Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Örgütünün düzenlemiş olduğu “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Girerken EĞİTİM” konulu panel Yaşar Kemal Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Panelde CHP Adana İl Başkanlığı tarafından hazırlanan “Adana Eğitim Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştay Raporu” kitapçığı dağıtıldı.

WhatsApp Image 2022-11-26 at 17.14.09

Dağıtılan kitapçıktan edinilen bilgilere göre; Çalıştayın Düzenleme Kurulu Başkanı CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Çalıştay Koordinasyon Başkanı ve aynı zamanda CHP Adana İl Eğitim Sekreteri Zerrin Filazi, Çalıştay Koordinatörü ve Raportörü Doç. Dr. Memet Karakuş, Çalıştay Paydaşları ise Eğitim-İş Adana 1 ve 2 No’lu Şubeleri, Eğitim Sen Adana Şubesi ve CHP Adana İl Komisyonu.

Panele, CHP Adana Milletvekilleri Burhanettin Bulut, Orhan Sümer, Ayhan Barut ve Dr. Müzeyyen Şevkin, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, çok sayıda kurum temsilcisi ve eğitim sendikalarının yönetici ve üyeleri katıldı.

Panel 3

Panel, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Çalıştay Koordinasyon Başkanı ve aynı zamanda CHP Adana İl Eğitim Sekreteri Zerrin Filazi’nin açılış konuşmasıyla başladı.

Panelin Rapor Sunumunu ise aynı zamanda Moderatörlük görevini de yapan Doç. Dr. Mehmet Karakuş gerçekleştirdi.

Panelin Konuşmacıları ise; Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla KURUL, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem ÖZBAY ve CHP Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA idi.

Filazi konuşmasında;

“Günümüzde eğitim, Türkiye’nin en önemli sorunları listesinde en üst sıralarda yer almaktadır.  Gençlerin iş bulmaya yönelik ümitleri tükenmiştir.  Yapılan araştırmalara göre gençlerimizin % 70’den fazlası yurtdışına gitmenin yollarını aramaktadır.  

Sık değişen bakanlar, sürekli değiştirilen eğitim sistemi, çalınan sınav soruları,  “Tost yiyip test çözen öğrenciler“ gibi söylemler dillendirilirken, uygulamalara baktığımızda; sistem mağduru öğrenciler, çalınan sorularla hakkı yenen gençler ve tost dahi alamayacak duruma getirilen geniş kitleler yaratılmıştır.  Çocuklarımızı 21, yüzyılın, düşünen, sorgulayan ve üreten bireyler olarak yetiştirmek yerine; itaat eden (dindar ve kindar) nesiller oluşturmak yoluna gidilmiştir. Bütün bu olumsuzlukların üzerine, yaşanan pandemi dönemi eğitimdeki sorunlarını daha da ağırlaştırmıştı.

Ülkenin her sorununu çözmeye aday olan Cumhuriyet Halk Partisi, eğitim alanında da yaptığı ve yapacağı çalışmalarla bu konuya eğilmek için yürekten hazırdır. Bu çerçevede bizler de Adana İl Başkanlığı bünyesinde kurulan Eğitim Komisyonu olarak birçok çalışma sürdürmekteyiz. Adana’da Öğrencilerimizin Covid 19 pandemi sürecinde yaşadıkları öğrenim kayıplarını telafi yolunda, Milli Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu “Telafide ben de varım” programını değerlendirdik. Arzu edilen sonuçların olmadığını gördük. 22.05.2022 tarihinde gerçekleştirdiğimiz eğitim çalıştayı ile ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerini içeren raporumuzu kitaplaştırarak ülkemizin yaşadığı eğitim sorunlarına katkı olması amacıyla yayınladık.

En son etkinliğimiz olarak da düzenlediğimiz panelimizle eğitime katkı sunmayı hedefliyoruz” dedi.

Çalıştayın özet raporunu, Çalıştay Koordinatörü ve Raportörü Doç. Dr. Memet Karakuş sundu.

