Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, yeni kurulacak idare ve bölge adliye mahkemelerine ilişkin bilgileri de paylaşmıştı. Bugün yayınlanan resmi gazetede Ağrı, Bingöl, Kars ve Kırklareli'ne İdare Mahkemesi kurulması ve yargı çevresinin belirlemesine ilişkin karar 11 Haziran'da Resmi Gazetede yayınlandı.

2576 Sayılı Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca;

Ağrı İdare Mahkemesinin kurulmasına, yargı çevresinin Ağrı ve Iğdır illeri olarak belirlenmesine,

Bingöl İdare Mahkemesinin kurulmasına, yargı çevresinin Bingöl ve Muş illeri olarak belirlenmesine,

Kars İdare Mahkemesinin kurulmasına, yargı çevresinin Kars ve Ardahan illeri olarak belirlenmesine,

Kırklareli İdare Mahkemesinin kurulmasına ve yargı çevresinin Kırklareli ili olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

İdare Mahkemesi Nedir?

İdare mahkemesi; idarenin hukuka aykırı işlem ve eylemlerine karşı açılan idari davalara bakmakla görevli temel mahkemelerden biridir (İdari Yargılama Usulü Kanunu m.1). İdare mahkemesi, idari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesidir. İdare mahkemesi genel görevli mahkeme olduğundan kanunla açıkça yetki verilmediği müddetçe diğer mahkemelerin idari davalara bakma görevi yoktur. Örneğin, vergi mahkemesi özel bir mahkeme olduğundan kanunla görevinin çerçevesi çizilmiştir. Vergi mahkemesi ve ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki tüm idari işlem ve eylemlere karşı açılacak davalar idare mahkemesinde görülür.

İdare mahkemelerinin kuruluşu ve görevleri 2576 sayılı kanun ile düzenlenmiştir. İdare mahkemelerinin yargı çevresinin belirlenmesi veya değiştirilmesine HSK tarafından karar verilir (2576 sayılı Kanun m.2/2).

İstinaf ve temyiz kanun yolu incelemesi de dahil olmak üzere idari davalara bakma görevi şu mahkemelere aittir:

İdare mahkemesi (İlk derece mahkemesi),

Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi),

Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi),

Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

İdare Mahkemesinin Bakmakla Görevli Olduğu Davalar Nelerdir?

İdare mahkemeleri, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay'da çözümlenecek olanlar dışındaki aşağıdaki idari davalara bakmakla görevlidir:

İptal davaları: İptal davası, bir idari işlemin hukuka aykırı olması nedeniyle iptal edilmesi talebiyle açılan idari davalardır.

Tam yargı davaları: İdari işlem veya eylemler nedeniyle zarar görenlerin idare aleyhine açtıkları tazminat davasıdır.

Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklardan hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idarî sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davalar,

Diğer kanunların açıkça idare mahkemesini görevlendirdiği işler,

İdari mahkemede kaç hakim olur?

İdare mahkemelerinde kural olarak davalar heyet halinde görülür. Mahkeme heyetinde ise 3 hakim bulunur. Ancak kanunda belirtilen belli başlı davalar ise istisnai olarak tek hakimle görülür.

İdare mahkemelerinde duruşma olur mu?

İdare mahkemesi duruşmalı dava- İdari yargı sözlü değil yazılı yargılama usulüne tabidir. Duruşma kural değil ihtiyaridir ve talebe bağlıdır. Genelde duruşmalı açılmak istenen idari davalarda duruşma isteyen taraf ya dava dilekçesinde ya da savunmaya cevap dilekçesinde bunu talep edebilecektir.

İdare mahkemesi dava süreci nasıl işler?

İdari Dava Hangi Sürede Açılır? İdare tarafından size yazılı bildirim (tebligat) yapılmasını takiben vergi mahkemelerinde 30, idare mahkemelerinde veya Danıştay'da 60 gün içerisinde dava açmanız gerekir. Bu süreler dışında özel kanunlarda düzenlenen dava açma süreleri de vardır.

İdare mahkemesinde dava ne kadar sürer?

Bölge İdare Mahkemesinde açılan idari davaların ne kadar süreceği ve ne zaman açıklanacağı 2577 sayılı kanun ile 6 ay olarak belirlenmiştir. Karar Kaç Günde Sonuçlanır? Bölge İdare Mahkemesi ile dosyalar tekemmül ettikleri sıraya göre ve tekemmül tarihinden itibaren en geç altı ay içerisinde sonuçlanmaktadır.

Editör: TE Bilisim