Yıldırım Kaya; "Aleviler, Cemevlerine kayyun atanmasını kabul etmeyeceklerini protestolarla ilan etmelerine, Partimizin de karşı çıkmasına rağmen,  AKP-MHP oylarıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” 9 Kasım 2022'de kurulmuştu. Bugün de Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından, "Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı"na Ali Arif Özzeybek atandı" dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya konuyla ilgili açıklamasına şu şekilde devam etti;

Biz Ali Arif Özzeybek’i, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun danışmanı olduğunu söyleyerek Cemevlerine yaptığı esrarengiz ziyaretlerden hatırlıyoruz.  

Ayrıca Ali Arif Özzeybek’in  24 Mart 2021'de AKP 7. Olağan Büyük Kongresi'nde MKYK yedek üyeliğine seçildiğini biliyoruz.

O dönem 30 Haziran 2021 tarihinde, TBMM Başkanlığına verdiğim soru önergesiyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya Ali Arif Özzeybek’in Cemeevlerini ziyaret etme amacı ve yetkisini sormuştum, ancak bugün kadar yanıt alamamıştım.

30 Haziran 2021 tarihinde İçişleri Bakanlığına verdiğim soru önergesinin içeriği ve sorular şöyle:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı olduğunu söyleyen, ancak resmi danışman olmayan Ali Arif Özzeybek ve beraberindeki kişiler Alevi kurumlarını ve Cemevlerini ziyaret ederek “Bir ihtiyacınız var mı?” diye sormaktadırlar.

Ziyaretleri yapan kişilerin İçişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilip gönderilmediği ve amacı netlik kazanmazken, esrarengiz ziyaretler Alevi vatandaşlarımızı tedirgin etmiştir.

Alevi kurum yöneticileri yaptıkları açıklamalarla tepkilerini dile getirerek; Alevilerin muhatabının devlet olduğu, yargı yoluyla kazanılmış hakları dahi verilmezken, sözde danışmanların muhatapları olamayacağı görüşü dile getirilmiştir.

Bu bilgiler kapsamında;

1.      Alevi kurumları ve Cemevlerini ziyaret eden Ali Arif Özzeybek danışmanınız mıdır?

2.      Ali Arif Özzeybek resmi danışmanınız değilse, danışmanınız sıfatını kullanarak Alevi kurumlarını ve Cemevlerini ziyaret etmekteki amacı nedir? Ali Arif Özzeybek ve ilgili kişiler hakkında yasal işlem başlatılacak mıdır?

3.      Ali Arif Özzeybek resmi danışmanınız ise Alevi kurumları ve Cemevlerine danışmanınızı göndererek “ihtiyaç” sordurmanız etik midir?

4.      Alevi vatandaşlarımızın yargı yoluyla kazandıkları hakları dahi verilmemişken, sözde danışmanların “ihtiyaç” sorması ne anlama gelmektedir?

5.       Ali Arif Özzeybek ve beraberindeki kişileri Alevi kurumlarına ve Cemevlerine göndermekteki amacınız nedir?

6.      Bakanlığınız tarafından konuya ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?

 

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

3 Şubat 2023

Editör: Haber Merkezi