Görme engellilere sosyal etkileşim ve daha fazla bağımsızlık için fırsatlar sunan rehber köpeklerin önemine dikkat çekmek için her yıl Nisan ayının son çarşambasında “Uluslararası Rehber Köpekler Günü” kutlanıyor.

Bu anlamlı gün çerçevesinde Rehber Köpekler Derneği’nin en yeni Rehber Köpeği Esmer, Huri Kaşıkçı’ya resmi olarak rehberlik yapmaya başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yapan Huri Kaşıkçı, Rehber Köpeğinin, güven, sevgi ve rahatlık sunan kılavuzluğu ile hem aktif iş hayatının hem de özel yaşamının konforlu hale geldiğini ifade ediyor.

HuriKasikci

Rehber Köpekler Derneği Başkanı Av. Nurdeniz Tunçer “ Dünya genelinde görme kaybı olan 20.000'den fazla kişi, bir rehber köpekle olan ortaklıkları sayesinde güvenli ve bağımsız seyahatin  avantajlarından yararlanmaktadır. Bununla birlikte, Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında görme engelli 250 milyondan fazla insan olduğunu tahmin etmektedir. Üye adayı olduğumuz, Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu (IGDF),  dünya çapında 97 üye  kuruluşu ile rehber köpek organizasyonları için profesyonel organizasyon ve standart belirleyicidir. Dünyada diğer herhangi bir yardım veya hizmet köpeğinden daha fazla rehber köpek vardır. Rehber köpek organizasyonları, engelli insanlara veya uzun vadeli sağlık koşullarına yardımcı olmak için köpekler için eğitim yöntemlerinin geliştirilmesine öncülük etmiştir ve şu anda dünya çapında birçok başka yardımcı köpek türü de bulunmaktadır.  ” diyor.
 

Hizmetleri 16. Yüzyıla kadar uzanan Rehber Köpeklerin, bu sadık arkadaşlığına saygı duruşu niteliğinde bu yıl 26 Nisan Nisan “Uluslararası Rehber Köpekler Günü” olarak kutlanıyor. İlk Uluslararası Rehber Köpek Günü 1992 yılında kutlandı ve her yıl Nisan ayının son Çarşamba günü düzenleniyor. Uluslararası Rehber Köpek Günü vesilesiyle Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu (IGDF), dünya çapında rehber köpek hizmetlerinin durumunu 31 aralık 2022 tarihi itibariyle özetleyen en son istatistikleri yayınladı.

Rehber Köpek İstatistikleri

Dünya genelinde kayıtlara geçen  20.291 rehber köpek hizmet vermektedir. Bu rakam, aynı sayıda görme engellinin , hayatlarını kendi şartlarında yaşamalarına yardımcı olmak için bir rehber köpeğin desteğine sahip olduğu anlamına gelir. Bu, IGDF üyesi örgütlerin toplu olarak her yıl 7.406.215 günlük bağımsızlık ve özgürlük sağladığı anlamına geliyor.

2022 yılında 2.426 rehber köpek eğitilmiştir. IGDF üyeleri , pandemi sürecinde ciddi sıkıntılara rağmen, esneklik ve yaratıcılık göstererek, bu temel hizmetleri sunmaya devam etmenin yollarını buldular. Ancak pandemi öncesi her yıl 3.000 rehber köpek eğitiliyordu. Aynı seviyelere ulaşmak için  daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

6.248 kişi dünya çapında IGDF kuruluşları tarafından tam veya yarı zamanlı olarak istihdam edildi. Özverileri, uzmanlıkları ve profesyonellikleri, görme engelli binlerce insanın güvenli ve etkili bir rehber köpek hizmetinden faydalanmasını sağlıyor.

34.033 bireysel gönüllü, IGDF üye kuruluşlarının bu yaşamı değiştiren hizmetleri sunmalarına yardımcı olmak için zamanlarını ve deneyimlerini paylaşıyor.  Bu, dünya çapında toplum katılımının ve desteğinin gücünü ve genişliğini göstermektedir.

2022 yılında 7.462 rehber köpek adayı yavrusu ile rehber köpek eğitimine başlamıştır. Pandeminin  rehber köpek eğitimi üzerinde ciddi etkisi oldu ve rehber köpek bekleme listeleri dünya çapında arttı. IGDF üye kuruluşları, rehber köpek tedarikini artırmaya ve insanların bir rehber köpeği beklemek zorunda oldukları süreyi azaltmaya kararlıdır.

IMG_4969

IGDF, uluslararası standartlar geliştirip, dünya çapında yeni rehber köpek organizasyonlarını destekleyerek, IGDF standartlarına göre tam akreditasyona doğru büyümelerine ve ilerlemelerine yardımcı olmaktadır.  IGDF ayrıca, rehber köpek eğitmenlerinin yerleşik IGDF üye kuruluşlarıyla geçici görevler üstlenerek mesleki becerilerini geliştirmelerini sağlayan burslar da sunmaktadır. RKD Rehber Köpek eğitmeni ile de bu çerçevede mülakatlar yapılmaktadır.  

Uluslararası Rehber Köpek Federasyonu (IGDF), dünyadaki rehber köpeklerin eğitimi için uluslararası standartları tanımlayan ve sürdüren yardım kuruluşudur. 

www.rehberkopeklerdernegi.org

RKD_görsel (2)

RKD_görsel (3)

Editör: Haber Merkezi