Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş; Üzgünüz, Kızgınız! 

Adana Tabip Odası, Şehir Hastanesi Polikinikleri Önünde sağlık emekçisi Tuğrul Okudan'ın katledilmesiyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

Öldürülen sağlık emekçileri adına yapılan saygı duruşu sonrası Tabip Odası Başkanı basın açıklamasını okudu. Daha sonra TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten'de kısa bir açıklama yaptı.

Menteş konuşmasına şu şekilde devam etti;          

Sağlıkta şiddete yeni bir kurban daha verdik. Esenyurt Necmi Kadıoğlu Devlet Hastanesi'de canice bir cinayetle bir arkadaşımızı kaybettik. Görevi güvenliği sağlamak olan, hepimizi ve çalışma ortamlarımızı koruyan bir kardeşimiz canice bıçaklı saldırı sonrası hayatını kaybetmiştir. Çalışma arkadaşları olan hekim, hemşire ve tüm sağlık emekçilerinin tüm çabalarına karşın arkadaşımız aramızdan ayrılmıştır. Sevgili güvenlik görevlisi arkadaşımız Tuğrul Okudan' ı canice bir şekilde sağlıkta şiddete kurban verdik. Öfkeliyiz. Üzgünüz.

Bizlerden koparılan arkadaşımız maalesef ilk değildir. Bugüne kadar kaybettiğimiz Göksel Kalaycıların, Ersin Aslanların, Kamil Furtunların, Aynur Dağdemirlerin ve Ekrem Karakayaların son halkasıdır. Ne yazık ki bu kışkırtılmış sağlık sistemi ve bozukluklar devam eder ise son da olmayacaktır. Güvenliğimizi sağlayan arkadaşlarımızı bile kaybetmekteyiz.

WhatsApp Image 2022-09-15 at 13.14.39

Son yirmi yılda kışkırtılmış sağlık sistemi, kar hırsı ve üstümüzden oy kazanma isteği bu günlerin nedenidir. Toplumun herkesimindeki ve siyasetçilerin şiddet dili bu cinayetlerin nedenidir. Bu ülkedeki kadın cinayetleri, hayvan cinayetleri, cezasızlık ve ekonomik sıkıntılar bu cinayetlerin başka nedenidir.

Sağlıkta şiddetin münferit bir olgu olmadığını, bunun toplumsal ve politik bir sorun olduğunu biliyoruz. Ülkede artan şiddet iklimi, bizlerin sadece çalışma koşullarını bozmakla kalmamış, can güvenliğimizi de ortadan kaldırmıştır. Her anlamıyla tıkanan sağlık sisteminin tüm sorumluluğu hekimlerin ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yıkılmakta, bu durum bizleri hedef haline getirmekte, sağlık alanında yürütülen politikalar bizlere, şiddet, ölüm, çaresizlik ve umutsuzluk olarak geri dönmektedir.

Güvenli çalışma alanı sağlamak siyasal iktidarın sorumluluğundadır. Bu tür cinayetlerin bir daha olmaması için TTB başta olmak üzere tüm sağlık emek örgütleri ile derhal bir araya gelinmelidir. Sağlık sistemi yeniden örgütlenmelidir.

Sevgili güvenlik görevlisi arkadaşımız Tuğrul Okudan'ı kaybetmenin derin üzüntüsü ile tüm sağlık camiamızın ve sevenlerinin başı sağ olsun.

 Adana Tabip Odası

Editör: Güven BOĞA