Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, tahliyesi engellenen mahpus Müslüm Cevahir Vurucu’ya ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Züleyha Gülüm soru önergesinde şu ifadelere yer verdi.

Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutulan mahpus Müslüm Cevahir Vurucu, 26.01.2023 tarihinde koşullu salıverilme ile tahliye olması gerekirken, kendisine tebliğ edilen İdare Gözlem Kurulu kararı ile tahliye olması engellenmiştir. Müslüm Cevahir, ailesi ile yaptığı son telefon görüşmesinde; kurul karşısına çıktığını, kurul karşısında güldüğü için kendisine “Neden gülüyorsun?” şeklinde sorular sorulduğunu, görüşme tutanağına da görüşme esnasında güldüğü ve heyeti ciddiye almadığı şeklinde yazıldığını belirtmiştir.

 Ayrıca görüşme esnasında kendisine pişman olup olmadığı, neden bulunduğu hücrede kaldığı, neden psikoloğa çıkmadığı, neden cami hocası ile görüşmediği şeklinde sorular sorulduğunu, hakkında düzenlenen son 2 ara dönem kararından 48 ve 60 puan verildiğini, buna rağmen koşullu salıverilmeye ilişkin verilen gözlem kurulu kararında kendisine 44,75 puan verildiğini, 0,25 puan nedeniyle iyi halli olarak değerlendirilmediği ve bu nedenle koşullu salıverilme ile tahliyesine engel olunduğunu aktarmıştır.

Buna göre:

1.      Elazığ 2 No’lu Hapishanesi’nde Mahpus Cevahir Vurucu’nun hukuksuz ve keyfi bir biçimde infazının yakıldığından haberdar mısınız?

2.      Mahpus Cevahir Vurucu’nun kurul esnasında ‘gülmesi’ gerekçe gösterilerek koşullu salıverilmesinin engellenmesi hukuka aykırı değil midir?

3.      İdare ve Gözlem Kurulu’nun Mahpus Cevahir Vurucu’nun ‘cami hocası ile görüşmemesi’ni iyi hal değerlendirmesinde olumsuz kriter olarak belirtmesi, mahpusların din ve inanç özgürlüğüne bir müdahale değil midir? Mahpusların  ‘cami hocası ile görüşmemesi’  infaz yakma gerekçesi midir?

4.      Bağımsız ve tarafsız kişilerden oluşmayan İdare ve Gözlem Kurulları’nın hukuki dayanağı olmayan keyfi infaz yakma kararları hakkında bir denetiminiz olacak mıdır?

5.      İdare ve Gözlem Kurullarının mahpusların özgürlük hakkı başta olmak üzere ihlal ettikleri temel haklar her geçen gün artmaktadır.  Bu kurullara tanınan geniş ve keyfi yetkilerin kaldırılmasına dönük bir girişiminiz olacak mıdır?

 

Editör: Haber Merkezi