlılığımızı devam ettiriyoruz” dedi.

GEoRk2wXUAIgw2y

Editör: Süleyman Devrim Boğa