Dünya Meteoroloji Örgütü, Ağustos 2026’nın ölçüm tarihinin en sıcak ağustos ayı olduğunu açıkladı. Küresel ortalama yüzey sıcaklığı sanayi öncesi dönemin 1,65 derece üzerine çıkarken deniz yüzeyi sıcaklıkları da gözlem tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. El Niño’nun önümüzdeki aylarda daha da güçlenerek yağış ve sıcaklık düzenlerini 2027’ye kadar etkilemesi bekleniyor.

Dünya, kayıtlara geçen en sıcak ağustos ayını geride bıraktı. Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) ile NASA tarafından yayımlanan aylık raporlar, Ağustos 2026’da küresel sıcaklıkların yeni bir eşiği aştığını ortaya koydu.

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), iklim krizinin etkilerinin dünyanın hemen her bölgesinde sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel, orman yangınları ve tropikal fırtınalarla hissedildiğini bildirdi.

KUZEY YARIM KÜRE EN SICAK YAZINI YAŞADI

Verilere göre Kuzey Yarım Küre, 1 Haziran-31 Ağustos 2026 döneminde kayıtlardaki en sıcak yaz mevsimini yaşadı. Güney Yarım Küre’de ise kış sıcaklıkları rekor düzeylere yaklaştı.

Kuzey Kutbu ve Antarktika’daki deniz buzu alanları ağustos ayında uzun dönem ortalamalarının altında kaldı. Küresel deniz yüzeyi sıcaklığı da ölçümlerin başlamasından bu yana gözlenen en yüksek seviyeye çıktı.

Emekliler Dayanışma Sendikası: “İklim Krizi Yaşam Hakkını Tehdit Ediyor, Sıcaktan Ölmek İstemiyoruz”
Emekliler Dayanışma Sendikası: “İklim Krizi Yaşam Hakkını Tehdit Ediyor, Sıcaktan Ölmek İstemiyoruz”
İçeriği Görüntüle

Kutup bölgeleri dışındaki okyanuslarda günlük ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı 21,11 dereceyle rekor kırdı. Avrupa çevresindeki denizlerde de Atlantik kıyıları ile Batı Akdeniz’de ağustos ayı sıcaklık rekorları kaydedildi. Bu bölgelerde güçlü ve yer yer şiddetli deniz sıcak hava dalgaları görüldü.

SICAKLIK SANAYİ ÖNCESİ DÖNEMİN 1,65 DERECE ÜZERİNDE

Copernicus’un ERA5 verilerine göre Ağustos 2026’daki küresel ortalama yüzey hava sıcaklığı, tahmini sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,65 derece üzerinde gerçekleşti. Ağustos 2026, Temmuz 2023 ile birlikte bugüne kadar kaydedilen en sıcak ay oldu.

NOAA’ya bağlı Ulusal Çevresel Bilgi Merkezleri ise küresel yüzey sıcaklığının 20. yüzyıl ortalamasının 1,32 derece üzerinde olduğunu açıkladı. Böylece Ağustos 2026, 1850’den bu yana tutulan kayıtlardaki en sıcak ağustos ayı olarak tarihe geçti.

Veriler, kayıtlardaki en sıcak 10 ağustos ayının tamamının 2016’dan sonra yaşandığını gösterdi.

Rekor sıcaklıklar özellikle Grönland, Afrika, Avrupa’nın bazı kesimleri, Asya, Kuzey ve Güney Amerika ile Atlantik, Hint, Güney ve Kanada Arktik okyanuslarında etkili oldu. Orta ve Doğu Pasifik’in geniş bölümlerinde de sıcaklıklar daha önce görülmeyen seviyelere ulaştı.

AVRUPA’DA SICAK HAVA DALGALARI VE ŞİDDETLİ KURAKLIK

Batı Avrupa’da mayıs ayında başlayan olağanüstü sıcaklık dönemi ağustosta yeni sıcak hava dalgalarıyla devam etti. Orta ve Doğu Avrupa’nın geniş kesimlerinde yaygın kuraklık görülürken bazı bölgelerde yağış eksikliği mayıs ayından bu yana sürdü.

Fransa, Birleşik Krallık, Macaristan, Romanya ve Sırbistan’da şiddetli kuraklık koşulları rapor edildi. Kuraklığın etkili olduğu bölgelerde Ren, Tuna, Güney Bug ve Dinyeper gibi Avrupa’nın önemli nehirlerindeki su akışları olağanüstü düşük seviyelere geriledi.

BİR AYDA 19 TROPİK FIRTINA OLUŞTU

Ağustos ayında küresel tropikal siklon faaliyeti ortalamanın üzerine çıktı. Dünya genelinde 19 tropikal fırtına meydana gelirken bunlardan beşi kasırga veya tayfun şiddetine ulaştı. Dört fırtına ise kategori 3 ve üzerindeki büyük kasırgalar arasında yer aldı.

Atlantik’te yalnızca iki zayıf ve kısa süreli tropikal fırtına görülürken Orta ve Doğu Pasifik’teki yüksek deniz suyu sıcaklıkları, Doğu Kuzey Pasifik havzasında sekiz isimlendirilmiş fırtınanın oluşmasını sağladı. Dolphin Tayfunu, sezon içinde Çin’de karaya ulaşan en güçlü tropikal siklon oldu.

EL NIÑO AŞIRI HAVA OLAYARINI BESLİYOR

WMO, ağustos ayında yaşanan rekor sıcaklıkların başlıca nedenlerinden birinin El Niño olduğunu belirtti. Orta ve Doğu Ekvatoral Pasifik’teki olağanüstü sıcak deniz suyu koşulları, küresel sıcaklıkları artırırken yağış düzenlerini ve tropikal siklon faaliyetlerini de etkiledi.

El Niño bazı ülkelerde şiddetli yağışlara ve sellere yol açarken bazı bölgelerde kuraklığı ağırlaştırdı. Copernicus Atmosfer İzleme Servisine göre El Niño koşulları, Endonezya’daki mevsimsel orman yangınlarının şiddetlenmesine de uygun ortam hazırladı.

WMO: ETKİLERİ 2027’YE KADAR SÜRECEK

WMO’nun Ağustos 2026 El Niño değerlendirmesine göre sistem artık kesin biçimde yerleşmiş durumda. El Niño’nun önümüzdeki aylarda daha da güçlenerek yıl sonuna doğru “çok güçlü” seviyeye ulaşması bekleniyor.

Tahminler, El Niño’nun Şubat 2027’ye kadar devam etme olasılığının yüzde 100’e yakın olduğunu gösteriyor. Çok güçlü bir El Niño’nun dünyanın birçok bölgesinde sıcaklık ve yağış düzenlerini belirgin biçimde değiştirebileceği, aşırı hava olaylarının görülme riskini artırabileceği bildirildi.

WMO, 2026 yılına ilişkin küresel iklim değerlendirmesini kasım ayında Antalya’da düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı COP31’de kamuoyuna sunacak.