ADANA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ’NDE ŞÜPHELİ M.K.’YA YÖNELİK İŞKENCE İLE MESLEKTAŞIMIZ Av. AHMET KAYA’YA YÖNELEN KÖTÜ MUAMELEYİ ŞİDDETLE KINIYORUZ

M.K. isimli şüpheli, 17.04.2023 Pazartesi günü saat 18:00-19:00 sularında D-5 Karayolu üzerinde kolluk güçleri tarafından gözaltına alınmıştır. 

Meslektaşımız Av. Ahmet Kaya, müvekkili ile görüşmek üzere 22.30-23.00 sıralarında Adana Emniyet Müdürlüğü'ne gitmiştir. 

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.49.24 (1)

Birçok birime ve polis merkezine müvekkilinin akıbetini soran ve ulaşmaya çalışan meslektaşımıza bu konuda yardımcı olunmamıştır. Meslektaşımız, Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü'nde bulunduğu sırada telsiz anonsundan şüpheli M.K.’nın isminin geçtiğini fark etmiştir. 

Meslektaşımızın görevli memura M.K.’yı tekrar sormasının üzerine bir görevli gelerek işlemlerin devam ettiğini ve beklemesi gerektiğini söylemiştir. Meslektaşımız, saat 00.30'a kadar beklemesine rağmen müvekkili ile görüştürülmemiştir. Daha sonra bir görevli, şüphelinin parmak izine gönderildiğini, bir iki saat daha beklemesi gerektiğini söylemiştir. 

Şüphelinin saat 02.00-02.30’da nezarethaneye konulduğu beyan edilerek görevli memurlar tarafından şüphelinin hasta olduğu, uyuduğu, kendilerinin ambulans çağırdıkları beyan edilmiştir. 

Görevli polis memurunun nezarethane mazgal kapağını açması üzerine içeriye bakan meslektaşımız, şüpheliyi bankta yatar vaziyette görmüştür. 

Meslektaşımız, müvekkiline görüşmek üzere geldiğini söylemiş, ancak müvekkili yerinden kalkamadığını beyan etmiştir. Müvekkilinin yerinden kalkamaması gerekçe gösterilerek meslektaşımızın nezarethane içerisinde görüşme talebi reddedilmiştir. 

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.49.23

Meslektaşımız, durumu kötü olan müvekkili için 112 Acil Servisi arayarak Emniyet KOM Şubeye bir ambulans gönderilmesini istemiştir. Yaklaşık 15 dakika sonra ambulans gelmesine rağmen KOM Şube tarafından kendilerinin bir çağırı yapmadıklarının söylenmesi üzerine ambulans geri gönderilmiştir.

Meslektaşımız, ertesi günü sabah (18.04.2023 Salı) Adliye’de KOM Şubeden sorumlu Cumhuriyet Savcısı ile görüşerek durumu anlatmış, Cumhuriyet Savcısının şüpheli ile görüşme sağlanması yönünde talimat vermiş ve meslektaşımız ilgili birime giderek müvekkili ile görüşmesi sağlanmıştır. 

Şüphelinin, meslektaşımıza üç-dört polis memurunun gözlerini bağlayarak üzerine su döküp copla birçok kereler vurduğunu beyan etmesi üzerine müvekkilinin sırt bölgesini açtığında çok sayıda cop izi ve ayak baldırlarında şişlik olduğu meslektaşımız tarafından gözlenmiştir. 

Meslektaşımız, işkenceyi ihbar etmek üzere Cumhuriyet Savcısını aramak istediğinde KOM Şube koridorunda on-on iki kişilik görevli polis memuru tarafından zorla şube dışına çıkarılmak istenmiştir. Meslektaşımız ısrarla Cumhuriyet Savcısına durumu bildirdikten sonra müvekkiliyle görüşmeye devam etmek istediğini söylemesi üzerine yaratılan arbede sonucu yere düşmüş, bir polis memuru meslektaşımızın sağ ayağından tutarak, diğerleri de ona yardımcı olduğu halde koridorda meslektaşımız sırtı yerde olacak vaziyette yaklaşık 15-20 metre sürüklenerek KOM Şube dışına çıkarılmıştır. 

CMK Madde 154/1 ; “Şüpheli veya sanık, vekâletname aranmaksızın müdafii ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşebilir.” hükmünü düzenlemiştir. Meslektaşımız, şüpheli ile ancak Cumhuriyet Savcısının talimatı ile 13 saat sonra görüştürülmüştür. 

İşkence ve kötü muamele asla kabul dilemez. İşkence insanlık onuruna aykırıdır. Yaşanan bu olayı esefle kınıyoruz. 

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz ve Avukat Hakları Merkezimiz, olay anından itibaren işkence olayının aydınlanması ve meslektaşımıza yönelen saldırı nedeniyle meslektaşımızın yanında yer almıştır. 

Baro Başkanımız tarafından Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na durum ilk andan itibaren bildirilmiş ve delillerin karartılması ihtimaline binaen Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından re’sen derhal soruşturma başlatılması ve delillerin toplatılması talimatı verilmiş ve işlemler başlatılmıştır.  

WhatsApp Image 2023-04-19 at 16.49.24

İşkence ve meslektaşımıza yönelen kötü muamelenin sonuna kadar takipçisi olacağız. Bu çağda işkenceyi reva gören ve avukatlık mesleğini yerlerde sürükleyen kişilerden yargı önünde hesap soracağız. Kamuoyuna saygı ile duyururuz. 

ADANA BAROSU BAŞKANLIĞI

Editör: Haber Merkezi