BM çocuklardan sorumlu kuruluş UNICEF Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'da 11 aydır devam eden savaşın beş milyondan fazla erkek ve kız çocuğunun eğitimini kesintiye uğrattığını belirterek, çocukların öğrenmeye devam edebilmeleri için daha fazla destek çağrısında bulundu. 

'Duraklat düğmesi' yok 

Ajansın Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü Afshan Khan, okulların çocuklara çok önemli bir yapı ve güvenlik duygusu sağladığını söyledi.  Öğrenmeyi kaçırmanın ömür boyu sürecek sonuçları olabileceği konusunda uyardı. 

“Duraklat düğmesi yok. Tüm bir neslin geleceğini riske atmadan, çocukların eğitimini basitçe ertelemek ve diğer öncelikler ele alındığında ona geri dönmek bir seçenek değildir” dedi. 

Saldırılar eğitimi etkiliyor 

Ukrayna'da binlerce okul, anaokulu ve diğer eğitim tesisleri, yerleşim yerleri de dahil olmak üzere savaşta patlayıcı silahların kullanılması nedeniyle hasar gördü veya yok edildi. 

Aynı zamanda, birçok ebeveyn ve bakıcı, güvenliklerinden korkarak çocukları okula gönderme konusunda isteksiz. 

UNICEF, ister sınıflarda, ister güvenli kabul edildiğinde ve çevrimiçi veya topluluk temelli alternatifler yoluyla olsun, çocukların öğrenime geri dönmesine yardımcı olmak için Hükümetle birlikte çalışmaktadır. 

Yaklaşık iki milyon çocuk çevrimiçi öğrenme fırsatlarına erişirken ve 1,3 milyon çocuk yüz yüze ve çevrimiçi öğrenim kombinasyonuna kaydolurken, elektrik ve diğer enerji altyapısına yönelik son saldırılar, eğitimi de etkileyen yaygın elektrik kesintilerine neden oldu. 

Sonuç olarak, Ukrayna'daki hemen hemen her çocuk elektriğe sürekli erişimden mahrum bırakıldı, bu da sanal derslere devam etmenin bile devam eden bir zorluk olduğu anlamına geliyor. 

Çocuk mülteciler için endişe 

Ülkeden kaçan çocukların durumu da endişe verici. UNICEF'in bildirdiğine göre, tahminen her üç Ukraynalı mülteci çocuktan ikisi ev sahibi ülkenin eğitim sistemlerine kayıtlı değil. 

Bunu sağlayan faktörlerden bazıları, uzatılmış eğitim kapasitelerini içerirken, birçok mülteci aile, evlerine hızlı bir şekilde dönebilmeyi umdukları için yerel okullara gitmek yerine çevrimiçi öğrenmeyi seçmiştir. 

Khan, “UNICEF, çatışma bölgelerindeki çocuklara ve evlerinden edilmiş kişilere eğitimlerine devam etmeleri için yardımcı olacak çözümler sunmak amacıyla Ukrayna Hükümeti ve ev sahibi ülkelerin Hükümetleri ile birlikte çalışmaya devam edecektir” dedi. 

Ukrayna ve ötesinde destek 

UNICEF, Ukrayna'daki eğitim tesislerine ve diğer sivil altyapıya yönelik saldırılara son verilmesi ve çocukların çevrim dışı öğrenim materyallerine ve malzemelerine erişiminin sağlanması için daha fazla destek verilmesi çağrısında bulunuyor. Bu, öğrencilerin eğitimlerine devam etmelerini ve akranları ve öğretmenleri ile bağlantıda kalmalarını sağlayacaktır. 

Ukrayna'nın kurtarma planına ve okulları ve anaokullarını yeniden inşa etme ve iyileştirme çabalarına da destek gerekiyor. 

Mülteci barındıran ülkelerde UNICEF, Ukraynalı mülteci çocukların, özellikle erken çocukluk ve ilköğretim olmak üzere, ulusal eğitim sistemlerine entegrasyonuna öncelik verilmesi çağrısında bulunuyor.  

BM ajansı, "İlgili makamların, çocukların her düzeyde örgün eğitime erişimini engelleyen düzenleyici ve idari engelleri belirleyip aşması ve mülteci ailelere açık ve erişilebilir bilgiler sağlaması önemlidir."  

UNICEF, eğitim sistemine erişimin hemen sağlanamadığı durumlarda, ev sahibi ülkelerin özellikle ortaokul çağındaki çocuklar için “öğrenmeye giden birden fazla yol” sağlamaları gerektiğini ekledi. 

Barış ve kalkınma 

Uluslararası Eğitim Günü 2018'de kuruldu ve eğitimin barışı ve kalkınmayı ilerletmedeki rolünü kutluyor. 

Günün önde gelen kuruluşu olan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü ( UNESCO ), bu yılki sayısını Taliban'ın Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından temel eğitim haklarından mahrum bırakılan Afganistanlı kadın ve kızlara adadı. 

Afgan kızlarının ortaokula gitmesi yasaklanırken, geçen ay açıklanan bir kararname ile genç kadınların üniversiteye gitmesi yasaklandı. 

Editör: Haber Merkezi