Suriye, savaşın ardından harap olan enerji altyapısını yeniden inşa etmek ve elektrik üretim kapasitesini artırmak amacıyla 7 milyar dolarlık dev bir anlaşmaya imza attı. Aralarında Türkiye'den Kalyon GES Enerji Yatırımları ve Cengiz Enerji Sanayi'nin de bulunduğu uluslararası bir konsorsiyumla yapılan anlaşma, ülkenin enerji sektöründe önemli bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Projeye Katılan Uluslararası Firmalar

Konsorsiyuma, Katar merkezli UCC Holding liderlik ederken, projede yer alan diğer firmalar şöyle sıralandı:

5 Bin Megavatlık Dev Üretim Kapasitesi

Anlaşma kapsamında Suriye'de toplam 4 bin megavat kapasiteli dört doğalgaz kombine çevrim santrali kurulacak. Ayrıca ülkenin güneyinde 1.000 megavat gücünde güneş enerjisi santrali inşa edilmesi planlanıyor.

Bu yatırımlarla birlikte, Suriye’nin elektrik üretim kapasitesinin 5 bin megavata ulaşması ve ülkenin toplam elektrik ihtiyacının yarısından fazlasını karşılaması hedefleniyor.

Enerji İşbirliği Sinyali

Türkiye’den iki büyük enerji firmasının projede yer alması, Ankara ile Şam arasında enerji temelli yeni bir ekonomik işbirliğinin sinyali olarak yorumlanıyor. Bu gelişme, uzun yıllardır siyasi gerginliklerin yaşandığı iki ülke arasında, ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.

Editör: Haber Merkezi