BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Pazartesi günü açıkladığı yeni rakamlara göre, herhangi bir okula gidemeyen çocukların sayısı 6 milyon artarak 250 milyona ulaştı.

Bu artış kısmen Afganistan'da kadınların ve kızların kitlesel olarak eğitimden dışlanmasından kaynaklanıyor ancak aynı zamanda dünya çapında eğitim sunumundaki daha geniş durgunluğa da atfedilebilir.

Bulgular,  2030 yılına kadar herkes için kaliteli eğitim hedefini belirleyen BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4'ü zayıflatıyor.

Yolun dışında

Ülkeler ulusal SDG 4 hedeflerini takip etmiş olsaydı, altı milyon daha fazla çocuk okul öncesi eğitime başlayacak, 58 milyon daha fazla çocuk ve ergen okula gidecek ve en az 1,7 milyon daha fazla ilkokul öğretmeni eğitilmiş olacaktı. rapor.

UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay , "Eğitimde acil durum söz konusu" dedi .

“Geçtiğimiz on yıllarda herkes için kaliteli eğitim sağlamak amacıyla önemli çabalar sarf edilmiş olsa da, UNESCO verileri okula gitmeyen çocuk sayısının artık arttığını gösteriyor.

"Devletler milyonlarca çocuğun geleceğini satmak istemiyorlarsa acilen yeniden harekete geçmeliler."

Gelecek 'ellerinizde'

Bir yıl önce 141 ülke  BM Dönüşen Eğitim Zirvesi'nde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4'e yönelik ilerlemeyi hızlandırma taahhüdünde bulundu. 

Beş ülkeden dördü öğretmen eğitimini ve mesleki gelişimi ilerletmeyi hedefledi; 10 ülkeden yedisi eğitime yatırımlarını artırmayı veya iyileştirmeyi taahhüt etti ve dörtte biri mali desteği ve okul yemeği tedarikini artırmayı taahhüt etti.

Tweet URL'si

Ancak ülkelerin SDG 4 hedeflerine ulaşabilmesi için, 2030 yılına kadar her yıl milyonlarca çocuğun daha erken çocukluk eğitimine kaydolması gerekiyor ve ilköğretim tamamlama oranlarındaki ilerlemenin neredeyse üç katına çıkması gerekiyor. 

“Bu taahhütlerin artık eylemlere yansıtılması gerekiyor. Artık kaybedecek zamanımız yok. SDG 4'e ulaşmak için şu andan itibaren 2030'a kadar her 2 saniyede bir yeni bir çocuğun okula kaydolması gerekiyor" dedi Genel Direktör.

Üye Devletlere "Milyonlarca çocuğun geleceği sizin elinizde" diye vurguladı.

Yetersiz büyüme

Raporda, 2015'ten bu yana ilköğretimi tamamlayan çocuk sayısının yüzde üç puandan az bir artışla yüzde 87'ye yükseldiği vurgulanıyor. 

Bu arada ortaöğretimi tamamlayanların sayısı yüzde beşten az bir artışla yüzde 58'e yükseldi. 

İlkokulun sonunda öğrenme ilerlemesini ölçen 31 düşük ve alt-orta gelirli ülkede, Vietnam, çocuklarının çoğunluğunun hem okuma hem de matematikte minimum yeterliliğe ulaştığı tek ülkedir. 

Küresel çerçeve

Eğitim  2030 Eylem Çerçevesi, ülkeleri Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4 göstergeleri için ara ölçütler belirlemeye çağırıyor. Kapsayıcı bir yaklaşımla,  okul öncesi eğitim, okula devam, okulu bitirme ve öğrenme, cinsiyet eşitliği, öğrenme yeterliliği, eğitimli öğretmenler ve kamu harcamalarına ilişkin yedi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4 kriteri için 2025 ve 2030 yılına kadar ulaşılması gereken kriterlerin belirlenmesinde ülkelere yardım edildi.

Editör: Haber Merkezi