Panel 5

Karakuş sunumunda şunlara dikkat çekti;

Bu çalışmada, okulöncesi eğitim, ilkokul, ortaokul, lise ve mesleki teknik Anadolu liseleri ile özel eğitimin sorunları ve çözümleri bu alanlarda aktif olarak çalışan öğretmenlerin birlikte çalıştıkları komisyonların görüşleri doğrultusunda belirlenmeye çalışılmıştır.

Okulların ortak sorunları olduğu gibi, kendine özgü sorunlar da vardır. Ancak, okulların tamamına yönelik sorun kategorileri incelendiğinde sorunların daha çok okul, eğitim programı, öğretmen, öğrenci ve veli kategorilerinde toplandığı görülmektedir.

Okul kaynaklı sorunlar daha çok; eğitim öğretimle ilgili yasa ve yönetmelikler, yönetim ve okulların fiziksel ve donanımsal yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlarla ilgilidir. Bu sorunlar çözülmeden verimli bir eğitim yapılması mümkün değildir.

Eğitim programı, eğitim siteminin dinamosudur. Eğitim programı doğru olarak işletilemezse, eğitim hedeflerinin gerçekleşmesi mümkün olamaz. Bu çalıştay da, eğitim programları açısından genel olarak dikkat çeken sorunlar; programların işlevsel olmaması, eğitimcilerin programı takip etmemesi, LGS ve YKS gibi merkezi sınavların içeriğinin okulların programlarının önüne geçmesi ve bazı programların yoğunluğuyla ilgilidir.

Öğrenci açısından genel olarak ifade edilen sorunlar ise; motivasyon eksikliği, yetersiz hazır bulunuşluk, rehberlik ve devamsızlıkla ilgilidir. Teknolojinin her alanda olduğu gibi eğitimde de etkili olduğu çağımızda öğrenciyi motive etmek önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda, okulda ve okul dışında yapılacak rehberlik çok önemlidir.

Veliler eğitim sistemlerinin görünmeyen kahramanlarıdır. Her başarılı öğrencinin arkasında ona destek veren ebeveynleri vardır. Ancak, bu çalışma da göstermektedir ki, öğrenci velilerinin bilinçli olarak okula ve öğrencilerine verdiği destek çok sınırlıdır.

Öğretmen eğitim sisteminin en önemli unsurudur. Öğretmen sorunu çözülmeden yukarıdaki sorunların hiç birisi çözülemez. Bu yüzden, öncelikle iyi öğretmenler yetiştirilmeli daha sonra onların iyi koşularda çalışmaları sağlanmalıdır. Ancak, bu çalıştay da göstermiştir ki öğretmenlerin mesleki, ekonomik ve sosyal anlamda birçok sorunu vardır. Öğretmenlerin mesleki olarak sürekli gelişimlerini sağlama konusunda eksikleri olduğu da bu çalıştayın önemli bir diğer sonucudur” dedi.

Mehmet Karakuş tarafından başlatılan Panel’de sırasıyla Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla KURUL, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem ÖZBAY ve Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA eğitimin sorunlarına dönük birer konuşma gerçekleştirdiler.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’da kürsüye çıkarak eğitimin sorunlarına değinen kısa bir konuşma yaptı. Karalar, CHP’li bir belediye olarak sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiklerini ifade etti.

Panel 4

Eğitim Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla KURUL;

“Öğretmenlik mesleğini değersizleştiren ve itibarsızlaştıran, öğretmenlerin acil ekonomik sorunlarına çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, özlük haklarını zayıflatan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi ile karşılamaktadır. Yüz binlerce öğretmenin geçim sıkıntısı yaşadığı, yüksek kiralar ve faturalar nedeniyle ay sonunu getirmekte zorlandığı bir dönemde öğretmenlere yönelik içi boş söylemlerin hiçbir anlamı kalmamıştır” dedi.

Öğretmen maaşının son 9 yılda gittikçe eridiğini dile getiren Kurul, “Yıllardır dile getirdiğimiz temel taleplerimiz karşılanmamış ve yaşadığımız sorunlara kalıcı çözümler üretilmemiştir. Öğretmeniyle, memuruyla, yardımcı hizmetlisi, idari ve teknik personeliyle bir milyonu aşkın eğitim emekçisinin yaşadığı ekonomik, sosyal ve mesleki sorunları çözmek için yıllardır adım atmayanların, gerçek sorunlarımızı görmezden gelenlerin her yıl aynı cümlelerle tekrarladıkları bildik nutukları daha fazla dinlemek istemiyoruz” diye belirtti.

Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) yaratılan haksız ve hukuksuz uygulamalara son verilmesi gerektiğini ve eğitimcilerin tüm haklarıyla işine ve öğrencilerine kavuşması gerektiğini vurgulayan Kurul, şöyle dedi: “Öğretmenlerin ‘hükümet memuru’ haline getirilmek istenmesine, kariyer basamakları üzerinden bölünmesine, öğretmen ve eğitim yöneticileri atamalarının ‘siyasi torpil’ gölgesinde yapılmasına itiraz ediyoruz. Nitelikli eğitimin; iş güvencesine sahip, ekonomik, özlük ve demokratik hakları en gelişkin bir şekilde sağlanmış, geleceğe güvenle bakabilen öğretmenle mümkün olabileceği gerçeği dikkate alınmalı ve mesleğimizi itibarsızlaştıran Öğretmenlik Meslek Kanunu düzenlemesi iptal edilmelidir. İktidar, sadece öğretmenlerin değil, kötü ve sağlıksız koşullarda çalışan; hakları gasp edilen; tamamen hukuksuz siyasi kararlarla ihraç edilen, sürgün ve soruşturmalara maruz kalan bütün eğitim ve bilim emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarına çözüm üretmelidir.”

Nejla Kurul sözlerini şu şekilde tamamladı; "İnsan, toplum ve doğa fikrini ilerleten bir toplumsal sistemin okulları ya da öğrenme mekânları, sadece okul olarak dört duvarla sınırlandırılamaz. Tüm yaşam alanları, öğrenme alanları olarak inşa edilebilir. İnsanın dünya ile ilişkisinin insanı geliştirici bir niteliğe sahip olması, onun kendini, dünyaya ve diğer insanlara yönelme ve etkileme aşamasında kendisini yaratıcı bir güç olarak görebilmesi ile ilişkilidir. İnsanlığın yeni arayışında yabancılaşma duygusunun aşılması çok önemli olacaktır. Bu nedenle yeni öğrenme alanları, kişinin dünyayı ve kendisini olumlayarak etkin ve verici bir biçimde kabul etmesini sağlamak üzere inşa edilebilir. Bu da özne ile nesnenin birlikte oluşu gerçeğinin fark edilmesi, yani dünyanın bir bütünsellik olarak algılamasını gerektirir."

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem ÖZBAY

Bugün aynı zamanda, Cumhuriyet tarihinde öğretmenliğe en çok zarar vermiş, onu en çok değersizleştirmiş, açlığa ve itibarsızlığa sürüklemiş olan yöneticilerin öğretmenleri riyakarca övmek için sıraya girdiği bir süreç. 

"Öğretmenlerin çalışma koşullarını ağırlaştırdılar; mesleki alanlarındaki söz hakkını gasp ettiler; Anayasal bir hak olan güvenceli istihdamı çiğneyerek kadrolu/sözleşmeli/ücretli diye ayrıştırdılar; yetmedi- öğretmenleri ÖMK denilen garabetle uydurulmuş yeni unvanlarla bölmeye giriştiler; bir teneffüs arasında hazırlanabilecek basitlikte olan bu kanunla öğretmenlerin uzmanlıklarını, diplomalarını, emeklerini, meslekteki kıdemlerini görmezden geldiler;

öğretmenleri geçinemez, eve boynu bükük sınıfa ise düşünceli biçimde girer hale getirdiler; yaşanabilir bir emeklilik hayalini çaldılar; liyakatsizce atanan yandaş yöneticilerin mobbingleriyle bunalttılar, yine liyakatsiz mülki amirler arasında öğretmen azarlamayı adeta bir geleneğe dönüştürdüler, biz hakkımızı aradığımızda “trol” deyip, “çapulcu” deyip hedef gösterdiler, öğretmenlerin Başöğretmenlerinin kendilerine emanet ettiği öğrencilerine çağdaş, laik ve adil bir eğitim verebilmesini engellediler" dedi.

Sendikamızın Öğretmenler Günü için 16 bin öğretmen ile görüşerek yaptığı araştırma ortaya koyuyor:

  • Öğretmenlerin yüzde 83.1’inin hane gelirinin yoksulluk sınırının altında, yüzde 61.40’ının ise geliri giderlerini karşılamıyor.
  • Yoksulluğa mahkum edilen öğretmenler borç batağında. Yüzde 90’ı kredi kartı borcunu ödemekte zorlanıyor, yaklaşık yüzde 32’sinin şahıslara borcu var, yüzde 43’ü ise her ay borç para bulmaya çalışıyor.
  • Bize yaşatılan ekonomik buhran o kadar derin ki öğretmenlerin yüzde 94’ü kıyafet ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Öğrencilerini kendi çocuğu gibi okutan öğretmenlerin yüzde 90’ından fazlası çocuklarının eğitim masrafları karşısında çaresiz durumda. Öğretmenlerin yüzde 97’si köyüne ve ailesinin yazlığına gitmek dışında bir tatil bilmiyor.
  • Bu ağır geçim sıkıntısı yüzünden öğretmenlerin yüzde 91’i ek iş arıyor. Ailece ayda bir kez dışarıda yemek yiyebilen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 63. Öğretmenlerin yaklaşık yüzde 97’sinin maaşlarının düşüklüğü nedeniyle toplumdaki saygınlığının azaldığını düşünmesi de sendika olarak eylemliliğimizi “öğretmene saygı” diye kurmamızın sağlaması niteliğinde.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım KAYA;

Öğretmenlere sözümüz var. Tüm öğretmenlerin özlük sorunlarını, ekonomik sorunlarını demokratik sorunlarını öğretmen örgütleri ile tartışarak ilk aktı ay içinde çözeceğiz.

İlk adımımız öğretmenlik meslek kanununu çıkartmak olacak. 19 Kasım da yapılan “Sınav” sonuçları Sınava girmeyen ya da giremeyen tüm öğretmenler için olumlu olan sonuçları öğretmenlerimize de verilecek.

  1. Cumhuriyetin yüzüncü yılında 100 bin öğretmen atayacağız!
  2. Tüm engelli öğretmenlerin atamasını yapacağız!
  3. Ücretli öğretmen sorununu çözeceğiz!
  4. PIKTES öğretmenlerinin sorununu çözeceğiz!
  5. Tüm öğretmenler kadrolu çalışacak!
  6. Öğretmen maaşları insanlık onuruna yakışır seviyeye çekilecek!
  7. “Gerçek” Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkaracağız
  8. 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde bir maaş tutarında ikramiye vereceğiz!
  9. Atanmayan öğretmen işkencesine son vereceğiz!
  10. Mülakat Sistemine son vereceğiz!
  11. Liyakate göre atama yapacağız!
  12. Eğitim parasız olacak!
  13. Öğretmenler uzmandır!
  14. Kariyer basamaklarını kaldıracağız!

Kaya sözlerini şu şekilde tamamladı; "Örgütümüzün düzenlediği,"Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim" konulu panelimizi tamamladık. Adana İl Başkanımız Mehmet Çelebi'ye ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar;

“Cumhuriyetin İkinci Yüzyılına Girerken Eğitim” konulu panel ve çalıştaya dikkat çeken Karalar, Doç. Dr. Memet Karakuş'a, Eğitim-Sen Genel Başkanı Prof. Dr. Nejla Kurul'a, Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay'a ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya’ya katkılarından dolayı teşekkür etti.

"Cumhuriyet Halk Parti'li Belediyelerin neler yapıldığını tüm Türkiye biliyor" ifadelerini kullanan Karalar, "eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı ve eğitim parasız olmalı" dedi.

Zeydan Karalar sözlerini "Kadına Şiddeti Sizler İktidar Olursanız Engellersiniz, Şimdiden Hayırlı Olsun" ifadeleriyle tamamladı.

Daha sonra panel, panelistlere çiçek takdim edilerek son buldu.

Editör: Güven BOĞA