Varisin basit bir estetik sorun olmadığını, tedavi edilmesi gereken bir damar sorunu olduğunu uzmanlar her fırsatta dile getiriyor. Yazın gelmesi ile birlikte varisle ilgili en çok sorulan soruların başını ise “Yaz aylarında güneşlenmek varis yapar mı?” sorusu çekiyor. Konu ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu Manşetteyiz Dergisine açıklama yaptı ve “Kuma bacaklarınızı gömmeyin” uyarısında bulundu. 

Varis sorunu yaşayanların yaz aylarında nelere dikkat emesi gerektiğinin ayrıntılarını paylaşan Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu, “Varis toplumda en sık görülen rahatsızlıklardan birisidir. Varis hastalığı genellikle şiddetli bacak ağrıları ile kendini hissettiren ve belirtileri de bu yönde olan bir sağlık sorunudur. Varis nedeniyle biriken kirli kan, genellikle ayak bileklerinde ve bacaklarda şiddetli bir ağrının oluşmasına neden olur. Ayrıca bacaklarda ağırlık hissi meydana gelir. Yaz mevsiminde güneş ışığına maruz kaldığımızda vücut ısımız yükselir. Vücudumuzdaki ısıyı düşürerek serinlemek amacıyla bacaklarımızdaki toplardamarlar genişler ve kan cilt yüzeyine doğru taşınır. Böylece zaten hasarlanmış kapakçıklara sahip ve genişlemiş olan varislerin içi daha da kanla dolar. Sonuçta bacaklarda ve ayaklarda ağrı, şişlik, ağırlık hissi ve kaşıntı artar.” dedi.

Güneşlenme sonrasında soğuk suyla bacak masajı yapın veya denize girin.

Güneşlenme zamanının önemine değinen Prof. Dr. Zehra Bayramoğlu, “Güneş, varise ya da örümcek ağı görüntüsü dediğimiz belirgin kılcal damar sorununa neden olmaz. Ancak varisli bacaklarda güneş banyosu sırasında yükselen ısıyla birlikte, damarların büyümesine ve çok daha belirgin hale gelmesine sebep olur. Ağrılar için kaplıcalara gitmek ya da yazın kuma bacaklarınızı gömmek oldukça yanlıştır. Havanın sıcak olduğu ve güneş ışınlarının dünyaya dik açı ile ulaştığı 10:00-16:00 saatleri arasında zamanı mümkün olduğunca serin, gölge ortamlarda geçirmek sadece varis hastalığından ötürü değil genel sağlık açısından da önemli. Güneşlenme sonrasında soğuk suyla bacak masajı yapın veya denize girin. Yazın daha çok yapılan yüzme, yürüme gibi aktiviteler bacaklardaki kasların çalışmasını sağlar ve varisleşmiş damarlardaki akımı kolaylaştırır. Bu aktiviteleri mümkün olduğunca düzenli olarak yapın. Yaz aylarında yeterince sıvı almak damarlardaki kanın daha akışkan olmasını ve kan akımının daha rahat olmasını sağlar. Bu nedenle günde en az 2 litre sıvı tüketin.” Şeklinde bilgi verdi.

Editör: Haber Merkezi