Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrenciler başta yetersiz beslenme ve temizlik olmak üzere kalabalık odalar ve yüksek yurt ücretleri gibi pek çok sorun yaşarken ve bu sorunlar halen çözülmemişken 2022-2023 eğitim öğretim yılının başlamasıyla bu sorunlara yenileri eklenmiştir.

Geçtiğimiz ay derslerin başlamasıyla KYK yurtlarında “sabit menü” uygulamasına geçilmiş sabah kahvaltısı ve akşam yemeği standart menüler şeklinde porsiyonları küçültülmüş olarak verilmeye başlanmıştı. Son olarak öğrencilerinin yıllık 75 gün olan yurt izinleri 30 güne düşürülmüştür.

Bu uygulama fakültelerin belirlediği tatil süreleri resmî tatil sürelerinden uzun olan öğrencileri ailelerini ziyaret etmek yerine adeta yurtlarda “mahpus” kalmalarına neden olacaktır. Yıllık izinlerin 30 güne düşürülmesi öğrencilerin sadece aile ziyaretleri değil aynı zamanda sosyal yaşamları da kısıtlanacaktır. Sağlık ve diğer zorunlu haller ile ailelere olan uzak yol mesafeleri de göz önüne alındığında öğrenciler için yıllık olarak 30 günün yetersiz olduğu açıktır. 

Bu bağlamda;

1.      Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında kalan öğrencilerin yıllık izinlerinin 75 günden 30 güne düşürülmesinin gerekçesi nedir?

2.      Öğrencilerin yıllık yurt izinlerini 30 güne düşürmek öğrencilerin aile ziyartelerini ve sosyal yaşamlarını kısıtlamak değil midir?

3.      Yıllık 30 günden fazla izin kullanmak zorunda  kalan öğrencilerin durumu ne olacak? Yaşanacak olası mağduriyetlerin önlenmesi için yıllık yurt izinleri tekrar 75 güne çıkarılacak mıdır?

4.      Bakanlık olarak özellikle son iki yılda öğrencilerin yaşadıkları barınma sorununun çözümü,  yurtların kapasitesinin arttırılması ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi