BM Genel Sekreteri António Guterres Perşembe günü Güvenlik Konseyi'nde Dışişleri Bakanları toplantısında yaptığı konuşmada, Ukrayna'daki savaşta azalma belirtisi göstermezken, ülkelerin daha fazla tırmanmayı önlemek ve savaşı sona erdirmek için çabalarını artırmaları gerektiğini söyledi. 

Şimdi yedinci ayına giren çatışma, daha fazla insanı aşırı yoksulluğa ve açlığa iten ve potansiyel nükleer felaket korkusunu artıran küresel bir gıda, enerji ve finans krizini de ateşledi. 

BM şefi, “ Başından beri söylediğim gibi, bu anlamsız savaşın, Ukrayna'da ve tüm dünyada korkunç zararlar verme potansiyeli sınırsızdır ” dedi .  

"Ukrayna'daki acıyı sona erdirmenin tek bir yolu var - o da savaşı bitirmek." 

Hoşgeldin geliştirme 

Genel Sekreter dünkü haberi, Ukrayna ile Rusya arasında 250'den fazla savaş esirinin değiş tokuş edildiği haberini sevindirici bir gelişme olarak nitelendirdi.  

Türkiye ve Suudi Arabistan'a anlaşmanın sağlanmasındaki rolleri için teşekkür ederek, “Her iki tarafın çabalarını takdir ediyorum ve 'herkes için' formülünü hedefleyen  daha fazla değiş tokuşla bunun üzerine inşa edeceklerini umuyorum ” dedi.

'Tarif edilemez acılar ve yıkım' 

Toplantı, BM Genel Kurulu'ndaki yıllık tartışmanın marjında ​​gerçekleştirildi ve 15 üyeli Konsey'de görev yapan ülkeler, Ukrayna, Avrupa Birliği ve diğer ulusların Dışişleri Bakanlarını bir araya getirdi. 

Guterres, savaşın Ukrayna'da "anlaşılmaz acı ve yıkıma" neden olduğunu ve nükleer felaket potansiyeli de dahil olmak üzere son gelişmelerin yalnızca "sonsuz bir korku ve kan dökülmesi döngüsüne" yol açacağını söyledi. 

Yüzlercesi çocuk olmak üzere binlerce sivil öldü veya yaralandı, yaklaşık 14 milyon insan da kaçmak zorunda kaldı.   

“Her gün ortalama beş çocuk ölüyor veya yaralanıyor . Ukrayna'daki hemen hemen her çocuk, şiddetten aile ayrılığına kadar savaş kabusu tarafından korkutuldu” dedi. 

'Zalimlik kataloğu' 

BM insan hakları ofisi OHCHR ayrıca, sivillere ve savaş esirlerine karşı yargısız infaz, cinsel şiddet, işkence ve diğer insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleleri içeren “bir gaddarlık kataloğu” raporlarını da belgeledi.  

İzyum kentindeki mezarlıkların son hesaplarının “son derece rahatsız edici” olduğunu da sözlerine ekledi. 

Temmuz ayında Olenivka'daki bir gözaltı tesisinde meydana gelen ölümcül patlamaya ilişkin bir Gerçek Bulma Misyonu kuruldu ve üyeler "gerekli tüm güvenceler alınır alınmaz" göreve hazır. 

İhtiyaçlara cevap vermek

Bu arada BM, Genel Sekreterin Rusya ve Ukrayna Devlet Başkanlarıyla doğrudan angajmanı da dahil olmak üzere, acıları hafifletmek için çalışmaya devam ediyor.  

Örgüt ve yardım ortakları şimdiye kadar yaklaşık 13 milyon kişiye insani yardım ulaştırdı .  

Türkiye'nin desteğiyle BM , Karadeniz'deki üç Ukrayna limanından gıda ve gübre ihracatını yeniden başlatmak için Temmuz ayında   önemli bir anlaşmaya aracılık etti.

O zamandan beri, yaklaşık 30 ülkeye 4,3 milyon metrik tondan fazla gıda taşındı. Bu, Afganistan, Afrika Boynuzu ve Yemen'deki  Dünya Gıda Programı ( WFP ) operasyonları için malzemeleri içerir.

