Toplumsal örgütler ve kadın hakları savunucuları, bu Cumartesi Arjantin'in başkenti Buenos Aires'in çeşitli noktalarından Kongre civarına kadar kadın cinayetlerini ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti reddetmek ve “NiUnaMenos” hareketinin sekizinci yıldönümünü anmak için seferber oldu. 

Protestocular, cinsiyetçi şiddete son verilmesi ve kadın cinayetlerinin azaltılması için kamu politikalarının uygulanmasını talep etti. Yargıtay'a göre, 2022'de bu tür olaylardan 252 ölüm meydana geldi.

Kadınlar “Yaşayan, özgür ve borçsuz birbirimizi seviyoruz” sloganıyla yürüyüşler yaptılar. 

Ekran görüntüsü 2023-06-04 092857

Mauricio Macri Hükümeti'nin (2015-2019) Uluslararası Para Fonu (IMF) nezdinde akdettiği milyoner borcunun etkisini kınadılar ve bunun aile ekonomileri üzerinde derin bir etkiye neden olduğunu hatırlattılar.

Ayrıca kadınlardan ve farklılıklardan gelen şikayetler karşısında adalet sisteminin yeniden mağdur edilmesini, ataerkil kültür güdüsüyle çocuklarına yemek kotası sağlamayan erkeklerin uyguladığı ekonomik şiddeti sorguladılar.

Seferberlik sırasında lider Milagro Sala'nın serbest bırakılması ve Başkan Alberto Fernández hükümetinin kendisini affetmesi talep edildi. Milagro Sala Cephesi'nin muhatabı Silvia Lanchez, liderin Jujuy eyaleti valisi Gerardo Morales'in manevraları ve yargıdaki çarpıtmalar nedeniyle keyfi olarak hapsedildiğini kınadı.

Lanchez, Macri'nin IMF nezdinde akdettiği borçların yol açtığı uyum politikalarının kadınları, özellikle de en yoksulları daha fazla etkilediğini açıkça ortaya koydu.

Her 3 Haziran'da, 2015 yılında partneri tarafından öldürülen 14 yaşındaki hamile Chiara Páez'in öldürülmesi çağrısıyla “NiUnaMenos” sloganıyla gerçekleştirilen ilk yürüyüş anılıyor. O zamandan bugüne Şu ana kadar Arjantin'de yaklaşık 2.300 kadın cinayeti meydana geldi.

Grupo Matanza PJ kolektifi, "Arjantin'de her 28 saatte bir kadın öldürülüyor" ve "yüzde 60'tan fazlası bir eşin veya eski eşin ellerinde ölüyor" diye kınadı.

Bu Cumartesi ana seferberlik Buenos Aires'te gerçekleşmiş olsa da Arjantin'in tüm eyaletlerinde yürüyüşler yapıldı.

Editör: Haber Merkezi