Sismologlar, Anadolu ve Arap levhaları arasında 100 km'den (62 mil) fazla bir kırılma ile Pazartesi günü Türkiye ve Suriye'yi vuran 7,8 büyüklüğündeki depremin muhtemelen son on yılın en ölümcül depremlerinden biri olacağını söyledi.

İşte bilim insanlarının yerin altında yaşananları ve sonrasında yaşanacakları anlattıkları:

DEPREM NEREDE OLDU?

Merkez üssü, Doğu Anadolu Fayı üzerinde yaklaşık 18 km derinlikte, Türkiye'nin Nurdağı kentinin yaklaşık 26 km doğusundaydı. Deprem kuzeydoğuya doğru yayılarak Türkiye'nin merkezine ve Suriye'ye yıkım getirdi.

20. yüzyılda, Doğu Anadolu Fayı çok az büyük sismik aktivite vermiştir. British Geological Survey'de fahri araştırma görevlisi olan Roger Musson, "Sadece sismometreler tarafından kaydedilen (büyük) depremlerle gidiyor olsaydık, aşağı yukarı boş görünürdü" dedi.

US Geological Survey'e göre, bölgede 1970'ten bu yana Richter Ölçeğine göre 6.0'ın üzerinde yalnızca üç deprem kaydedildi. Ancak 1822'de bölgeyi 7.0 büyüklüğünde bir deprem vurdu ve tahminen 20.000 kişi öldü.

BU DEPREM NE KADAR KÖTÜYDÜ?

Ortalama olarak, herhangi bir yılda büyüklüğü 7.0'ın üzerinde olan 20'den az deprem meydana gelir ve bu da Pazartesi günkü olayı şiddetli hale getirir.

University College London Risk ve Afet Azaltma Enstitüsü başkanı Joanna Faure Walker'a göre, 2016'da orta İtalya'yı vuran ve yaklaşık 300 kişinin ölümüne neden olan 6,2 büyüklüğündeki depremle karşılaştırıldığında, Türkiye-Suriye depremi 250 kat daha fazla enerji açığa çıkardı.

2013'ten 2022'ye kadar olan en ölümcül depremlerden sadece ikisi Pazartesi günkü depremle aynı büyüklükteydi.

NEDEN BU KADAR AĞIR OLDU?

Doğu Anadolu Fayı doğrultu atımlı bir faydır.

Bunlarda, katı kaya plakaları dikey bir fay hattı boyunca birbirini itiyor, sonunda yatay bir hareketle kayana kadar gerilim oluşturuyor ve bir depremi tetikleyebilecek muazzam miktarda gerilim bırakıyor.

Kaliforniya'daki San Andreas Fayı, bilim insanlarının yıkıcı bir depremin çok geciktiği konusunda uyarıda bulunmasıyla, belki de dünyanın en ünlü doğrultu atımlı fayıdır.

Türkiye-Suriye depreminin ilk kırılması nispeten sığ bir derinlikte başladı.

İngiltere'deki Açık Üniversite'de gezegen jeobilimcisi olan David Rothery, "Yer yüzeyindeki sarsıntı, kaynağında aynı büyüklükte daha derin bir depremden daha şiddetli olacak" dedi.

NE TÜR ARTÇI ŞOKLAR BEKLENEBİLİR?

İlk depremden 11 dakika sonra bölge 6,7 büyüklüğünde bir artçı sarsıntıyla sarsıldı. Saatler sonra 7,5 büyüklüğünde bir deprem daha geldi, ardından öğleden sonra 6,0 büyüklüğünde bir spazm daha geldi.

Musson, "Şu anda gördüğümüz şey, aktivitenin komşu faylara yayıldığı" dedi. Depremselliğin bir süre daha devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Ölümcül 1822 olayından sonra artçı sarsıntılar ertesi yıl devam etti.

SON ÖLÜ SAYISI NE KADAR OLABİLİR?

Nüfuslu bölgelerde benzer büyüklükteki depremler binlerce insanı öldürdü. Nepal'de 2015 yılında meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki deprem yaklaşık 9.000 kişinin hayatını kaybetmesine yol açmıştı.

Musson, "İyi olmayacak" dedi. "Binlerce olacak ve on binlerce olabilir."

Soğuk kış havasının, moloz altında mahsur kalan insanların hayatta kalma şansının daha az olduğu anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi