(HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm,  soru önergesinde şu ifadelre yer verdi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Senatosu, 32 yıldır yürürlükte olan ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği’ni değiştirerek yeni maddeler eklemiştir. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre; ODTÜ yurtlarında kalan üniversite öğrencilerinin düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki birçok faaliyeti yurttan çıkarılma gerekçesi olarak gösterilmektedir. Yeni yönetmeliğin 18. maddesinde;  ‘kişilere, çevreye zarar verici ve eğitimi engelleyici gösterilere ve eylemlere katılmak, zarar verici eylemlerin faili veya müsebbibi olmak, sosyal medyadan Üniversite yöneticileri hakkında hakaret içeren paylaşımlarda bulunmak’  yurttan kesin çıkarılma gerekçesi olarak sayılmıştır. 

Yine 19. maddedeki ‘Disiplin Cezası Verme Yetkisi’ başlığı altında: ‘Üniversite Yönetim Kurulu, Yurtlarda kalmasını sakıncalı gördüğü öğrencinin yurtla ilişiğini gerekçeli bir karara dayanarak kesebilir veya yurda alınmasını yasaklayabilir’  denilmiştir. Kayyum Rektör Verşan Kök’ü eleştiren, protesto eden öğrencilerin yurtlardan atılmasının önünü açan ODTÜ Yurtlar Yönetmeliği’ne dair açıklama yapana öğrenciler; ‘Ne tepeden inen genelgeleriniz, yönetmelikleriniz; ne yaratmaya çalıştığınız korku iklimi ne de baskılarınız, engellemeleriniz bizi durdurabilir. ODTÜ varsa direniş vardır!’ diyerek tepki göstermiştir.

Bu bağlamda;

1)      Öğrencilerin düşünce, ifade, toplantı, gösteri ve yürüyüş haklarını yurttan atılma tehdidi ile engelleyen ODTÜ Yeni Yurt Yönetmeliği anayasaya aykırı değil midir?

2)      Kayyım rektör hakkında sosyal medyada eleştiride bulunan öğrencilerin barınma hakkı ve eğitim hakkının engellenmesi hangi gerekçe ile açıklanabilir?

3)      Kayyım Rektör Verşan Kök’e, ‘sakıncalı’ bulunduğu öğrencilerin yurtla ilişiğini kesme yetkisi veren hukuka aykırı yönetmelik hakkında bir girişiminiz olacak mıdır?

4)      Barınmak ve geçinmek artık oldukça zorken, öğrencilerin keyfi bir biçimde yurtsuz bırakılması ve eğitim haklarının engellenmesi hakkında önlemler alacak mısınız?

Editör: Haber Merkezi