11 Ocak Perşembe günü yayınlanan yıllık bir rapora göre, 2023 yılında dünya okyanusları "milyarlarca olimpik yüzme havuzunu kaynatmaya" yetecek kadar muazzam miktarda aşırı ısı aldı.

Okyanuslar gezegenin yüzde 70'ini kaplıyor ve sanayi çağının başlangıcından bu yana insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon kirliliğinin ürettiği aşırı ısının yüzde 90'ını emerek Dünya yüzeyini yaşanabilir tutuyor.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve Çin Atmosfer Fiziği Enstitüsü'nün (IAP) ilgili tahminlerine göre, 2023 yılında okyanuslar 2022 yılına göre yaklaşık 9 ila 15 zettajoule daha fazla su emdi.

Bir zettajoule enerji kabaca dünya çapında bir yılda üretilen elektriğin on katına eşdeğerdir.

Açıklamaya göre, "Tüm dünya, ekonomilerimizi beslemek için her yıl yaklaşık yarım zettajoule enerji tüketiyor".

"Bunu düşünmenin bir başka yolu da 15 zettajoule'ün 2,3 milyar olimpik yüzme havuzunu kaynatmaya yetecek enerji olduğudur."

Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, 2023 yılında deniz yüzeyi sıcaklığı ve okyanusun üst 2000 metresinde depolanan enerji rekor seviyelere ulaştı.

Okyanuslarda depolanan enerji miktarı, küresel ısınmanın önemli bir göstergesidir çünkü doğal iklim değişkenliğinden deniz yüzeyi sıcaklığına göre daha az etkilenir.

Feast’ten Su Ayak İzini Azaltma Hedefinde Yenilikçi Adımlar Feast’ten Su Ayak İzini Azaltma Hedefinde Yenilikçi Adımlar

Okyanusta depolanan muazzam miktardaki enerjinin bir kısmı, sıcak hava dalgaları, kuraklıklar ve kontrol edilemeyen yangınlarla dolu bir yıl olan 2023'ün tarihteki en sıcak yıl olmasına yardımcı oldu.

Bunun nedeni, okyanuslar ısındıkça atmosfere daha fazla ısı ve nem girmesidir. Bu, şiddetli rüzgarlar ve kuvvetli yağmur gibi giderek daha dengesiz hava koşullarına yol açar.

Daha sıcak deniz yüzeyi sıcaklıkları çoğunlukla fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan küresel ısınmadan kaynaklanmaktadır.

Her birkaç yılda bir, doğal olarak meydana gelen bir hava olayı olan El Nino, Güney Pasifik'teki deniz yüzeyini ısıtarak küresel olarak daha sıcak havalara yol açıyor. Mevcut El Nino'nun 2024'te zirveye ulaşması bekleniyor.

Tersine, La Nina adı verilen bir ayna fenomeni periyodik olarak okyanus yüzeyinin soğumasına yardımcı olur.

Artan su sıcaklıkları ve okyanus tuzluluğu - yine tüm zamanların en yüksek seviyesinde - suyun artık karışmayan katmanlara ayrıldığı "tabakalaşma" sürecine doğrudan katkıda bulunuyor.

Bunun geniş kapsamlı etkileri vardır çünkü okyanus ve atmosfer arasındaki ısı, oksijen ve karbon değişimini etkiler ve okyanustaki oksijen kaybını da içeren etkilerle sonuçlanır.

Bilim insanları aynı zamanda okyanusların uzun vadede insan faaliyetlerinden kaynaklanan aşırı ısının yüzde 90'ını absorbe etme kapasitesinden de endişe duyuyor.

Editör: Süleyman Devrim Boğa