Galapagos Adaları'nda yaklaşık 200 yıl sonra ilk kez kayıp bir iguana türü 'yeniden doğdu'.

Galapagos Adası kara iguanası en son 187 yıl önce Santiago Adası'nda görüldü. Ekolojistler sürüngenlerin yerel olarak neslinin tükendiğini belirledi .

Ancak üç yıl önce binlerce yaratık adalara yeniden tanıtıldı ve yeni görüntüler kertenkelenin bir kez daha ürediğini kanıtlıyor.

Galápagos Ulusal Parkı sözcüsü, "İki yüzyıl sonra, kara iguanaları Santiago Adası'nda yeniden doğdu" dedi.

Galapagos Kara İguanası nedir?

Galapagos Adaları eskiden sürüngenlerle dolup taşıyordu.

Ekvador'un 1000 km batısında bulunan takımadalar, İngiliz doğa bilimci Charles Darwin'in 1835 seferi ile ünlendi.

Darwin ziyaret ettiğinde çok sayıda kara iguanası kaydetti. Bununla birlikte, 20. yüzyılın başlarında, yerel nüfusun vahşi domuzlar ve köpekler tarafından yok edilmesiyle ortadan kalktılar.

Kertenkeleler yakındaki adalarda hayatta kaldı, ancak az sayıda. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde savunmasız olarak listelenmiştir .

Türlerin korunmasına yardımcı olmak için , Galápagos Ulusal Parkı yetkilisi onları Santiago adasına yeniden yerleştirmeye karar verdi.

Kara İguanası Santiago Adası Galapagos Milli Parkı Müdürlüğü'nde izlendi

2019'da, Galápagos Ulusal Parkı direktörü Danny Rueda Cordova'nın "büyük bir başarı" olarak tanımladığı bir süreç olan Santiago'da 3000'den fazla sürüngeni serbest bıraktılar.

"187 yıl sonra, Santiago Adası'nda yetişkinleri, gençleri ve yeni doğanları olan sağlıklı bir kara iguanası popülasyonuna yeniden tanık oluyoruz" dedi.

"Bu büyük bir koruma başarısı ve tanıtılan türlerden ciddi şekilde etkilenen adaları restore etme umutlarımızı güçlendiriyor."

Başka hangi Galapagos Adaları hayvanları tehdit altında?

Galapagos Adaları'nı restore etme görevi bitmedi.

Dünya Yaban Hayatı Fonu'na göre, benzersiz ekosistemleri yasadışı balıkçılık, yerli olmayan türler ve her yıl 160.000'den fazla turist tarafından tehdit ediliyor.

Ancak son aylarda adada olumlu gelişmeler yaşandı. 2019'da bilim adamları, bir yüzyıldan fazla bir süredir ilk kez chelonoidis phantasticus - 'fantastik dev kaplumbağa' - tespit ettiler.

Yaşayan bir örneğin bulunması umut veriyor ve hala birçok gizem kaldığı için yeni sorular da açıyor.

Adalgisa Caccone Araştırmacı

Bilinen son örnek 1906'da bulundu.

Araştırmacı Adalgisa Caccone, "Canlı bir örneğin bulunması umut veriyor ve aynı zamanda birçok gizem kaldığı için yeni sorular da açıyor" dedi.

Geçen hafta, bilim adamları izole bir lagünde iki flamingo yuvası keşfettiler. Kuşlar 20 yıldan fazla bir süredir görülmedi.

Editör: TE Bilisim