BM İyi Niyet Elçisi Orlando Bloom ülkeye yaptığı ziyareti bitirirken, BM atom enerjisi ajansı başkanı Pazartesi günü Avrupa'nın en büyük nükleer santralindeki güvenlik sorunlarını görüşmek üzere Ukrayna Devlet Başkanı ile bir araya geldi ve çocukların, çocukluklarını “yeniden kazanabilmeleri için savaşın sona erdirilmesi” çağrısında bulundu. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana yaklaşık 13 aydır süren acımasız çatışmalar ve sivillere yönelik saldırılar, acil korumaya ihtiyaç duyan önemli sivil altyapıyla birlikte milyonları yerinden etti.

Nükleer güvenliğin sağlanması

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) başkanı Rafael Mariano Grossi , Zaporizhzhya Nükleer Santrali çevresini gezerek , devam eden tehditleri görüşmek üzere yakınlardaki aynı adlı şehirde Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy ile bir araya geldi.

Ciddi nükleer emniyet ve güvenlik durumunu değerlendiren Bay Grossi, ülkede devam eden askeri çatışma sırasında elektrik santralinin acilen korunması gerektiğinin altını çizdi.

IAEA ekipleri, Rus güçlerinin kontrolünde kalan santrale girip çıkıyor.

"Şantiyede yedi aydır bulunmamıza rağmen, Zaporizhzhya Nükleer Santrali'ndeki durum hala istikrarsız " dedi.

Nükleer güvenlik ve güvenlik tehlikelerinin çok açık olduğu konusunda uyardı.

Yetkili, "Ukrayna ve ötesindeki insanlar için sağlık ve çevre üzerinde potansiyel radyolojik sonuçları olan bir kazayı önlemek için şimdi harekete geçmek gerektiğini" vurguladı.

Bay Grossi, Ukrayna'ya yaptığı seyahatin aynı zamanda, şubat ayındaki bir önceki rotasyon sırasında uzmanların karşı karşıya kaldıkları ve 2014'te ertelenen çok zorlu koşulların ardından, IAEA uzmanlarının sahaya geliş ve gidişindeki düzenli rotasyonunun sürdürülmesini ve iyileştirilmesini sağlamayı amaçladığını söyledi. neredeyse bir ay.

Mevcut ziyareti sırasında, IAEA'nın Zaporizhzhya'ya Destek ve Yardım Misyonu kurulduğundan bu yana sahada bulunan bu tür yedinci ekip olan yeni bir IAEA uzmanları grubu eşlik etti.

Bay Grossi ve Bay Zelenskyy, Zaporizhzhya fabrikasında nükleer güvenlik için önemli bir bileşen olan Dinyeper hidroelektrik santralini de ziyaret ettiler.

Grossi, "Ukrayna'daki trajik savaş sırasında bir nükleer kaza riskini azaltmaya yardımcı olmak için elimden gelen her şeyi yapmaya devam etmeye kararlıyım" dedi.

Bomba sığınağı sınıfları

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ), Şubat 2022'den bu yana binlerce okulun bombalama ve bombardıman nedeniyle ciddi şekilde hasar gördüğünü veya yıkıldığını ve yaklaşık 2,7 milyon Ukraynalı çocuğun çevrimiçi veya hibrit yöntemlerle öğrenime erişmesine neden olduğunu bildirdi.

Hollywood yıldızı ve UNICEF İyi Niyet Elçisi Bay Bloom, Kiev, Irpin ve Demydiv'e yaptığı üç günlük ziyareti sonlandırırken, Ukrayna'da tahminen 1,5 milyon çocuğun risk altında olduğu bir savaş zamanında eğitimin çocuklar için bir çıpa olabileceğini ve olması gerektiğini söyledi. 