"Bu gıda sevkiyatlarının devam etmesi ve artması hayati önem taşıyor, böylece emtia piyasaları daha da istikrar kazanacak" dedi. 

ICC soruşturması

Konsey ayrıca soykırım, savaş suçları ve insanlığa karşı suçları araştıran  Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Savcısı Karim Khan'ı da dinledi.

ICC, savaşın başlamasından sadece haftalar sonra Ukrayna'daki duruma ilişkin bir soruşturma başlattı. Personel adli tıp çalışmalarına devam ediyor ve Mayıs ayından bu yana ülkede varlığını sürdürüyor. 

“Bu çalışma sayesinde bir resim ortaya çıkacak. Ve şimdiye kadar gördüğüm tablo gerçekten rahatsız edici” dedi Bay Khan. 

"Ukrayna'ya üç kez gittim ve biri kararlılığımı güçlendiren çeşitli yıkım, acı ve zarar gördü ve Mahkeme'nin yargı yetkisine giren suçların işlendiğine inanmak için makul nedenler olduğuna dair önceki tespitimi yaptım. ” 

Uluslararası düzeni korumak 

Biden İdaresi Dışişleri Bakanı Antony Blinken'e göre, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı ülkeler arasında “dikkate değer bir birlik” yarattı. 

Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmanın, bir ülkenin kendi yolunu seçme hakkını savunmaktan çok daha fazlası olduğunu söyledi. 

Bay Blinken, “Bu hak temel olmakla birlikte, hiçbir ulusun bir başkasının sınırlarını zorla yeniden çizemeyeceği uluslararası bir düzeni korumakla da ilgilidir” dedi. 

“Bu ilkeyi savunamazsak, Kremlin bu kadar açık bir şekilde ihlal ederken, her yerdeki saldırganlara onu görmezden gelebilecekleri bir mesaj göndeririz. Her ülkeyi riske atıyoruz. Daha az güvenli, daha az barışçıl bir dünyanın kapısını açıyoruz.” 

Rus itirazı 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, doğu Ukrayna'daki sekiz yıllık savaş sırasında işlenen suçların cezasız kaldığını söyleyerek toplantının temelini eleştirdi. 

Bir tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada, "Kiev rejimi, son birkaç yılda Ukrayna'da Rusça ve Rusça konuşan insanların haklarını yüzsüzce çiğneyerek Rus diline cepheden saldırı düzenledi" dedi. 

Bay Lavrov, Eğitim Bakanlığı'nın Rus dili ve edebiyatını okul müfredatından çıkardığını bildirdi. 

“Tıpkı Nazi Almanya'sında olduğu gibi kitaplar yok ediliyor ve etnik Ruslar hoşgörüsüzlüğe maruz kalıyor. Ve bugün Ukraynalı yetkililer, Rusların öldürülmesi çağrısında bulunarak Rus karşıtı duygularını saklamaya bile çalışmadılar” dedi. 

Ayrıca ülkesinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) çalışmalarına “güveni yok” ve “bu kurumdan veya bir dizi başka uluslararası kurumdan daha fazlasını beklemiyoruz.” 

'Adalet olmadan barış olmaz' 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'nın savaşı kazanmayacağı konusunda kararlıydı. 

“Bugün her Ukraynalı, Ukrayna'yı ve BM Şartı'nda yer alan ilkeleri savunmaya hazır bir silahtır . Rusya başarısız olacak ve saldırı suçu ve bunun sonucunda ortaya çıkan savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırımın tüm sorumluluğunu üstlenecek” dedi. 

Bay Kuleba ayrıca, ulusal makamlar, ortakları ve Ukrayna'yı destekleyen ülkeler olarak, savaş sırasında işlenen suçların kanıtlarını toplamak için UCM ile birlikte çalıştıkları için adaletin sağlanacağından emindi. 

“Bunu sadece binlerce kurbana değil, Ukrayna ve ötesindeki gelecek nesillere borçluyuz. Adalet olmadan barış olmaz” dedi. 

Editör: Güven BOĞA