Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneği  tarafından hazırlanan ve National Endowment for Democracy ( NED tarafından desteklenen “ Yerel İnsan Hakları Savunucusu Gazetecilerin Hak İhlallerinin Belgelenmesi ve İzlenmesi” çalışması kapsamında, Atilla Güney'in 12 ilde yerel gazeteciler, muhabirler, haber ve internet kanallarının temsilcileri bir araya geldi ve bu saha araştırmaları sonucunda hazırladığı “Şiddet Girdabında Gazetecilik” başlıklı Mevcut Durum Raporu'nu hazırla . ve “Haberin Arkasında Ne Var ” Belgesel Filmi yayınlandı.

Dernek tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı;

Bu çalışmada yerel muhabirlerin mesleki faaliyetlerini yürütürken karşılaştıkları cezai, idari ve hukuki yaptırımlar ile biten veya devam eden adli ve hukuki süreçler takip edilmiştir. İnsan Hakları Hukuku ve Adil Yargılanma Hakkı ilkeleri çerçevesinde 20 adet içtihat dava süreci ve dosyası incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda Av. İlhan Öngör ve Av. Serhat Ökmen, "Yargının Elindeki Yerel Gazeteciliğe İlişkin İnsan Hakları Hukuku Bağlamında Dava İnceleme Raporu"nu hazırladı.

Bu çalışma ile Türkiye özelinde insan hakları ve hak odaklı habercilik ihlallerine uyarlanabilecek genel bir değerlendirme yapılması amaçlanmıştır.

Bu raporlarda ve belgesel filmlerde, özellikle Türkiye'de giderek artan otoriter rejim karşısında, gazeteci güvenliği ve basın özgürlüğü gibi temel meseleler tartışıldı.

Çok sayıda gazetecinin tutuklanması, gözaltına alınması ve kolluk kuvvetleri tarafından farklı şiddet biçimlerine maruz kalması süreçlerinin yanı sıra gazetecilik ve yayıncılık yapan çok sayıda görsel ve yazılı yayın organı ile internet sitesinin mahkeme kararları ile askıya alınması  ve/veya kanun hükmünde kararnameler sürecini ele aldık. 

  • Ayrıca, özellikle gazeteciliğin bir sektör haline gelmesiyle birlikte, mesleki hak ihlalleri, kayıt dışı çalıştırma, mobbing, esnek çalıştırma, düşük ücretler, zor çalışma koşulları, editoryal gibi “kurum içi hak ihlalleri” baskı veya sansür konularını derinlemesine inceledik.
  • Kadın gazeteciler ve haber yaptıkları kadın mülteci ve göçmenler üzerinden toplumsal cinsiyet konusunu vurgulamaya çalıştık ve gazetecilerin yerel düzeyde çevresel sorunlar nedeniyle maruz kaldıkları insan hakları ihlallerine odaklandık. 

Bu çalışmalar National Endowment for Democracy tarafından desteklenen “Yerel İnsan Hakları Savunucusu Gazetelerin Hak İhlallerinin Tespiti ve Hukuki Süreçlerin İzlenmesi” kapsamında hazırlanmıştır. Bu raporun içeriğinin sorumluluğu tamamen Adil Yargılanma Hakkına Erişim Derneği'ne aittir.

 Bu çalışma çıktılarını uygun gördüğünüz takdirde sayfalarınızda ve iletişim halinde olduğunuz ilgili kurumlarla paylaşıp yaygınlaştırırsanız seviniriz. Böylece çalışmalarımızın daha etkin ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunacaksınız.

 EKTE  Mevcut Durum Raporu ve Dava Soruşturma Raporu    

BELGESEL FİLME İngilizce altyazılı ulaşmak için TIKLAYINIZ

 

 

Editör: Haber Merkezi