BM silahsızlanma şefi Perşembe günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'nın devam eden tam ölçekli işgali sırasında sivillerin korunmasının en büyük öncelik olarak kalması gerektiğini ve saptırmayı önlemek için silah tedariki üzerinde sıkı kontrole ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Silahsızlanma İşleri Yüksek Temsilcisi Izumi Nakamitsu, Mayıs ayındaki son brifinginden bu yana, açık kaynaklardan gelen raporların, savaş tankları, savaş uçakları, topçu ve füze sistemleri dahil olmak üzere ağır konvansiyonel silahların transferinde bir akışa işaret ettiğini söyledi.

"Ukrayna güçleri tarafından bildirilen karşı saldırı öncesinde silah ve mühimmat tedarikinin hızlandığı ve genişlediğine dair haberler var" dedi. 

Bayan Nakamitsu, mürettebatsız savaş hava araçları ve mühimmat da dahil olmak üzere Ukrayna'da kullanılmak üzere Rus silahlı kuvvetlerine silah transferlerine dair endişe verici açıklamalar olduğunu ekledi.  

Silahlara sıkı denetim 

Yönlendirme riskinin ve silah tedariki üzerindeki yetersiz kontrolün altını çizen BM temsilcisi, daha fazla istikrarsızlık ve güvensizliği önlemek için önlemlerin uygulanmasını istedi.

Transfer öncesi saptırma risk değerlendirmelerinin, son kullanıcı sertifikalarının, yeniden transfer etmeme hükümlerinin, etkili yasal ve uygulama tedbirlerinin ve sevkiyat sonrası doğrulamaların önemini vurguladı.

İlgili tüm Devletleri kapsayan tedarik zinciri şeffaflığının ve bilgi alışverişinin öneminin altını çizdi. 

Şiddetlenen savaşın siviller üzerindeki ağır etkisinden bahseden Yüksek Temsilci, BM insan hakları ofisine ( OHCHR ) göre , işgalin başladığı Şubat 2022'den bu yıl 18 Haziran'a kadar, bölgede 24.862 sivil can kaybı meydana geldiğini söyledi. Ukrayna, 9.083 kişi öldü ve 15.779 kişi yaralandı. 

Ancak gerçek rakamların önemli ölçüde daha yüksek olduğuna inanılıyor. Yetkili, sivil kayıpların çoğunun yerleşim yerlerinde patlayıcı silahların kullanılmasından kaynaklandığını açıkladı.

Kramatorsk'ta kanlı saldırı

Nakamitsu , " 27 Haziran'da Kramatorsk'un merkezinde 12 kişinin ölümüne neden olan füze saldırısı buna bir örnektir " dedi ve büyükelçilere, sivillerin patlamalarda kullanılan patlayıcıların insani sonuçlarından korunmasını güçlendirmek için geçen Kasım ayında kabul edilen siyasi deklarasyonu hatırlattı. kentsel alanlar. 

Yetkili , can kaybı ve yaralanmaların yanı sıra kritik altyapı ve hizmetlerin de amansız saldırıların hedefi haline geldiğini söyledi. Enerji altyapısı, sağlık ve eğitim tesisleri, yollar ve köprüler büyük hasar gördü. Mayınlar ve savaş kalıntılarının neden olduğu toprak kirliliği, insanların hareket etmesini engellerken geniş alanları tarım için kullanılamaz hale getirdi. 

Bayan Nakamitsu, "Kakhovka hidroelektrik santrali barajının yıkılması, muhtemelen savaşın başlamasından bu yana sivil altyapıya verilen en önemli hasar olayıdır " diye inanıyor.

'Alınabilecek tüm önlemleri alın'

Yüksek Temsilci, Uluslararası insancıl hukukun silahlı çatışmalar sırasında sivillerin ve sivil altyapının hedef alınmasını yasakladığını hatırlattı ve ilgili tarafların "sivil kayıpları önlemek veya en azından asgariye indirmek için askeri operasyonların yürütülmesinde mümkün olan tüm önlemleri almaları" gereğini vurguladı. yaşam, sivillerin yaralanması ve sivil nesnelerin zarar görmesi.” 

BM'nin sivillere ve sivil altyapıya yönelik saldırıları şiddetle kınadığını yineleyerek, bunların derhal durdurulması çağrısında bulundu ve Ukrayna'da adil ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmayı amaçlayan her türlü anlamlı çabayı destekleme taahhüdünü yeniden teyit etti.