• Türkiye'nin orta kesimlerinde, Suriye'nin kuzeybatısında deprem meydana geldi.
  • Türkiye'de bin 600, Suriye'de 900'den fazla can kaybı
  • Kurtarma ekipleri enkaz altında kalan anlatılmamış sayıları arıyor

Pazartesi günü Türkiye ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen büyük depremde 2.600'den fazla kişi öldü, dondurucu kış havası binlerce kişinin yaralı veya evsiz kalmasına neden oluyor ve çabaları engelliyor hayatta kalanları bulmak için.

Ekran görüntüsü 2023-02-06 220210

7.7 büyüklüğündeki deprem, Türkiye şehirlerindeki apartman bloklarını yerle bir etti ve yıllarca süren savaş nedeniyle yerinden edilmiş milyonlarca Suriyelinin üzerine daha fazla yıkım getirdi.

Bu yüzyılda Türkiye'yi vuran en kötü sarsıntı, sert havalarda gün doğumundan önce geldi ve ardından öğleden sonra erken saatlerde 7.6 büyüklüğünde bir başka büyük deprem izledi.

Kuzeydeki Atarib kasabasında yaşayan bir Suriyeli olan Abdul Salam al-Mahmoud, "Kıyamet gibiydi" dedi. "Hava çok soğuk ve şiddetli yağmur var ve insanların kurtarılmaya ihtiyacı var."

İkinci deprem daha fazla binayı yıkacak kadar büyüktü ve birincisi gibi tüm bölgede hissedildi ve enkazdan yaralıları çıkarmaya çalışan kurtarma ekiplerini tehlikeye attı.

Deprem, Ağustos 2021'de uzak Güney Atlantik'te meydana gelen bir sarsıntıdan bu yana ABD Jeoloji Araştırması tarafından dünya çapında kaydedilen en büyük depremdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de ölü sayısının bin 651, yaralı sayısının ise 11 bin 119 olduğunu söyledi. Şam hükümeti ve isyancılar tarafından kontrol edilen kuzeybatı bölgesindeki kurtarma ekiplerinin rakamlarına göre Suriye'de en az 968 kişi öldü.

Milyonlarca insanın yaşadığı Türkiye'nin güneyindeki en kötü etkilenen şehirlerden bazıları arasındaki zayıf internet bağlantıları ve hasarlı yollar, etkiyi değerlendirme ve ele alma çabalarını engelledi.

Bazı bölgelerde sıcaklıkların gece boyunca neredeyse donma noktasına düşmesi ve moloz altında mahsur kalan veya evsiz kalan insanlar için koşulları daha da kötüleştirmesi bekleniyor. Hafta sonu tüm ülkeyi kasıp kavuran kar fırtınasının ardından Pazartesi günü yağmur yağıyordu.

Bu, benzer büyüklükteki bir depremin İstanbul yakınlarındaki yoğun nüfuslu Doğu Marmara Denizi bölgesini harap ettiği ve 17.000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği 1999 yılından bu yana Türkiye'deki bir depremden kaynaklanan en yüksek ölü sayısı.

Editör: Haber Merkezi