BM Sözcüsü Stéphane Dujarric New'de gazetecilere verdiği demeçte , "Toplu savaşın başlangıcından bu yana, Ukrayna'daki insani yardım ortaklarımızla birlikte, en çok ihtiyacı olanlara hayat kurtarıcı destek sağlamak için operasyonları hızlandırmak için her türlü çabayı gösterdik" dedi.  

Geçen yıl binlerce konvoyun ülkenin tüm bölgelerindeki insanlara hayati önem taşıyan malzemeleri ulaştırdığını ve insani yardımın su, ilaç, ısıtma cihazları ve diğer malzemelerin yanı sıra ev onarım desteği de dahil olmak üzere yaklaşık 16 milyona ulaştığını söyledi. 

Yetkili , yaklaşık altı milyon kişinin toplam 1,2 milyar dolarlık nakit yardım aldığını ve tarihteki en büyük program olduğunu da sözlerine ekledi. 

Savaş ikinci yılına girerken, BM ve ortakları 11 milyondan fazla insanı desteklemek için yaklaşık 4 milyar dolar talep ediyor. Bay Dujarric, itirazın yüzde 14'ün biraz üzerinde finanse edildiğini söyledi. 

Kayıp genç hayatlar 

BM kuruluşları, son 12 ayda Ukrayna'da meydana gelen ölüm, yıkım, yıkım ve yerinden edilme olaylarının kaydını tutuyor. 

BM insani yardım kuruluşları Cuma günü Cenevre'de yaklaşık 500 çocuğun öldüğünü ve yaklaşık 1000 çocuğun yaralandığını söyledi.  

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) , bu korkunç can kaybına ek olarak, 800'den fazla sağlık tesisinin bombardıman sonucu hasar gördüğünü veya yok edildiğini söyledi.  

Ateş altında eğitim 

Çatışma, eğitime erişimi de kesintiye uğrattı ve binlerce anaokulu ve ortaokul hasar gördü.  

UNICEF, toplamda 7,8 milyon çocuğun etkilendiği ve beş milyondan fazla çocuğun Ukrayna'da okula erişiminin olmadığı konusunda uyardı.  

Zehirli miras ortaya çıkıyor  

BM Çevre Programı ( UNEP ), geçen yıl ortaklarla birlikte yürütülen çatışmanın  ön izlemesini rapor ederek , savaşın gelecek nesiller için zehirli bir mirasa sahip olacağını söyledi.

UNEP tüm kapsamı ve ciddiyeti doğrulayacak olsa da, ajans "komşu ülkelere yönelik riskler de dahil olmak üzere binlerce olası hava, su ve toprak kirliliği ve ekosistemlerin bozulması olayının halihazırda tespit edildiğini" belirtti. 

UNEP, Ukrayna Hükümetini uzaktan çevresel etki izleme konusunda destekliyor ve saha düzeyinde etki değerlendirmeleri üstlenmeye hazırlanıyor - rapor edilen olayların ölçeği ve coğrafi yayılımı nedeniyle devasa bir görev olması bekleniyor. 

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Çevresel tehlikelerin haritalanması ve ilk taraması, yalnızca savaşın tam anlamıyla zehirli olduğunu doğrulamaya hizmet ediyor" dedi.  

O zaman Ukrayna'nın ülke çapındaki hasarı değerlendirmek, hafifletmek ve iyileştirmek ve daha geniş bölgeye yönelik riskleri hafifletmek için büyük uluslararası desteğe ihtiyacı olacak” dedi. 

Hava ve sular kirlendi 

Veriler, çatışmanın ülkenin birçok bölgesinde nükleer santral ve tesislerde meydana gelen olaylarla hasara yol açtığını gösterdi; petrol depolama tankerleri, petrol rafinerileri ve sondaj platformları dahil olmak üzere enerji altyapısı; ve diğer konumların yanı sıra dağıtım boru hatları, madenler, sanayi siteleri ve tarımsal işleme tesisleri. 

UNEP, sonucun çok sayıda hava kirliliği olayı ve yer altı ve yüzey sularının potansiyel olarak ciddi şekilde kirlenmesi olduğunu söyledi. 

Terfi istasyonları, arıtma tesisleri ve kanalizasyon tesisleri gibi su altyapılarında da önemli hasar meydana geldi.  

Temizlik zorlukları 

UNEP, gübre ve nitrik asit fabrikaları da dahil olmak üzere tarımsal-endüstriyel depolama tesislerinde meydana gelen patlamalardan da tehlikeli maddelerin salındığını sözlerine ekledi.  

Hasar aynı zamanda, yıkılan konutların temizlenmesinin enkazın tehlikeli kimyasallarla , özellikle asbestle  karışmasına yol açabileceği kentsel alanlara da uzanmaktadır.

Ayrıca, uydu görüntüleri çeşitli doğa koruma alanlarında, korunan alanlarda ve ormanlarda yangınlarda önemli bir artış olduğunu da ortaya koymuştur. 

BM ajansı ayrıca, silah kullanımından kaynaklanan kirliliğin ve büyük hacimli askeri atıkların da büyük bir temizlik sorunu yarattığını söyledi. 

Nükleer felaketi önlemek 

Çatışma aynı zamanda tarihte ilk kez büyük bir nükleer enerji programının tesisleri arasında bir savaşın yürütüldüğüne de işaret ediyor. 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ( IAEA ) bu hafta, savaş sırasında bir nükleer kaza olasılığını azaltmak için faaliyetlerini vurgulayan bir rapor yayınladı. 

IAEA, savaşın ilk haftalarından beri Rus kuvvetleri tarafından işgal edilen Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporizhzhya Nükleer Santrali'nde bir nükleer emniyet ve güvenlik koruma bölgesi oluşturmak için çalışıyor.  

Santral defalarca ateş altına girerek nükleer bir felaket korkusu uyandırdı. 

IAEA Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi , ülkedeki diğer dört elektrik santralinden birkaçının doğrudan bombardımana maruz kaldığını  kaydetti .

Ajans, savaş zamanında nükleer emniyet ve güvenliği sağlamak için yedi vazgeçilmez dayanağı ana hatlarıyla belirledi ve savaşta "her biri" tehlikeye atıldı. 

Bay Grossi, Ukrayna halkına ve uluslararası topluma kendisinin ve IAEA'nın “onlara yardım etmek ve zaten çok fazla acının olduğu yerde daha da fazla acıya neden olabilecek bir nükleer kaza tehlikesini önlemek için görev alanımız dahilinde mümkün olan her şeyi yapacaklarına” dair güvence verdi. ” 

Editör: Haber Merkezi