"Savaşın kaosu ve belirsizliği arasında çocukların eğitimini desteklemek, onların uzun vadeli ruh sağlıklarını ve esenliklerini korumada önemli bir araçtır" dedi. "Her şeyden önce, çocukların çocukluklarını geri kazanmak, normale dönmek ve iyileşmeye ve iyileşmeye başlamak için bu savaşın sona ermesine ve sürekli barışa ihtiyacı var."

Çatışmaların ilk günlerinden ağır şekilde etkilenen bir kasaba olan Irpin'de, çocukların hava saldırısı sirenleri çaldığında öğrenmeye devam etmeleri için güvenli bir alan sağlamak üzere UNICEF desteğiyle dönüştürülen bir bomba sığınağı sınıfını ziyaret etti.

Güvenli alanlar

Bay Bloom, "Donetsk bölgesindeki Volnovakha'dan 10 yaşındaki Hanna gibi tanıştığım bazı çocukların yüz yüze eğitime erişimi bir yılı aşkın süredir sınırlıydı" dedi.

Bay Bloom, UNICEF'in Irpin ve Kiev'deki Spilno Çocuk Noktalarında çocukların oynayarak öğrendiklerini gördü. Ayrıca psikososyal destekten, tıbbi kontrollerden ve uzmanlaşmış hizmetlere sevklerden de yararlanabilirler. Ayrıca, çatışmanın ortasında eğitim zorluklarını tartışmak için Başkan Zelenskyy ile bir araya geldi.

Bloom, "UNICEF, çocukların çevrimiçi öğrenebilmelerini sağlamaya yardımcı olurken, sınıf arkadaşları ve öğretmenleri ile etkileşimde bulunma gibi çok önemli bir deneyimi kaçırıyorlar " dedi. "Özellikle küçük çocuklar için, bu etkileşimler onların duygusal ve bilişsel gelişimi için anahtardır ve bir bilgisayar ekranının yerini alamaz."

Büyüyen ihtiyaçlar

2022'de 500.000'den fazla çocuk ve bakıcıları Ukrayna genelinde 180 Spilno Noktasını ziyaret etti. Geçtiğimiz yıl boyunca UNICEF, Ukrayna'dan gelen mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerdeki çabalar da dahil olmak üzere, savaştan etkilenen çocuklara ve ailelere eğitim, sağlık, beslenme, su ve sanitasyon ve koruma yardımı sağladı.

UNICEF, Ukrayna ve komşu ülkelerdeki çocuklara yardım sağlamaya devam ediyor ve savaştan derinden etkilenen 4 milyon çocuk da dahil olmak üzere 9,4 milyon insanın artan ihtiyaçlarını karşılamak için 1,05 milyar dolara ihtiyaç duyuyor .

Güvenlik Konseyi, boru hattı patlamalarıyla ilgili yeni eylemi reddetti

Pazartesi günü, BM Güvenlik Konseyi , Rusya'nın işlettiği Kuzey Akım doğal gaz boru hatlarında geçen yıl Eylül ayında meydana gelen patlamalara ilişkin uluslararası bağımsız bir soruşturma komisyonuna yetki verecek bir karar taslağını reddetti .

Brezilya, Çin ve Rusya taslağı lehte oyladı, aleyhte oy kullandı ve 12 Konsey üyesi çekimser kaldı.

Baltık Denizi altından Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz taşımak için inşa edilen iki Kuzey Akım boru hattı patlamalardan milyonlarca dolar zarar gördü. Ulusal soruşturmalar, patlamaların nasıl meydana geldiğine dair henüz kesin bir kanıt sağlamadı.

Kuzey Akım I, Moskova geçen Ağustos ayında arzı kesene kadar Rusya'dan Almanya'ya gaz taşıdı, ikinci boru hattı ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden hemen önce Almanya'nın hizmete katılımını askıya almasının ardından hiçbir zaman faaliyete geçmedi.

Konsey , bölgedeki hükümetler tarafından soruşturmaların sürmekte olduğuna dikkat çekerek konuyu Şubat ayında tartışmıştı .

Editör: Haber Merkezi