Önde gelen halk sağlığı yetkilileri Reuters'e verdiği demeçte, COVID-19 ve gribin en son versiyonlarına karşı düşük aşılama oranlarının bu kış sağlık sistemleri üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri'nde, birçok Avrupa ülkesinde ve dünyanın diğer bölgelerinde, son haftalarda solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak hastaneye kaldırılan vakaların arttığına dair raporlar var. Bazı bölgelerde yaşlı yetişkinler arasında ölüm oranları da arttı, ancak Kovid salgını zirvesinin çok altında.

İspanya hükümeti, bazı ABD hastane ağlarında olduğu gibi sağlık tesislerinde de maske takma zorunluluğunu yeniden uygulamaya koydu.

Dünya Sağlık Örgütü'nün salgın ve pandemiye hazırlık geçici direktörü Maria Van Kerkhove, "Önleyebildiğimiz halde çok fazla insanın grip ve COVİD nedeniyle ciddi tıbbi bakıma ihtiyacı var" dedi.

Dünya salgını ve kısıtlamalarını aşmaya çalışırken, bu sezon birçok ülkede grip ve Kovid-19'a karşı "inanılmaz derecede düşük" aşılama oranlarına dikkat çekti.

Bulaşıcı hastalık uzmanları ve sağlık yetkilileri, Mayıs 2023'te küresel halk sağlığı acil durumunun ilan edilmesinden bu yana hükümetlerin hâlâ Kovid-19'un oluşturduğu riskleri ve aşılamanın faydalarını anlatmakta zorlandığını söyledi.

ABD Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC) ve Önleme Ulusal Bağışıklama Araştırması'na göre ABD'li yetişkinlerin yalnızca %19,4'ü bu sezonun COVID aşısını aldı; ancak tüm yetişkinlerin ciddi hastalıklara karşı korunmak için güncellenmiş bir aşı yaptırmaları tavsiyesine rağmen.

Bu, eyaletler tarafından CDC'ye bildirilen gerçek aşı verilerine dayanarak, 2022-2023 sezonunda iki değerli aşıyı alan yetişkinlerin kabaca %17'siyle karşılaştırılıyor.

CDC'ye göre, 18 yaşın üzerindeki ABD'li yetişkinlerin neredeyse yarısı bu sezon (%44,9) grip aşısı oldu; bu da kabaca geçen yılla (%44) aynı.

CDC direktörü Mandy Cohen bir röportajda "Yeterince insanın güncellenmiş KOVİD aşısını aldığını düşünmüyoruz" dedi. "İnsanlar hâlâ Kovid-19'un gripten daha ciddi bir hastalık olduğunu anlayamıyor."

AŞI YORGUNLUĞU

Grip, ABD'deki acil durum ziyaretlerinin %5,2'sini oluştururken, 30 Aralık'ta sona eren haftada bu oran %3'tü. Ancak o dönemde hastaneye kaldırılan 100.000 vakanın 10,5'i, grip için ise 100.000'de 6,1'di.

ABD ve Avrupa Birliği'nde kullanılan güncellenmiş aşıların çoğu Pfizer tarafından Alman ortağı BioNTech veya Moderna ile yapılıyor.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), Avrupa'da gribin Kovid-19'dan daha yüksek oranda dolaştığını söyledi. Toplamda, temsili bir test örneğinin %24'ü, iki hafta önceki %19'dan 2023'ün son haftasında pozitif çıktı.

ECDC'nin solunum virüsü uzmanı Edoardo Colzani, oranların önceki grip sezonlarıyla uyumlu olduğunu söyledi. Ancak "artık yeni, istenmeyen bir misafir olarak COVİD-19'umuz var" dedi.

ECDC'nin kıta için grip veya Kovid-19 aşısı oranları yoktu, ancak Colzani ilk verilerin Kovid aşısı alımının pandemik seviyelerin çok altında olduğunu gösterdiğini söyledi.

Avrupa'da yeni COVID aşıları yalnızca yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar gibi yüksek riskli gruplar için önerilmektedir. DSÖ bu gruplar arasında %100 kapsama olması gerektiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü, henüz mevsimsel bir virüs olmadığı için güney yarımkürede de yaz aylarında Kovid oranlarının arttığını söyledi.

Geçtiğimiz ay dünya genelinde 850.000 yeni COVID vakası ve 118.000 yeni hastaneye yatış bildirildi; bu sayı, Kasım ayına göre sırasıyla %52 ve %23 artış gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre gerçek rakamların muhtemelen daha yüksek olduğunu ekledi.

Uzmanlar, aşıların enfeksiyonu engellemese bile ciddi hastalıkları önlemede hala çok etkili olduğunu söyledi.

İsveç'teki Karolinska Institutet ve Danderyd Hastanesi'nin Lancet Bulaşıcı Hastalıklar dergisinde yakın zamanda yapılan bir araştırma, XBB.1.5 koronavirüs varyantını hedef alan güncellenmiş aşının, daha yeni varyantlardan etkilenen kişilerde COVID'in hastaneye kaldırılma riskini %76,1 oranında azalttığını buldu. 65 yaş üstü yetişkinlerin halk sağlığı kayıtlarına göre.

Bu yıl çeşitli üreticiler tarafından yapılan grip aşılarının hastaneye kaldırılma riskini %52 oranında azalttığı tahmin ediliyor.

Ancak Colzani, "COVID aşısı yorgunluğunun" aşı alımını engellediğini söyledi.

Örneğin İtalya'da Sağlık Bakanlığı'nın 7 Ocak tarihli verileri, uygun nüfusun %8,6'sının ilk aşılama serisinin ardından üçüncü aşı aşısını yaptırdığını gösterdi.

İş Stresini Azaltacak 10 Etkili Yöntem İş Stresini Azaltacak 10 Etkili Yöntem

Gribe ilişkin veriler henüz mevcut değil, ancak İtalyan eczaneler birliği Federfarma tarafından yapılan bir araştırma, İtalyanların yüzde 15'inin bu sonbaharda gribe karşı aşılandığını, geçen sezon ise yüzde 20'nin biraz üzerinde olduğunu söyledi.

Editör: Süleyman Devrim Boğa