Ağrı'da her geçen gün artarak devam eden suya erişim sorunu yaşanırken ve suya erişemeyen onca köy ile mahalle varken, İl Özel İdaresi tarafından bir sene önce alımı yapılan ve bu soruna çözüm üretilmesinde kullanılması beklenen sondaj makinesi, kullanacak personel alımının yapılmaması nedeniyle garajda bekletilerek adeta çürümeye terkedilmiştir. Yaşanan bu durum kamu zararına sebep olmakta ve halkın suya erişim hakkını engellemektedir.

Ağrı Milletvekili Dr. Heval BOZDAĞ konuyu TBMM gündemine taşıyarak, İç İşleri Bakanlığı'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Ağrı Milletvekili Dr. Heval BOZDAĞ soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

Ağrı ilinde yerel basına yansıyan iddialara göre; Ağrı İl Özel İdaresi tarafından alımı gerçekleştirilen sondaj makinesi, günümüzde Ağrı ilçeleri ve köylerinde çok gereksinim duyulmasına rağmen kullanılmamakta ve garajda bekletilmektedir. Habere konu sondaj makinesi, 16.12.2022 tarihinde Ağrı İl Özel idaresi web sayfasında “kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza daha kaliteli ve daha hızlı hizmet sunmak amacıyla envanterimize sondaj makinası alımı yaptık” sözleriyle reklamı yapılarak alınmıştır. Ancak iddialara göre makine bir yıldır kullanılmamış, kullanılabilmesi için gerekli Sondaj Ehliyet ve Operatörlük Belgesine sahip bir personel alımı yapılmamıştır.

Birleşmiş Milletlerin 15 numaralı genel yorumunda su hakkı, herkesin kişisel ve ev içi kullanımları için yeterli, güvenli, kabul edilebilir, erişilebilir ve bedeli ödenebilir suya sahip olma hakkı olarak tanımlanmıştır.  Ağrı ilinde suya muhtaç bunca köy varken alınan makinenin garajda bekletilmesi kamu hizmeti görevinin yerine getirilmemesidir. Su hakkı bir insan hakkı olup, suyu olmayan köylerde bu ihtiyacın giderilmesi devletin görevleri arasındadır. Ayrıca kırsal kesimdeki halka hizmet amacı ile alınan ve kamu malı niteliğine haiz bir makinenin kullanılmayıp adeta çürümeye terk edilmesinin izahatı bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

Bu bağlamda;

 

1-      Sondaj makinesinin alımı hangi usulle yapılmıştır? Kamuya maliyeti ne kadar olmuştur?

2-      Yukarıdaki iddialar doğrultusunda, alınan sondaj makinesinin halkın hizmetine sunulmayıp garajda bekletilmesinin gerekçesi nedir?

3-      Satın alınan sondaj iş makinesini kullanabilmek için “Sondaj ehliyet ve operatörlük” belgesine sahip bir personel alımı neden yapılmamıştır?

4-      Ağrı’da su sorunu yaşayan kaç köy ve mahalle vardır?

5-      Sondaj makinesi alınmadan önce susuz köy ve mahallelere ilişkin bir fizibilite çalışması yapılmış mıdır?

6-      Satın alınan sondaj makinesi kaç mahallede çalıştırılmıştır, bu mahallelerin isimleri nelerdir?

7-      Satın alınan sondaj makinesi hangi köylerde çalıştırılmıştır, bu köylerin isimleri nelerdir?

8-      Kaç köy ve kaç mahalle bu sondaj makinesi aracılığı ile suya kavuşmuştur?

9-      Sondaj makinesinin bir yıl boyunca çalıştırılmaması sebebi ile oluşan kamu zararı nedir? Bu konuya ilişkin bir soruşturma başlatılacak mıdır?

10-  Ağrı’da su sorunu yaşayan köy, mezra ve mahallelere ilişkin bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi