"Deprem anında evlerinden kaçıp, insanların kendilerini güvende hissedeceği boş alanların tahsis edilmesini istiyoruz."

15 Temmuz İmam Hatip Lisesi karşısında toplanan Yeni Baraj Mahalle sakinleri; Çok katlı binalar yapılarak yaşam alanlarının ellerinden alındığını ve deprem anında mahalle sakinlerinin kendilerini güvenli hissedecekleri toplanma alanlarının dahi kalmadığını düşünüyorlar.

WhatsApp Image 2023-02-25 at 14.47.08

Basın açıklamasını mahalle sakinleri adına Yusuf Aydın okudu. Aydın’ın ardından Kent Konseyi Emekli Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Ömer Uz ve Ka-Der Kadın Adayları Destekleme Derneği Adana Şube Başkanı Zuhal Özbelli'de birer konuşma gerçekleştirdi.

Yusuf Aydın konuşmasına şu şekilde devam etti;

Deprem kuşağında olan ülkemizin her yıl bir bölgesinde yıkımlar, acılar, kayıplarla, hüzünlü, üzüntülü günler yaşıyoruz.

Adana’da her an bir deprem olacak diye korkuyla bekliyoruz. 6 Şubat günü büyük deprem yaşadık. On binlerce insanımızı kaybettik. Binlerce ev ve yuva yıkıldı.

Bugüne kadar ülkemizde depreme ve doğal afetlere karşı kesin ve bilimsel çözümler üretilmedi.  Her acı anında hükümetler ve belediyeler halka verdikleri sözü tutmadı. Halkın can ve mal güvenliği hiç önemsenmedi.

WhatsApp Image 2023-02-25 at 15.40.22

Bizler Yeni Baraj Mahallesi sakinleri olarak devletimizden, hükümetimizden ve belediyelerden bizlerin daha huzurlu ve güvenceli yaşamamız için mahallelerimizde çok katlı binaların yapılmasını istemiyoruz.

İkincisi ve en önemlisi bir doğal felaket ve deprem anında binalarımızdan aşağıya indiğimizde kendimizi ailemizi güvende hissedeceğimiz bir boş alan ve depremde ilk toplanabileceğimiz toplanma alanı istiyoruz.

Yapılan konuşmalarda şu sorunlar ifade edildi;

  • “Çok katlı binaların yapılmaması,
  • Deprem anında evlerinden kaçıp, insanların kendilerini güvende hissedeceği boş alanların tahsis edilmesi,
  • Deprem ve doğal afetlerde ilk toplanma alanı, alt yapısı yapılmış, kanalizasyon (tuvalet) su ve çadır yerlerinin olduğu, her mahallede boş alan, 
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerin mahalle aralarında eski binaları kamulaştırıp mahallenin kullanımına açılması,
  • Yeşil alanlar, çocuk parkları, yürüyüş parkurları,
  • Bir kaza, afet, deprem olmadan önce önlem alınmalı ne gerekiyorsa yapılmalı, Çünkü önceden önlem alınmayan depremlerde büyük can ve mal kaybı yaşanıyor.
  • Hükümetlerin ve belediyelerin var olan imar planlarını depreme uygun olarak yeniden gözden geçirip ona göre yasa kanun çıkarılsın,
  • 80 metre kareden fazla olmayan evlere otopark zorunluluğu getirilsin,
  • Adana dünyanın en büyük köyü şimdi apartman ormanına dönüştü ama ne trafiği rahatlatacak yol var ne de sokak var. Apartmanların arasında halen çıkmaz sokaklar var” ifadeleri kullanıldı

Editör: Haber Merkezi